- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Μια διαφορετική ματιά στο ασφαλές σερφάρισμα
03/03/13 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ,Αρχείο Άρθρων
Οι ανησυχίες των γονιών, όσο λογικές κι αν είναι, μπορεί τελικά να μην έχουν καμία σημασία. Τα παιδιά έχουν τρόπους να ξεπερνούν και τους καλύτερους από τους ενήλικες
Γράφει η Βάλια Καιμάκη
[1]Δεν πάνε μερικές βδομάδες που «εορτάστηκε» το ασφαλές Διαδίκτυο. Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες (και μερικές εκτός) που συνεργάζονται στο δίκτυο safer internet, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διοργανώνουν ημερίδες, διαγωνισμούς, ενημερώσεις για το πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά μας από τη σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου.
Ενα από τα βασικά στοιχεία της ασφαλούς πλοήγησης είναι και ο γονεϊκός έλεγχος, υπό την έννοια του κλειδώματος των συσκευών ώστε να λειτουργούν αποκλειστικά με όρους που έχουν θέσει οι γονείς. Για παράδειγμα το πόση ώρα μπορούν να σερφάρουν τα παιδιά, ποιες σελίδες μπορούν να επισκέπτονται κ.λπ.
Κάθε σώφρων γονιός, ακόμα κι αν δεν εφαρμόζει αυστηρό γονεϊκό έλεγχο, δημιουργεί τουλάχιστον ένα χωριστό προφίλ για τα παιδιά, χωρίς δικαιώματα διαχειριστή, ώστε να προστατέψει τον υπολογιστή του όταν αυτός χρησιμοποιείται από όλη την οικογένεια. Επίσης, οι παιχνιδοκονσόλες έχουν διάφορες εφαρμογές ασφάλειας, κυρίως σε σχέση με το PEGI (επιτρεπτή ηλικία παιδιού ανάλογα με την καταλληλότητα του παιχνιδιού). Η κυριότερη είναι πως ο γονιός μπορεί να βάλει password ώστε το παιδί να μην μπορεί να μπαίνει στο Δίκτυο και να μην μπορεί να παίζει παιχνίδια που είναι πάνω από την ηλικία του.
Ή έτσι νόμιζα τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ. «Μαμάαααααα!» (ο εφιάλτης του γονιού, που γνωρίζει καλά ότι αυτό που θα επακολουθήσει μετά από μια τέτοια κραυγή είναι η καταστροφή). «Θα μου πεις το password;» «Οχι; Καλά, δεν πειράζει» (ύποπτο). «Μαμάααααα! Ξέρεις κάτι; Αμα βάλω τρεις φορές λάθος password, με βάζει στο Δίκτυο έτσι κι αλλιώς».
Κάγκελο εγώ. Πάνε και οι θεωρίες μου για τον γονεϊκό έλεγχο, πάει και η σιγουριά ότι το παιδί μου δεν θα αρχίσει να παίζει με αγνώστους στα διάφορα live. Και θυμήθηκα αυτό που έχω ακούσει κατά καιρούς, ότι δηλαδή οι μοναδικοί γηγενείς του πλανήτη Τεχνολογία είναι όσοι έχουν γεννηθεί από το 1990 και μετά, που ο υπολογιστής είναι γι’ αυτούς αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, που θεωρούν δεδομένες εκφράσεις όπως «οθόνη αφής» και που παίρνουν κάθε καινούργιο μηχάνημα στα χέρια τους και το χειρίζονται σε δευτερόλεπτα. Οσο εμείς οι υπόλοιποι, οι μη γηγενείς, ψάχνουμε ακόμα το κουμπί on-off.
Αναρωτήθηκα μήπως θα κάνω άσχημα να αναφέρω τέτοια «κόλπα» σ’ ένα κείμενο στο οποίο τα παιδιά έχουν άμεση πρόσβαση. Φοβήθηκα μήπως τους βάλω ιδέες. Για μια στιγμή μόνο, γιατί σιγά μη με έχουν ανάγκη για τις χακεριές τους. Σε συστήματα που έχουν εφεύρει οι μη γηγενείς. Θα 'θελα, όμως, να δω τις επόμενες γενιές, όταν τα δικά μας παιδιά θα είναι αυτά που θα φτιάχνουν συστήματα ασφαλείας έχοντας ήδη στο μυαλό τους το τι μπορεί να κάνει ένα παιδί του δημοτικού.
Να κλάψω ή να γελάσω μ’ αυτό που συνέβη; Να φοβηθώ ή να περηφανευτώ για το παιδί μου; Γεγονός είναι πως το δίκτυο δεν είναι χωρίς κινδύνους για τα παιδιά. Και πολλά στην εφηβεία, αυτά που θα είχαν δύσκολη εφηβεία έτσι κι αλλιώς, κολλάνε άσχημα. Απορρίπτουν τα πάντα εκτός από τους εικονικούς κόσμους. Είναι άραγε καλύτερα ή χειρότερα να τους έχουν συντροφιά; Δυστυχώς οι ψυχολόγοι δεν έχουν πολλά να μας πουν για το θέμα, αφού ούτε κι αυτοί είναι ακόμα γηγενείς.
Νομίζω πάντως ότι θα αισθανόμαστε όλοι μεγαλύτεροι ασφάλεια, όταν οι γηγενείς πάρουν τον κόσμο στα χέρια τους. Γιατί θα ξέρουν να διαχειριστούν την τεχνολογία, με τα καλά και τα κακά της, πολύ καλύτερα από εμάς.
………………………………………………………………………………………………………………………………
ΠΑΙΔΙΑ
[2]«ΤΟP TEN» λίστα των δικαιωμάτων που επιθυμούν να απολαμβάνουν οι ανήλικοι online ανέδειξε κλειστό online ερωτηματολόγιο της Δράσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Πρώτο στη λίστα των 10 κορυφαίων online δικαιωμάτων αναδεικνύεται η προστασία της ιδιωτικότητάς τους με 83,8%, ενώ ακολουθεί το δικαίωμα ελέγχου στα δεδομένα που αναρτούν (58,2%). Τρίτο κατά σειρά είναι να μην παρενοχλούνται από επιτήδειους στο Διαδίκτυο (57,8%), κάτι που συνδέεται με το ακριβώς επόμενο δικαίωμα στη λίστα, δηλαδή να μπορούν να αναφέρουν εύκολα ύποπτες ή ενοχλητικές συμπεριφορές στους διαχειριστές των εκάστοτε ιστοχώρων (52,8%). Στην 5η θέση βρίσκουμε το δικαίωμα να μαθαίνουν πώς να προστατεύονται στο Διαδίκτυο (50,1%).
Το δικαίωμα στο ποιοτικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και η αποφυγή επιβλαβούς ή ενοχλητικού περιεχομένου έρχεται στην 6η θέση (40%), ενώ το δικαίωμα των ανηλίκων να μπορούν να παίζουν και να συνομιλούν με τους φίλους τους καταλαμβάνει την 7η θέση (38,6%). Στην 8η και την 9η θέση αντίστοιχα τοποθετούνται το δικαίωμα των ανηλίκων να βοηθούν τους φίλους τους να πλοηγούνται με ασφάλεια (25,9%) και να μπορούν να μιλούν σε κάποιον έμπιστο για το τι τους έχει ενοχλήσει στο Διαδίκτυο (24%).
Τελευταίο στη λίστα, με μόλις 15,5%, είναι το δικαίωμα των ανηλίκων να μπορούν να δημιουργούν περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, γεγονός που δείχνει πως οι νέοι είτε δεν γνωρίζουν πώς να δημιουργούν ποιοτικό περιεχόμενο είτε προτιμούν να ψυχαγωγούνται από τους ιστοχώρους στο Διαδίκτυο, παρά να είναι οι ίδιοι ενεργοί δημιουργοί.
Η έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013, με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό της φετινής και επετειακής (δεκαετία) Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), που εορτάστηκε φέτος την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. H θεματική του φετινού εορτασμού, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμα, ήταν «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «Σύνδεση με σύνεση! (Connect with respect!)».
Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι κάποια από τα παραπάνω δικαιώματα τέθηκαν στην ίδια θέση από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.
………………………………………………………………………………………………………………………………
SMARTPHONES
Στο πλαίσιο του Mobile World Congress, της ετήσιας έκθεσης κινητών συσκευών και εφαρμογών, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βαρκελώνη, η MasterCard σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prime Research, παρουσίασαν την πρώτη παγκόσμια μελέτη των σχολίων που αναγράφονται στα social media σε σχέση με το θέμα των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητού, με τίτλο «Mobile Payments Social Media Study». Η μελέτη εξετάζει 85.000 σχετικά σχόλια στο Twitter, το Facebook, σε διάφορα online blogs και σε forums από ολόκληρο τον κόσμο.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των καταναλωτών, αλλά η ασφάλεια των sites, η εξυπηρέτηση πελατών και η σύγχυση γύρω από τις διαθέσιμες επιλογές λειτουργούν ανασταλτικά ως προς την υιοθέτηση τέτοιου είδους υπηρεσιών. Η μελέτη αναζήτησε στα social media τα σχόλια που είχαν «ανέβει» σε διάστημα έξι μηνών και ανέλυσε τις συζητήσεις των καταναλωτών γύρω από το θέμα των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, προκειμένου να εκτιμήσει το κατά πόσον οι καταναλωτές θα ήταν πρόθυμοι να υιοθετήσουν τέτοιες υπηρεσίες πληρωμών. Συνολικά, από τα 85.000 σχόλια, το 28% ήταν θετικά, το 66% ήταν ουδέτερα και το 6% ήταν αρνητικά. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά κάποια από τα συμπεράσματα της ανάλυσης, η οποία καλύπτει 43 αγορές και 26 γλώσσες:
* Τα σχόλια στα social media σε σχέση με την τεχνολογία πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου έχουν ανάμικτο ύφος (58% θετικά/ρεαλιστικά) όταν προέρχονται από την ομάδα των early adopters, δηλαδή όσων υιοθέτησαν από νωρίς τη σχετική τεχνολογία, και πιο θετικά (76% θετικά/ρεαλιστικά) όταν προέρχονται από όσους δεν την έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει. Στις περισσότερες αναρτήσεις αξιολογούνται πολύ θετικά στοιχεία όπως η καινοτομία, η ταχύτητα και η άνεση.
* Οι early adopters εκφράζουν την απογοήτευσή τους όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν μέσω κινητού τηλεφώνου και όταν θεωρούν ότι δεν έχουν την κατάλληλη υποστήριξη από την εξυπηρέτηση πελατών, ενώ όσοι δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει τη μέθοδο επισημαίνουν τα θέματα ασφαλείας και τη σύγχυσή τους σε σχέση με τις πολλαπλές επιλογές πληρωμών. Τα παραπάνω αποτελούν βασικές ανησυχίες και πιθανά εμπόδια στην υιοθέτηση αυτού του τρόπου πληρωμής.
* Οι χρήστες στη Μ. Βρετανία εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για το πόσο άνετη και πρωτοποριακή είναι η πληρωμή μέσω κινητού, αλλά επισημαίνουν μια αντιφατική κατάσταση όσον αφορά τα σημεία αποδοχής και μια αβεβαιότητα σε σχέση με το πότε η μέθοδος θα είναι διαθέσιμη σε όλη την αγορά.
* Οι πιο σκεπτικιστές είναι οι Ευρωπαίοι (κυρίως Γαλλία και Μ. Βρετανία), ενώ ταυτόχρονα είναι αυτοί που δίνουν και πιο εύκολα τη γνώμη τους.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=28284
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε