- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ωρα αποκρατικοποιήσεων για τα μεγάλα λιμάνια

22/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρεία συνεργασία με τον Α. Σαμαρά είχε χτες ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης

 

Tης Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

[1]Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά με τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν όλα τα θέματα της ναυτιλίας, με κυρίαρχο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο, αν και έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, το επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

 

Η στρατηγική αποκρατικοποιήσεων των λιμανιών και οι ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται γι΄αυτές στο πολυνομοσχέδιο ήταν από τα θέματα που βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης, όπως επίσης τα προβλήματα της ακτοπλοΐας, οι νέες ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του νηολογίου, το λαθρεμπόριο των καυσίμων, ο θαλάσσιος τουρισμός κ.ά.

 

Μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού, σειρά έχουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που από τη Δευτέρα φτάνουν στην Ελλάδα. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας θα κληθούν να παρουσιάσουν την πορεία των δράσεων στον τομέα της ναυτιλίας με βάση το τελευταίο Μνημόνιο και ιδιαίτερα τις εξελίξεις στα λιμάνια και την ακτοπλοΐα.

 

Ο Κ. Μουσουρούλης, εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ότι έχει σαφείς οδηγίες από τον πρωθυπουργό να προωθήσει με τους καλύτερους δυνατούς ρυθμούς την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο υπουργείο, αλλά και το σκέλος των αποκρατικοποιήσεων και των αλλαγών που έχουν να κάνουν με το ρυθμιστικό περιβάλλον.

 

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Σαμαρά-Μουσουρούλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας τόνισε πως όσο και αν προσπαθήσουν ο κ. Σαμαράς και τα επιτελεία του να εμφανίσουν όλα αυτά ως μεταρρυθμίσεις, η αλήθεια είναι μία: ανεργία για τους ναυτικούς, συντριβή των δικαιωμάτων τους, κέρδη για τις επιχειρήσεις.

 

[email protected] [2]

 

……………………………………………………………………………………………

 

ΑΝΑΓΩΓΑ

 

Με αφορμή την επίσκεψη Ολάντ άνοιξε πάλι η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις. Με εξαίρεση τους φανατικούς κρατιστές, δεν μπορεί να είναι κανείς από θέση αρχής κατά των ιδιωτικοποιήσεων, εφόσον φυσικά δεν μιλάμε για τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας, οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Μια ιδιωτικοποίηση όμως, για να είναι συμφέρουσα, πρέπει να συγκεντρώνει τρεις προϋποθέσεις: αξιοπρεπές τίμημα, κανόνες διαφάνειας, αύξηση της απασχόλησης. Αν είναι να πουλήσουμε επιχειρήσεις ή εκτάσεις σε εξευτελιστικές τιμές (κοψοχρονιά δηλαδή), αν πρόκειται να πετάνε οι μίζες πάνω από τα κεφάλια μας και να πλουτίζουν οι διάφοροι επιτήδειοι μεσάζοντες (όπως γινόταν μέχρι τώρα), αν τελικώς η απασχόληση μειωθεί, τότε να λείπει το βύσσινο.

 

Τάσος Παππάς


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=25673