- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Το ΕΣΠΑ σώζει τον πολιτισμό
22/02/13 ART,Αρχείο Άρθρων
Εχουν ενταχθεί 577 έργα με προϋπολογισμό 705,5 εκατ. ευρώ
Αυτό υποστήριξε χθες η ηγεσία του υπουργείου, παρ' όλο που δεν έκρυψε ότι είναι, όπως πάντα, από τους πλέον υποχρηματοδοτούμενους τομείς
Tης Βασιλικής Τζεβελέκου
[1]«Το ΕΣΠΑ αποτελεί αυτή τη στιγμή όχι απλώς την ατμομηχανή του πολιτισμού, αλλά τον κύριο οικονομικό πόρο που τον κρατά ενεργό στις συνθήκες της κρίσης και της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής». Αυτό υποστήριξε και απέδειξε χθες η γενική γραμματέας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ, Λίνα Μενδώνη, στην εναρκτήρια ομιλία της με θέμα «Δράσεις τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ – Πορεία υλοποίησης και μελλοντικές προοπτικές», στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας. Δηλαδή, αν δεν υπήρχαν τα κονδύλια τού ΕΣΠΑ δεν θα είχαμε πολιτιστικά έργα, θεσμούς και εκδηλώσεις.
«Θα αναφέρω μόνο δύο αριθμούς. Μέχρι τον Μάρτη 2012 είχαν ενταχθεί στα ΠΕΠ και τα Τομεακά Προγράμματα 378 έργα με προϋπολογισμό 530 εκατ. ευρώ. Σήμερα είναι ενταγμένα 577 έργα με προϋπολογισμό 705.5 εκατ. ευρώ. Στους 12 μήνες που μεσολάβησαν εντάχθηκαν 199 έργα με προϋπολογισμό 175.5 εκατ. ευρώ» είπε η κ. Μενδώνη. Τόνισε πάντως ότι ο τομέας του Πολιτισμού «είναι από τους πλέον υποχρηματοδοτούμενους. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για τον φορέα, δηλαδή το υπουργείο και νυν γενική γραμματεία. Hταν και είναι ένας από τους πλέον υποχρηματοδοτούμενους δημοσίους φορείς. Αυτό συμβαίνει διαχρονικά και όχι μόνο σήμερα λόγω των σκληρών δημοσιονομικών συνθηκών».
Η κ. Μενδώνη μίλησε για τις δυσκολίες που υπήρξαν το προηγούμενο έτος, αλλά αναφέρθηκε και στην Προγραμματική Περίοδο, 2014-2020. «Ηδη έχουν διαμορφωθεί τα πρώτα κείμενα στρατηγικής» είπε και τόνισε ότι σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία πρέπει «ο πολιτισμός να ενσωματωθεί στις κατευθύνσεις της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014 – 2020». Ανέφερε πως αν τα πράγματα είχαν μείνει όπως ήταν το 2009 «δηλαδή χωρίς σχεδιασμό, χωρίς προετοιμασία, χωρίς εγκεκριμένες μελέτες, χωρίς ώριμα έργα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το πολιτιστικό τοπίο στη χώρα, αλλά και η κατάσταση των υπηρεσιών σήμερα θα ήταν διαφορετική, σχεδόν εφιαλτική».
Οπως ανέφερε, χάρη στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ συνεχίζονται οι εργασίες αναστήλωσης, αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων. Αλλά έχουν επίσης ενισχυθεί πολιτιστικοί θεσμοί διεθνούς κύρους όπως: Ελληνικό Φεστιβάλ και Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Μπιενάλε της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αλλά και οι εκθέσεις που σχεδιάζονται για το 2014, για το επετειακό έτος Γκρέκο κ.ά.
Ανέφερε και τις θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες (αναστηλωτές, συντηρητές, αρχαιολόγους, μαρμαροτεχνίτες, πετράδες) οι οποίες ξεπερνούν τις 4.000, κυρίως σε νέους μια εποχή που η ανεργία μαστίζει τη χώρα.
Εργα πολιτισμού γίνονται στα νησιά Αιγαίου και Ιονίου, ενώ διεξάγονται 382 σωστικές ανασκαφές – προϋπολογισμού περίπου 150 εκατ. ευρώ. Ανάμεσά τους οι: Ολυμπία Οδός και ο Μωρέας, η Ιονία Οδός κ.ά. Παράλληλα συνεχίζονται έργα προστασίας και ανάδειξης των οθωμανικών μνημείων, που είχαν ξεκινήσει από το Β΄και Γ΄ΚΠΣ.
Στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Κώστας Τζαβάρας τόνισε την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των 577 έργων. Υπογράμμισε ότι στη νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 η Ελλάδα πέτυχε «να αυξήσει το ποσοστό κατανομής των κονδυλίων κατά 35,7%». Και πρόσθεσε: «Η συνολική χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα δημιουργήσει 208 χιλιάδες θέσεις εργασίας επιπλέον».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=26151
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε