- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Συντηρητικοί και αμετανόητοι
25/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Μπάμπη Μιχάλη
[1]Αμείωτοι συνεχίζονται οι τριγμοί στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς οι νεοφιλελεύθερες συνταγές της σκληρής λιτότητας, που εφαρμόζουν με πυγμή οι συντηρητικές κυβερνήσεις, αποδεικνύονται ανίκανες να θεραπεύσουν ακόμη και όσα αυτές πρεσβεύουν.
Τρανή απόδειξη η Βρετανία που έχασε την περασμένη Παρασκευή την ύψιστη αξιολόγηση που απολάμβανε εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην πιστοληπτική της ικανότητα. Η Moody’s υποβάθμισε συγκεκριμένα το αξιόχρεό της από ΑΑΑ σε Αα1 και προειδοποίησε ότι η οικονομία της θα παραμείνει στη σημερινή της στασιμότητα και μετά το 2015. Ο διεθνής οίκος επικαλέστηκε τη συνεχιζόμενη αδυναμία των προοπτικών ανάπτυξης της οικονομίας μεσοπρόθεσμα, τις προκλήσεις που δημιουργούνται λόγω αυτών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το υψηλό και αυξανόμενο χρέος, που θα ξεπεράσει το 96% του ΑΕΠ το 2016.
Παρ' όλα αυτά τόσο η Moody’s όσο και η κυβέρνηση Κάμερον απέφυγαν να κάνουν οποιαδήποτε νύξη για την ανάγκη αλλαγών στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται με ευλάβεια σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναμφίβολα όμως η υποβάθμιση αποτελεί χαστούκι για τη συντηρητική κυβέρνηση, η οποία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι στόχος της πολιτικής της είναι και η διατήρηση της υψηλής αξιολόγησης ΑΑΑ. Ο στόχος αυτός χάθηκε και ένας από τους βασικούς υπαίτιους είναι ο υπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Οσμπορν.
Το τρέχον τρίμηνο θεωρείται καθοριστικό για την παραμονή του στην κυβέρνηση αφού θα διαφανεί αν η οικονομία θα εισέλθει στην τριτη ύφεση από το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008. Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% στο δ΄τρίμηνο του 2012 και αν κάτι ανάλογο συμβεί και στο τρέχον τρίμηνο, τότε η ύφεση θα είναι ξανά γεγονός. Και μάλιστα σε μια περίοδο που ο αριθμός των ανέργων προσεγγίζει πια τα 29,7 εκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 1971 όταν οι άνεργοι άρχισαν να καταμετρούνται στη Βρετανία.
Ομως τόσο ο Οσμπορν όσο και ο Κάμερον δείχνουν αδιάφοροι στην έξαρση της ανεργίας και της φτώχειας και παραμένουν αμετακίνητοι στις νεοφιλελεύθερες συνταγές τους. Οπως άλλωστε και οι Γερμανοί συντηρητικοί που βυθίζουν με τις αντίστοιχες εμμονές τους τους λαούς της Ευρώπης στην εξαθλίωση. Τελευταίος αυτών ο επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo -και σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ- Χανς Βέρνερ Σιν που υποστήριξε προχθές ότι η οικονομική στασιμότητα που ταλανίζει σήμερα τη Νότια Ευρώπη είναι απαραίτητη γιατί μόνο έτσι θα επιτευχθεί η αναγκαία προσαρμογή.
«Η Νότια Ευρώπη έχει γίνει πολύ ακριβή, πρέπει να γίνει φθηνότερη, ενώ η Γερμανία είναι πολύ φθηνή και πρέπει να γίνει πιο ακριβή» εξήγησε, προβλέποντας ότι στο τρέχον τρίμηνο οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται ενώ η Γερμανία θα ανακάμψει στο τρέχον τρίμηνο.
Πάντως η γαλλική κυβέρνηση, που πιέζεται αφόρητα τον τελευταίο καιρό από Βερολίνο και Βρυξέλλες για νέα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις που θα γκρεμίσουν και τα τελευταία υπολείμματα του κοινωνικού της κράτους δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποταχθεί.
Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας φέτος και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα επικεντρωθεί το 2014 σε περικοπές δημοσίων δαπανών. «Θα ήταν λάθος να πάρουμε μέτρα που θα έβαζαν ένα ακόμα φρένο στην κατανάλωση και στις επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολάντ κατά τη διάρκεια της ετήσιας αγροτικής έκθεσης του Παρισιού. «Δεν υπάρχει ανάγκη να προσθέσουμε περισσότερη λιτότητα το 2013. Εχουμε ήδη ζητήσει πολλά από τους φορολογούμενους»
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=26477
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε