- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Γραμμή Χρυσής Αυγής για τις στρατιωτικές σχολές
26/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με πρόταση 85 βουλευτών τίθεται ως όρος εισαγωγής το ελληνικό γένος και όχι η ελληνική ιθαγένεια, κάτι που επικροτεί και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Των Δημήτρη Αγγελίδη και Μάνου Τσαλδάρη
Πίσω ολοταχώς προχωρά η Ν.Δ. υιοθετώντας πλήρως την ακροδεξιά ατζέντα με πρόταση τροπολογίας 85 βουλευτών της που επαναφέρει το γένος -και όχι απλώς την ιθαγένεια- ως απαραίτητη προϋπόθεση εισαγωγής στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Η πρόταση τροπολογίας, που αντίκειται σε θεμελιώδεις αρχές ισότητας των πολιτών, προορίζεται να εισαχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητείται στη Βουλή την Πέμπτη.
Ηδη η Χρυσή Αυγή έσπευσε να πανηγυρίσει την πρόταση ως «μεγάλη νίκη» της, επισημαίνοντας ότι κατατέθηκε μία μέρα μετά τη δική της επερώτηση στη Βουλή και κάνοντας λόγο για «ακόμα μία υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ακολουθεί πια ολοφάνερα την πολιτική μας ατζέντα».
Πρωτοφανή παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα έκανε για το θέμα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, γράφοντας στο προσφιλές του twitter: «Ηρθε χρονικά η στιγμή να ρυθμίσουμε νομοθετικά το θέμα του γένους των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές. Επιβάλλεται να είναι Ελληνες το γένος». Δεν διευκρίνισε πάντως γιατί δεν επιβάλλεται η ίδια διάταξη σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Μ. Βρετανία, όπου ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Τζορτζ Ζαμπέλας, είναι Ελληνας το γένος.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων, καθώς μάλιστα η προϋπόθεση του γένους, που θεσπιζόταν από το βασιλικό διάταγμα 312/1968, καταργήθηκε το 2010 με υπουργική απόφαση του Ευάγγ. Βενιζέλου.
Για την επαναφορά της, οι υπογράφοντες βουλευτές επικαλούνται την «ιδιαιτερότητα των θεμάτων που σχετίζονται με την εθνική μας άμυνα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», «το οξύτατο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης» και τον «νόμο περί ιθαγένειας και τις συνέπειές του».
Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ελ. Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, που διδάσκει Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η πρόταση «ασφαλώς προσκρούει σε μια σειρά θεμελιωδών αρχών για την εξασφάλιση της ισότητας μεταξύ των πολιτών και την αποτροπή άσκησης διακρισιακής μεταχείρισης. Η επίκληση της ελληνικής ιδιαιτερότητας για λόγους εθνικού συμφέροντος απλά υπονομεύει την ίδια μας την έννομη τάξη και τα θεμέλια του κράτους δικαίου που εδράζεται στην ισότητα μεταξύ των πολιτών του. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό, καθώς πλήττει την ακεραιότητα και ομοιογένεια του κράτους δικαίου και ανοίγει την πόρτα σε άλλες διακρισιακές ρυθμίσεις που μπορούν να υιοθετηθούν στη λογική της “εξαίρεσης για εθνικούς λόγους”, μια έννοια η οποία όπως καλά γνωρίζουμε είναι εύπλαστη και οδηγεί σε πονηρούς δρόμους».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=26541
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε