- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η ελευθεριότητα μπορεί να σημαίνει μείωση μισθού

01/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 

 

Η έννοια, αν και σε πολλούς είναι άγνωστη, αναμένεται τους επόμενους μήνες να αποτελεί τη νέα… μόδα στις τάξεις των εργοδοτών. Ο λόγος για την ελευθεριότητα του εργοδότη που πλέον με τις μνημονιακές ρυθμίσεις αναμένεται να «φορεθεί» πολύ ως ο νέος τρόπος μείωσης των μισθών των εργαζομένων.

 

Τι σημαίνει όμως αυτή η έννοια; Ουσιαστικά σημαίνει ότι το κομμάτι του μισθού που δίνει ο εργοδότης και εντάσσεται στην έννοια της ελευθεριότητας δίνεται υπό τη μορφή δώρου και όχι υποχρεωτικά, αφού θεωρούνται αμοιβές που δίνονται πάνω από τον μισθό.

 

Ηδη η αρχή, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσίευσης, έγινε από την εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ». Οι εργαζόμενοι λοιπόν στα εκκαθαριστικά του Ιανουαρίου 2013 είδαν ότι ο μισθός που λάμβαναν είχε χωριστεί στον βασικό μισθό (όπου αναγραφόταν ο κατώτατος μισθός (586,08 ευρώ) και τα υπόλοιπα είχαν δοθεί μεν στον εργαζόμενο αλλά εντασσόμενα στην κατηγορία «εξ ελευθεριότητος». Για παράδειγμα, αν κάποιος λάμβανε 1.300,08 ευρώ μισθό, εντάχθηκαν τα 586,08 ευρώ στον βασικό μισθό και τα υπόλοιπα 714 στην κατηγορία του δώρου.

 

Βέβαια η εταιρεία μετά μίλησε για λογιστικό λάθος, ωστόσο, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κάποιες, εμπορικές κυρίως, επιχειρήσεις έχουν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο, η οποία αποσκοπεί στο να μπορεί ο εργοδότης να μειώνει κατά το δοκούν τον μισθό του ανθρώπου που απασχολεί στην επιχείρησή του.

 

Είναι όμως έτσι; Οπως έχουν κρίνει τα δικαστήρια, οι παροχές, μισθολογικές ή άλλες εργασιακές παροχές, οι οποίες καταβάλλονται από τον εργοδότη στον μισθωτό, πέραν του μισθού, χωρίς να έχει προς τούτο νομική δέσμευση, αποτελούν τις οικειοθελείς μισθολογικές ή άλλες εργασιακές παροχές, οι οποίες μπορεί να είναι μονομερείς ή να έχουν ενταχθεί σε κάποια σύμβαση.

 

Ωστόσο, όταν καταβάλλονται κάθε μήνα χωρίς αλλαγές, ακόμη και αν είναι αποδοχές από ελευθεριότητα (ως δώρο δηλαδή), τότε δημιουργείται υποχρέωση του εργοδότη να τις καταβάλει ως μισθό και δεν μπορεί να τις περικόψει μόνος του χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου.

 

Για να μπορεί να προβεί ένας εργοδότης σε μονομερή περιστολή αυτών των παροχών, θα πρέπει να έχει ρητώς αναγράψει αυτό του το δικαίωμα στη σύμβαση εργασίας με τον εργαζόμενό του (ή ενδεχομένως στο εκκαθαριστικό σημείωμα που δίνει στον εργαζόμενο) και αφορά τη μηναία ανάλυση του μισθού του.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Διάλειμμα στους χώρους εργασίας

 

Αδιανόητη θεωρεται από την εργατική νομοθεσία η συνεχόμενη εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο νόμος θεωρεί το διάλειμμα συγγενή έννοια της ασφάλειας και υγιεινής στον χώρο εργασίας και το ρυθμίζει με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Ο εργαζόμενος που εργάζεται για διάστημα μεγαλύτερο από 6 ώρες θα πρέπει να κάνει διάλειμμα. Συγκεκριμένα ο νόμος αναγράφει: «Οταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις έξι ώρες, πρέπει να χορηγείται διάλειμμα τουλάχιστον 15 λεπτών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από τη θέση εργασίας τους».

 

Τα διαλείμματα αυτά δεν επιτρέπεται να χορηγούνται συνεχόμενα με την έναρξη ή τη λήξη της ημερήσιας εργασίας. Ο εργοδότης δε που απασχολεί εργαζόμενους οι οποίοι δεν εντάσσονται σε κάποια συλλογική σύμβαση εργασίας που εμπεριέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τη χορήγηση του διαλείμματος οφείλουν να διαβουλευτούν με τους εργαζόμενους για τις τεχνικές λεπτομέρειες του διαλείμματος και ιδίως τη διάρκεια και τους όρους χορήγησής του. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να γίνονται πάντα αφού πρώτα συνεκτιμηθούν και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που συνδέονται με την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ιατρικές εξετάσεις σε εργαζόμενους

 

Υποχρεωμένος είναι ο εργοδότης να υποβάλλει τους εργαζόμενους που απασχολεί κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστώσει την καταλληλότητά τους. Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία σε κάθε εργαζόμενο πριν αναλάβει εργασία κατά τη νύχτα, και στη συνέχεια κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να εξετασθεί η καταλληλότητά του για την εργασία αυτή.

 

Σε περίπτωση δε που ο εργαζόμενος υποβληθεί σε εξετάσεις οι οποίες δείξουν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που οφείλονται στη νυχτερινή εργασία θα πρέπει άμεσα ο εργοδότης αυτόν τον εργαζόμενο να τον μεταθέσει σε θέση ημερήσιας απασχόλησης. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι το κόστος γι’ αυτές τις εξετάσεις επ’ ουδενί δεν μπορεί να βαραίνει τον εργαζόμενο (αλλά τον εργοδότη του).

 

Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιούν υπηρεσίες γιατρού εργασίας, οι εξετάσεις αυτές γίνονται από τον γιατρό εργασίας της επιχείρησης ή από τις Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης με τις οποίες συμβάλλονται. Σε αντίθετη περίπτωση γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ασφαλιστικών Οργανισμών ή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

EΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Ως εποχικοί για δύο έτη θα μπορούν να εργαστούν σε νοσοκομεία της χώρας 190 νοσηλευτές και 40 γιατροί, σύμφωνα με την πρόσκληση που έχει απευθύνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 8 Μαρτίου και η διαδικασία δεν έχει ενταχθεί στον ΑΣΕΠ, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποταθούν στη γραμματεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποβολή της αίτησής τους που θα πρέπει βέβαια να συνοδεύεται από σειρά δικαιολογητικών. Οι 16 από τους 40 ιατρούς, όπως και όλοι οι νοσηλευτές, προορίζονται για την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων, ενώ οι υπόλοιποι 24 ιατροί θα καλύψουν ανάγκες των Ειδικών Μονάδων και τμημάτων των νοσοκομείων.

 

.……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

 

Πολύς λόγος γίνεται γενικώς την τελευταία τριετία για τα επιδόματα και την κατάργησή τους. Τα επιδόματα μπορεί να προσαυξάνουν το μισθό, όμως θεωρούνται παροχές που ανακαλούνται, ειδικά αν εκλείψει ο λόγος καταβολής τους. Συνήθως δίνονται ως ποσοστό επί του βασικού μισθού, ενώ τα κυρίαρχα κριτήρια είναι τα καθήκοντα του μισθωτού (π.χ. επίδομα θέσης ή επίδομα για τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή) όσο και τα χρόνια προϋπηρεσίας του.

 

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει για το επίδομα πολυετίας στην ίδια απασχόληση, ανεξάρτητα από το πρόσωπο του εργοδότη. Μάλιστα σχεδόν κάθε σύμβαση το προβλέπει (οι περισσότερες αυξάνουν τον μισθό ανά τριετία) και ουσιαστικά συνδέεται με την εμπειρία κάποιου στο ίδιο καθηκοντολόγιο. Το επίδομα πολυετίας έχει την ιδιαιτερότητα ότι ουσιαστικά προσαυξάνει τον βασικό μισθό, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα επιδόματα να υπολογίζονται πάνω στο σύνολο βασικού μισθού και επιδόματος πολυετίας.

 

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

 

Τον κίνδυνο να κριθεί η απόλυση άκυρη διατρέχουν όσοι εργοδότες επιλέγουν να αναγγείλουν την απόλυση σε εργαζόμενό τους μέσω email. Σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, για να είναι έγκυρη μια απόλυση θα πρέπει ο εργοδότης αφ' ενός να καταγγείλει εγγράφως τη σύμβαση εργασίας και αφ' ετέρου να καταβάλει την αποζημίωση (ή έστω την πρώτη δόση αυτής). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να υπάρχει ένα έγγραφο που να φέρει τις υπογραφές και των δύο μερών (εργοδότη και εργαζομένου).

 

Ετσι, μπορεί να έχει κριθεί ότι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι έγγραφο, αλλά τα ελληνικά δικαστήρια έχουν θεωρήσει ότι δεν τηρείται ο έγγραφος τύπος, αν η καταγγελία γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αυτό σημαίνει ότι η απόλυση που γίνεται με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αν έχει καταβληθεί η αποζημίωση, είναι άκυρη και ως εκ τούτου οφείλει ο εργοδότης να πάρει πίσω τον εργαζόμενο που απολύθηκε με αυτόν τον τρόπο και να του δώσει μισθούς υπερημερίας.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=27878