- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Φόβοι για πογκρόμ αδεσπότων»

22/02/13 Άρθρα,Αρχείο Άρθρων

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν τα αδέσποτα με την επικείμενη τροποποίηση του νόμου 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, τα κριτήρια για να οδηγηθεί ένα ζώο σε ευθανασία γίνονται πιο ελαστικά. Με τον ισχύοντα νόμο οδηγούνται σε ευθανασία τα ζώα που εκδηλώνουν «απρόκλητα έντονη επιθετική συμπεριφορά προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα», ενώ με την προτεινόμενη αλλαγή, μετά και την τελευταία τροποποίησή της 20ής Φεβρουαρίου απειλούνται με ευθανασία τα ζώα που προέβησαν σε «ανεπιτυχή απόπειρα επίθεσης» ή όσα επιδεικνύουν «αφύσικα απειλητική στάση και συμπεριφορά». Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελίες για επιθετικότητα ζώων από ανθρώπους που απλώς ενοχλούνται από την παρουσία τους ή να καταδικάσει σε θάνατο ένα σκυλί που γαβγίζει υπερβολικά ή δείχνει με περίεργο τρόπο τη διάθεσή του να παίξει με τους ανθρώπους. Η επικινδυνότητα θα κρίνεται από πενταμελή επιτροπή με δύο εκπροσώπους φιλοζωικών, έναν κυνηγό, έναν υπεύθυνο του δήμου και έναν κτηνίατρο. Ερώτημα αποτελεί η καταλληλότητα των επιτροπών αυτών, καθώς για να ερμηνευτεί η συμπεριφορά ενός ζώου απαιτούνται πολύ συγκεκριμένες γνώσεις. Τα αδέσποτα ζώα απειλούνται ιδιαίτερα, αφού αρκετοί δήμοι δεν έχουν τις απαραίτητες δομές για τη φροντίδα τους και έτσι είναι πιθανό να προκρίνουν ως λύση την ευθανασία, προχωρώντας σε μαζικές εξοντώσεις ζώων με πρόφαση την επίδειξη επιθετικότητας.

 

Οι αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και των απλών πολιτών στο «opengov.gr» σχετικά με τον ορισμό του «επικίνδυνου ζώου συντροφιάς» είναι έντονες. Αυτό οδήγησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί σε τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 1 του νόμου σχετικά με τα «επικίνδυνα ζώα συντροφιάς». «Στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η βελτίωση των διατάξεων για την προστασία των ζώων συντροφιάς και σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποιήσεις της νομοθεσίας που θα μπορούσαν, έστω και κατ΄ερμηνεία, να εκληφθούν ότι ανοίγουν τον δρόμο για μαζικές και αναιτιολόγητες θανατώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, αλλά ακόμα και η επαναδιατύπωση προκαλεί ενστάσεις:

 

«Ο νόμος 4039/2012 ήταν εξ αρχής άτολμος και δεν θα λύσει το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα, τα οποία μάλιστα αυξάνονται. Πρέπει να απαγορευθούν οι εισαγωγές ζώων στην Ελλάδα, να δοθούν κίνητρα για στείρωση και να σταματήσουν τα pet shops τις πωλήσεις. Ακόμη, μας βρίσκει αντίθετους το να χρειάζονται τα φιλοζωικά σωματεία άδεια από τον δήμο στον οποίο εδρεύουν, καθώς έχουν ήδη άδεια από το πρωτοδικείο. Αυτό μπορεί να εντάξει τις φιλοζωικές σε πολιτικά παιχνίδια. Η διάταξη για τα επικίνδυνα και επιθετικά ζώα είναι ζωοκτόνα και, παρά την προτεινόμενη αλλαγή της στη διαβούλευση, αναμένεται να οδηγήσει χιλιάδες ζώα στον θάνατο. Επίσης δεν πρέπει οι κυνηγοί να προσδιορίζουν τη συμπεριφορά των ζώων. Γενικά στη χώρα μας δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με τις κατάλληλες γνώσεις για να κρίνουν πότε και κατά πόσο η συμπεριφορά ενός ζώου είναι επικίνδυνη. Τα ζώα δεν είναι από τη φύση τους επιθετικά και επιτίθενται μόνο εάν προκληθούν. Επίσης υπάρχουν διατάξεις που αντίκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στον νόμο υπάρχουν βέβαια και κάποιες θετικές διατάξεις όπως οι αυξημένες ποινές για την κακοποίηση των ζώων», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

 

Οι έντονες διαμαρτυρίες έκαναν τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Μάξιμο Χαρακόπουλο να δηλώσει στο newsbeast.gr ότι οι αποφάσεις για τον νόμο δεν είναι προειλημμένες και σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης ήταν ακριβώς η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την καλύτερη προστασία των ζώων.

 

Μπορεί με τον νέο νόμο να απαγορεύεται η πώληση κατοικίδιων ζώων σε υπαίθριες αγορές, ωστόσο δεν αφαιρείται το δικαίωμα πώλησης ζώων αμφιβόλου προέλευσης από τα διάφορα pet-shops. Ακόμη, η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων θεωρείται δύσκολη σε περίοδο κρίσης, καθώς είναι πολύ πιθανό οι ιδιοκτήτες τους να αδυνατούν να καλύψουν το κόστος αφού πρέπει να ξοδέψουν πάνω από 30 ευρώ για να τοποθετηθεί το ειδικό τσιπάκι.

 

Την αντίθεσή τους εκφράζουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι μέσω της εκπροσώπου τους, Ολγας Κήκου: «Ο νέος ορισμός του επικίνδυνου ζώου είναι κάπως βελτιωμένος, αλλά και πάλι δεν περιγράφεται σαφώς ο τρόπος τεκμηρίωσης της επιθετικότητας. Αναφέρονται οι επιτροπές, αλλά δεν νοείται σε αυτές να μετέχουν κυνηγοί. Δεν μπορεί ένα μεμονωμένο περιστατικό να καταδικάζει ένα ζώο. Πρέπει στον νόμο να συμπεριληφθεί η έννοια της επανειλημμένης επιθετικότητας. Επίσης δεν απαγορεύεται η πώληση ζώων από τα pet shops, την οποία θεωρούμε απαράδεκτη γιατί τα μεταχειρίζονται σαν αντικείμενα. Αλλο ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή είναι η ανεξέλεγκτη εκτροφή των σκύλων. Αποτελεί ρίζα του προβλήματος, καθώς δημιουργεί αδέσποτα που πέφτουν θύματα κακοποίησης. Τέλος, απαιτείται φιλοζωική παιδεία για την οποία πρέπει να φροντίσει το κράτος».

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………………………………….

 

Επιφυλάξεις πριν από τις μεγάλες πεζοδρομήσεις

 

«Μόνον αν αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και σχεδιαστεί σωστά η στροφή των πολιτών προς τα μέσα μεταφοράς θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι αναμφισβήτητες κυκλοφοριακές επιπτώσεις από τις παρεμβάσεις στην Πανεπιστημίου», τόνισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, Μαθιός Καρλαύτης, πρόεδρος του συλλόγου συγκοινωνιολόγων. Η έως τώρα εμπειρία πάντως δεν είναι ενθαρρυντική για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, κυρίως των λεωφορείων, που δεν έχουν καταφέρει να λειτουργούν συμπληρωματικά προς το μετρό και τον Ηλεκτρικό.

 

Για την εκτίμηση των κυκλοφοριακών παραμέτρων η επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου χρειάστηκε να μελετήσει 1.200 σηματοδοτούμενους κόμβους, σε σύνολο 2.000 που λειτουργούν στο λεκανοπέδιο. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι θα χρειαστούν μεγάλες ή μικρότερες παρεμβάσεις σε 700-800 περιπτώσεις και κυρίως σήμανση σε επιλεγμένα σημεία.

 

Από τον άξονα της Πανεπιστημίου διέρχονται σήμερα 20 λεωφορειακές γραμμές και 7 γραμμές τρόλεϊ, ενώ μετρήθηκαν 120.000 διελεύσεις οχημάτων, κατά μέσο όρο, την ημέρα. Το τελευταίο διάστημα και λόγω της οικονομικής κρίσης η κίνηση έχει μειωθεί κατά 7-15%, ενώ οι ταχύτητες βελτιώθηκαν κατά 20-25%. Υπολογίζεται ότι το 50% των οχημάτων διέρχεται από το κέντρο με τελικό προορισμό άλλα σημεία του λεκανοπεδίου. Με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα χρειαστεί να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές και υπάρχουν φόβοι ότι θα στραφούν κυρίως προς την ήδη κορεσμένη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Θετικά αναμένεται να λειτουργήσει η αντιδρόμηση της Ακαδημίας που θα σηκώσει τον κύριο όγκο των οχημάτων στον άξονα Σύνταγμα-Ομόνοια. Την αντίθετη διαδρομή θα σηκώσει, χωρίς πολλά προβλήματα, η Σταδίου, που θα διατηρήσει τη σημερινή της κατεύθυνση.

 

«Πάντα υπήρχαν επιφυλάξεις πριν από μεγάλες πεζοδρομήσεις», παρατήρησε ο Μ. Καρλαύτης, που επισήμανε ότι στη Δ. Αρεοπαγίτου διέρχονταν πάνω από 60.000 οχήματα, αλλά ο αποκλεισμός της έγινε χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες στους κοντινούς οδικούς άξονες. Ωστόσο, η περίπτωση της Πανεπιστημίου είναι πολύ διαφορετική.

 

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς τους μύθους που υιοθετήσαμε τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, Θάνος Βλαστός, που παρουσίασε το πρόγραμμα ανάπτυξης ποδηλατόδρομων. Εχει σχεδιαστεί για το σύνολο του λεκανοπεδίου ένα δίκτυο 230 χλμ., με έμφαση στον άξονα Κηφισιά-Φάληρο. Ηδη έχει προγραμματιστεί η δημοπράτηση του πρώτου τμήματος κέντρο-Φάληρο. «Πολύ σύντομα το ποδήλατο θα αποδειχτεί το πιο γρήγορο μεταφορικό μέσο στην πρωτεύουσα», προέβλεψε ο γνωστός συγκοινωνιολόγος.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=25713