- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μιας παραιτήσεως… μύρια έπονται

04/03/13 MEDIA,Αρχείο Άρθρων

Νέες σαρωτικές αλλαγές αναμένονται και στο Δ.Σ. της ΕΡΤ μετά την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Ν. Σίμου

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

«Ανεμος» ευρύτερων εξελίξεων πνέει ήδη και όχι μόνο στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

 

Η προαναγγελθείσα παραίτηση του Νίκου Σίμου (διευθύνων σύμβουλος ΕΡΤ), που έγινε τελικά πραγματικότητα, με επιστολή που έστειλε στον Σίμο Κεδίκογλου (υφυπουργός στον πρωθυπουργό), βάζει σε νέες περιπέτειες όχι μόνο τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και την τρικομματική κυβέρνηση. Ηδη «σιγοψιθυρίζεται» τις δύο τελευταίες εβδομάδες πιθανή αλλαγή ακόμα και στη θέση του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΡΤ, η οποία συνεχίζει να ανεβοκατεβάζει «ρολά» με το σημερινό Δ.Σ. όλο και πιο συχνά…

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Σίμος στην επιστολή του σημειώνει την αντίθεσή του με την τοποθέτηση του Γιώργου Μπράμου στη θέση του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης της ΕΡΤ. Κάνει, μάλιστα, λόγο για «ντροπή», την ώρα που καλπάζει η ανεργία, να επαναφέρεται «συνταξιούχος της για νευραλγική θέση, ενώ υπάρχουν αξιόλογα στελέχη και άνεργα στον χώρο». Μόνο που προφανώς εξαιρεί τον εαυτό του από τη συγκεκριμένη κατηγορία, εκτός και αν δεν θεωρεί «νευραλγική» τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Αλλωστε δεν είναι λίγοι, στο Ραδιομέγαρο, αυτοί που του καταλογίζουν ότι παρέμεινε «άβουλος, ενδοτικός και αμέτοχος», σε διαφορετικά διαστήματα, εξυπηρετώντας μόνο συγκεκριμένες επιλογές σε διευθύνσεις, ειδικούς συμβούλους, προσωπικό ειδικών θέσεων, μεικτές παραγωγές κ.ά. Πάντως, στην επιστολή παραίτησης λέγεται ότι κάνει αναφορές για απαξίωση της ΕΡΤ και από ρουσφέτια… Ποιος όμως τα αποδέχτηκε;

 

Μέχρι χθες, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ δεν είχε ενημερωθεί από τον κ. Σίμο για την επιστολή της παραίτησής του. Πάντως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο -και αναγκαίο- ότι πλέον θα υπάρξουν γενικότερες ανακατατάξεις. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να γίνει πλήρης ανανέωση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, τα μέλη του οποίου είναι αλήθεια ότι δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει προκύψει σειρά συγκρούσεων. Πολύ πιθανό θεωρείται και το σενάριο να υπάρξει νέα σχετική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης, για τη στελέχωση της ΕΡΤ, ενόψει και του σχεδόν βέβαιου ανασχηματισμού το αργότερο αμέσως μόλις αποχωρήσει η τρόικα.

 

Σύμφωνα με άλλες πηγές η υπόθεση Μπράμου χρησιμοποιείται ουσιαστικά από τον Ν. Σίμο ως αφορμή για να πράξει τη δική του «ηρωική έξοδο». Κι αυτό διότι, ενώ εξυπηρέτησε μέχρι πρότινος τα σχέδια για την ΕΡΤ, φαίνεται πλέον να μην απολάμβανε της εμπιστοσύνης του μεγάρου Μαξίμου καθώς του καταλογίζονται «αργοπορία», «απραξία» αλλά και ευθύνες για τις αλλεπάλληλες στάσεις και απεργίες στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 

Από την άλλη, ο Ν. Σίμος καταλαβαίνει ότι έρχονται πολύ δύσκολες στιγμές στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, καθώς -όπως λέει το ίδιο το Δ.Σ. της ΕΡΤ-, δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια ούτε για πληρωθούν δεδουλευμένες υπερωρίες, αργίες και Σαββατοκύριακα, κάτι για το οποίο απαιτείται έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί για να φθάσει σε τέτοιο σημείο και τόσο σύντομα η ΕΡΤ. Ζητήματα θα προκύψουν και από το νέο οργανόγραμμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο οποίο η γενική διεύθυνση Τηλεόρασης προβλέπεται, όπως λέγεται, να προσαρτηθεί στη γενική διεύθυνση Ενημέρωσης. Κάτι που θα αναδείξει σε κυρίαρχο πρόσωπο στην ΕΡΤ τον Αιμίλιο Λιάτσο (γενικός διευθυντής Ενημέρωσης), αν βεβαίως παραμείνει στη θέση του. Ορισμένοι, μάλιστα, έλεγαν ότι μπορεί να τον προόριζαν για θέση του διευθύνοντος συμβούλου αλλά έχει τουλάχιστον δύο κωλύματα που δεν επιτρέπουν ούτε τη σκέψη για κάτι τέτοιο.

 

Ολα αυτά, όμως, πιθανότατα να δημιουργήσουν νέους τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βλέπουν τη Ν.Δ. εδώ και αρκετό διάστημα ολοένα και να «καταλαμβάνει» την ΕΡΤ. Γι' αυτό, άλλωστε, τις τελευταίες εβδομάδες πυκνώνουν οι «φωνές» που κάνουν λόγο «για ανάγκη ριζικής αλλαγής στο διοικητικό συμβούλιο»…

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=28440