- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ξεσκονίζουν 49 μεγαλοκαταθέτες

01/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οπως αποκάλυψε χτες στη Βουλή το στέλεχος του ΣΔΟΕ, Π. Μαντούβαλος, μέσα στον Φεβρουάριο έχουν σταλεί 49 ειδοποιητήρια σε ανθρώπους που εμφανίζονται με καταθέσεις άνω των 3 εκατ. ευρώ στη λίστα Λαγκάρντ, με τα οποία καλούνται να δικαιολογήσουν αυτά τα χρήματα

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

[1]Σαράντα εννέα κλήσεις σε αντίστοιχους παραλήπτες –επιχειρηματίες, εφοπλιστές και εκδότες- που εντοπίζονται μεταξύ των Ελλήνων καταθετών της λίστας Λαγκάρντ να διατηρούν τους υψηλότερους λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα HSBC, απέστειλε από τις αρχές Φεβρουαρίου το ΣΔΟΕ. Δεκατέσσερα επίσης ονόματα (63 δηλαδή συνολικά) πρόκειται να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα.

 

Οι δικαιούχοι των λογαριασμών, που ελέγχονται για καταθέσεις από 3 έως 550 εκατ. δολάρια, υποχρεούνται, σε διάστημα πέντε ημερών από την ημερομηνία αποστολής (από τις 8 έως 27 Φεβρουαρίου, οπότε «έφυγε» το τελευταίο ειδοποιητήριο) να προσκομίσουν στο ΣΔΟΕ τα απαραίτητα έγγραφα «με τα οποία να στοιχειοθετούν τα δικαιώματα αλλά και τις προϋποθέσεις απόκτησης των συγκεκριμένων δικαιωμάτων επί των λογαριασμών τους» που αποσπάστηκαν ως οι μεγαλύτεροι μεταξύ των 2.062 ονομάτων τής υπό διερεύνηση λίστας.

 

Τις κλήσεις προσκόμισε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του Σώματος Παν. Μαντούβαλος, ο οποίος και κατέθεσε χθες στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής καθώς εμφανίζεται ως ο άνθρωπος–κλειδί για την προαγωγή της έρευνας. Ο κ. Μαντούβαλος έγινε γνωστό ότι υπηρετεί στο ΣΔΟΕ από την εποχή της σύστασής του. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, δεν στάθηκε τόσο στις καταγεγραμμένες αδυναμίες του Σώματος, αλλά περιέγραψε κυρίως το πρακτικό σκέλος της διαδικασίας για την εξυπηρέτηση του οποίου ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή της προανακριτικής επιτροπής. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Μαντούβαλος υποστήριξε ότι, εάν οι τράπεζες ανταποκριθούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο στα δεδομένα που έχουν ζητηθεί από τον ΣΔΟΕ, προκειμένου να αντιπαραθέσει τις εγχώριες καταθέσεις των συγκεκριμένων προσώπων με το ύψος των λογαριασμών τους στην HSBC και εάν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επικεντρωθούν στοχευμένα σε αριθμό υποθέσεων, τότε η έρευνα θα προχωρήσει. Προκύπτει, έτσι, πως η διερεύνηση θα περιοριστεί προς το παρόν στα 63 ονόματα, μεταξύ των οποίων και τα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ελέγχου, εάν και εφόσον βέβαια συνεργαστούν οι μεγάλες τράπεζες – σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, οι μικρότερες έχουν ήδη ανταποκριθεί.

 

Για τον λόγο αυτό, τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής αποφάσισαν να αποστείλουν τρεις επιστολές. Την πρώτη στις τράπεζες για να επισπεύσουν τη συλλογή και την παράδοση των στοιχείων που χρειάζεται το ΣΔΟΕ. Τη δεύτερη, στον υπουργό Οικονομικών για την ενίσχυση των υποδομών του ΣΔΟΕ. Και την τρίτη προς τους οικονομικούς εισαγγελείς – θα αφορά αποκλειστικά τους τρεις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς και τους συνδιαχειριστές του λογαριασμού των 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Η κατάθεση του διευθυντή Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, Νικ. Λέκκα, οποίος φέρεται να ενέπλεξε το όνομα της Μαργαρίτας Παπανδρέου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αναβλήθηκε χθες, λόγω της μακράς διάρκειας της κατάθεσης του κ. Μαντούβαλου. Υπενθυμίζεται πως τον κ. Λέκκα υπέδειξε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος στην κατάθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο (3.10.2012), καθώς δήλωσε ότι: «[…] κατά τη χθεσινή σύσκεψη ρώτησα τους κυρίους διευθυντάς αν γνωρίζουν κάτι. Ο κ. Λέκκας, στη συζήτηση που κάναμε, μας είπε παρουσία όλων των διευθυντών ότι ακούγεται ότι υπάρχει όνομα γυναίκας στη λίστα με 500 εκατομμύρια. Εγώ, κάνοντας τον αφελή, του είπα: “Δε λες το όνομα να μας φύγει η περιέργεια;” Και ο κ. Λέκκας ανέφερε το όνομα της κ. Μαργαρίτας Παπανδρέου». Η δήλωση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ επιβεβαιώθηκε και από την κατάθεση έτερου στελέχους του Σώματος, του Ευάγγ. Καραμάνου.

 

Ο Ν. Λέκκας, πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους, διέψευσε την αιτία της εμπλοκής τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ειδικά σε τέτοιες συσκέψεις, δεν λέει κανείς μας ονόματα…»

 

 …………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Τα 49 ονόματα

 

Δημήτρης Γκέρτσος, Νικόλαος Μαρτίνος, Αθανάσιος Καλλίτσης, Ευστράτιος Καλλίτσης, Ιωάννης Μαρτίνος, Κορνηλία Μαρτίνου, Κωνσταντίνος Μαρτίνος, Βασίλειος Μανιός, Πολυξένη Καλλίτση, Ανδρέας Καλλίτσης, Διονύσιος Μαντζώρος, Ιωάννα Μαρτίνου, Μαρίνα Ηλιάδη – Παπαπαναγιώτου, Σαμπύ Μιώνης, Νικόλαος Φραγκίστας, Νικόλαος Παπαχρονόπουλος, Βενετσιάνος Κακκαβάς, Μαρία Μπόμπολα, Ναταλία Τζουμάρα, Ευαγγελία Ρόκα, Χρήστος Ρόκας, Γεώργιος Ρόκας, Αγγελος Μεταξάς, Ηλίας Μεταξάς, Σολομών Λεβής, Λεωνίδας Καμπάνης, Μαριάννα Φιξ, Κωνσταντίνος Οικονόμου, Μάριος Οικονόμου, Αλεξάνδρα Ντούνη, Αικατερίνη Ντούνη, Γεώργιος Κρίτσας, Ghandour Muhieddine, Ματρώνα Εγκόν, Πηνελόπη Σαπουντζή, Μαγδαληνή Κυριακού, Σωτήρης Ηλιάδης, Νικόλαος Χατζηιωάννου, Πόλυς Χατζηιωάννου, Ζαχαρίας Κριτσάς, Μαρία Κριτσά, Δημήτριος Κριτσάς, Νικόλαος Οικονόμου, Φραγκίστα Ζαρακοβίτη, Μαρία Φραγκίστα, Αφροδίτη Δεϊμέζη, Φώτης Μπόμπολας, Λουκιανός Αρκάς, Μαρία Παντελή.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=27840