- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ακροδεξιά πανωλεθρία εντός έδρας
04/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ
ΑΥΣΤΡΙΑ Πολλοί μιλούν γιά το οριστικό τέλος της «Εποχής Χάιντερ» μετά τη συντριπτική ήττα (17,4% από 54,4%) του κομματός του στην επαρχία Καρινθία που ηταν το προπύργιό του. Μεγάλη άνοδος και πρωτιά για τους Σοσιαλδημοκράτες
ΒΙΕΝΝΗ Του Δημήτρη Δημητρακούδη
[1]Η συντριπτική ήττα που υπέστη κατά τις χθεσινές τοπικές εκλογές στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, μειώνοντας το ποσοστό του στο μόλις 17,4 %, από το 54,4 % στις τελευταίες εκλογές πριν από τέσσερα χρόνια, σημαίνει το οριστικό τέλος της αποκαλούμενης «Εποχής Χάιντερ», καθότι τελειώνει τώρα μια εποχή που σημάδεψε την αυστριακή πολιτική ζωή για περισσότερα από 25 χρόνια, έχοντας επεκτάσεις και στο εξωτερικό.
Πρόκειται για την αποκαλούμενη «εποχή του φαινομένου Χάιντερ», του εκλιπόντα τον Οκτώβριο του 2008, σε ηλικία 58 χρόνων, πρώην αρχηγού των Ελευθέρων, πρώην τοπικού κυβερνήτη της Καρινθίας και διεθνώς γνωστού ακροδεξιού πολιτικού Γιεργκ Χάιντερ, σε αυτοκινητικό δυστύχημα λόγω υπερβολικής ταχύτητας του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο ίδιος υπό την επήρεια αλκοόλ.
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, στις χθεσινές εκλογές στην Καρινθία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, αναδείχτηκε, για πρώτη φορά, έπειτα από 24 χρόνια, πρώτη πολιτική δύναμη, κατακτώντας ένα εντυπωσιακό ποσοστό 37,1 %, έναντι 28,7 % στις εκλογές του 2009, που σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν αποτελεί μια νέα αρχή και απόδειξη της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλει το κόμμα ο λαός της Καρινθίας.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 14,8 % (16,8 %), ενώ στην τέταρτη θέση, αισθητά βελτιωμένο στο 11,7 % (6,9 %) είναι το Κόμμα των Πρασίνων και με ένα εντυπωσιακό ποσοστό 11,6 % ακολουθεί το πρωτοεμφανιζόμενο σε αυστριακές εκλογές, κόμμα «Ομάδα Στρόναχ», που είχε ιδρύσει το περασμένο φθινόπωρο ο 80χρονος δισεκατομμυριούχος Αυστροκαναδός επιχειρηματίας, Φρανκ Στρόναχ, ο οποίος κινείται μεταξύ λαϊκισμού και Ακροδεξιάς.
Εκτο κόμμα, με ποσοστό 6,6 %, αναδεικνύεται ο ακροδεξιός Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, που είχε προκύψει από τη διάσπαση των Ελευθέρων τον Απρίλιο του 2005 και στις προηγούμενες εκλογές στην Καρινθία, ως κόμμα τού πέντε μήνες νωρίτερα εκλιπόντα , Γιεργκ Χάιντερ, είχε αποσπάσει την πρώτη θέση, την οποία αναγκάστηκε να παραχωρήσει, έπειτα από μια νέα διάσπαση το Δεκέμβριο του 2009, στην ισχυρότερη πτέρυγα, το Κόμμα Ελευθέρων Καρινθίας…
Η χθεσινή συντριπτική ήττα της Ακροδεξιάς στο «προπύργιό» της την Καρινθία, οφείλεται, κατά μέγα μέρος στη σωρεία σκανδάλων διαφθοράς των επιγόνων του Χάιντερ, πολλά από τα οποία ανάγονται στην εποχή της δικής του επικυριαρχίας στην Καρινθία, όπως εκείνο της ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης τράπεζάς της.
Ο Γιεργκ Χάιντερ υπήρξε ο πρώτος ακροδεξιός πολιτικός στην Ευρώπη ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης, ήδη τον Φεβρουάριο του 2000, με τον τότε κυβερνητικό συνασπισμό του με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, παραμένοντας στην εξουσία μέχρι τέλη του 2006.
Η Καρινθία αποτέλεσε το «προπύργιο» στη σχεδόν τριαντάχρονη πολιτική σταδιοδρομία του Χάιντερ, του οποίου το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, υπό την αρχηγία του, αλλά και τα τέσσερα τελευταία χρόνια, διέθετε εκεί την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο Χάιντερ, θεωρούμενος στην Ευρώπη ως ο πρώτος ακροδεξιός πολιτικός που οδήγησε το κόμμα του σε κυβέρνηση, άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία του το 1970, αναλαμβάνοντας σε ηλικία 20 χρόνων την αρχηγία της φοιτητικής οργάνωσης των Ελευθέρων για να εκλεγεί στη συνέχεια το 1979 για πρώτη φορά βουλευτής τους και το 1983 αρχηγός της τοπικής οργάνωσης στην Καρινθία.
Τον Σεπτέμβριο του 1986 ανέλαβε πραξικοπηματικά, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, την ηγεσία του Κόμματος των Ελευθέρων, του οποίου το ποσοστό τότε μόλις που ξεπερνούσε το 5 %, για να το φέρει στη συνέχεια σε μια σειρά εκλογικών νικών, με αποκορύφωμα το 27 % στις εκλογές του Οκτωβρίου 1999. Με το ποσοστό αυτό –και με διαφορά μόλις 415 ψήφων από το τρίτο κόμμα, το Λαϊκό – το Κόμμα των Ελευθέρων αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, μετά τους Σοσιαλδημοκράτες.
Από τη θέση αυτή ο Χάιντερ, με συνέταιρό του τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, προχώρησαν στις 4 Φεβρουαρίου 2000 στον σχηματισμό της πλέον αμφιλεγόμενης κυβέρνησης στη μεταπολεμική Αυστρία.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=28362
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε