- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Aγχος στου Μαξίμου για τις εξελίξεις

04/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

 

Οση κινητικότητα παρουσιάζει η κυβέρνηση στο εξωτερικό, με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να βρίσκεται σήμερα με το μισό υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία, άλλο τόσο αμήχανη εμφανίζεται στο εσωτερικό. Η επίσκεψη της τρόικας φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα βαριά θέματα του Μνημονίου, χωρίς να είναι απόλυτα σαφής η κυβερνητική γραμμή άμυνας στις πιέσεις για απολύσεις υπαλλήλων και πρόσθετα μέτρα για φορολογικά έσοδα, ενώ την ίδια ώρα στο εσωτερικό των κυβερνητικών εταίρων οι τριβές μεταφέρονται και στα ζητήματα ιδεολογικής φύσης.

 

Στο επίκεντρο θα βρεθεί αυτή την εβδομάδα το πολιτικό στίγμα της Ν.Δ., με αφορμή την εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη από το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τη συμπλήρωση 15 ετών από τον θάνατο του πατριάρχη της παράταξης. Η αναδρομή στην περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συγκρίσεις με τη σημερινή διακυβέρνηση Σαμαρά. Ιδίως μάλιστα την απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος να καλέσει στην εκδήλωση και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει συνεργάτες του πρωθυπουργού.

 

Ο τίτλος της εκδήλωσης «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Τότε και Τώρα. Δημοκρατία, Οικονομία, Πολιτισμός και Ευρώπη» ανοίγει την πολιτική ατζέντα σε βάθος χρόνου και πεδία που αυτή την ώρα δεν θα ήθελε η κυβέρνηση να έχει μπροστά της, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη ξανά με την τρόικα. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επιμένουν ότι «δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με το Συμπόσιο του Ιδρύματος» και παραπέμπουν στο πρόγραμμα που θα ανοίξει με χαιρετισμό του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και ομιλία του Α. Σαμαρά. Ωστόσο, ορισμένοι συνεργάτες του δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα μηνύματα που μπορεί να στείλει το συμπόσιο εάν γίνει βήμα οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα.

 

Σε αυτή την επιφυλακτική στάση μετράει η συγκυρία της επίσκεψης της τρόικας αλλά και ο ιδιότυπος διάλογος που έχει ανοίξει μεταξύ των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ μετά το άνοιγμα του Ευ. Βενιζέλου προς τον Φ. Κουβέλη για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Αν και η πρόταση έτυχε αρνητικής υποδοχής, στο πρωθυπουργικό επιτελείο βλέπουν ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί και να φέρει στο προσκήνιο ζήτημα Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς. Ακόμη και αν μια τέτοια συζήτηση στις σημερινές συνθήκες δεν δημιουργεί όρους αντιπαράθεσης, δεν αποκλείεται όπως λένε «γαλάζιοι» βουλευτές να δημιουργήσει κατάσταση εσωστρέφειας στη Ν.Δ. για τη στρατηγική της και τους όρους συνεργασίας στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης.

 

Ο πρωθυπουργός θέλει να αποκομίσει σήμερα στην Τουρκία το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα, χωρίς να επεκταθούν οι συνομιλίες στις δύσκολες ζώνες των διαφορών και την εκκρεμότητα της ΑΟΖ καθώς περιμένει να οριστούν οι επισκέψεις του στις ΗΠΑ και στη Ρωσία, από τις οποίες αναμένεται να δοθεί σήμα στις διεθνείς αγορές για επενδύσεις στην Ελλάδα.

 

Οσον αφορά τις πιέσεις από την τρόικα, κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η επιθεώρηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα. Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους, κατέστη σαφές από τον Γ. Στουρνάρα και σήμερα πιθανώς να επαναληφθεί από τον Α. Μανιτάκη, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει όπως είχε συμφωνηθεί το πρόγραμμα κινητικότητας και μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουν περάσει σε εφεδρεία 25.000 υπάλληλοι. Οι λίστες με τους 12.500 που θα πρέπει να αποχωρήσουν μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να δοθούν σήμερα στη συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης με την τρόικα. Στο σκέλος των εσόδων, όπου επίσης οι πιέσεις είναι μεγάλες, το οικονομικό επιτελείο στην επόμενη συνάντηση, την Τετάρτη, θα δώσει αναλυτικά τα στοιχεία των αποκλίσεων λόγω της βαθύτερης ύφεσης, ενώ ιδιαίτερη αισιοδοξία καταγράφεται στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τη συζήτηση ως προς τη μείωση του ΦΠΑ κατά την τουριστική περίοδο.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=28481