- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Παζάρι κορυφής

23/11/12 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ  Του Κ. Μοσχονά

 

[1]Με λίγες πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, άρχισε χθες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων η μάχη για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. που θα καλύπτει την περίοδο 2014-2020, με την Ελλάδα, που ξύπνησε αργά, να τρέχει και να μην προλαβαίνει για να περιορίσει όσο μπορεί το γενναίο «κούρεμα» που αναμένεται να υποστεί το μερίδιό της…

 

Η συζήτηση περί χρημάτων μεταξύ των κρατών-μελών δεν ήταν ποτέ ήρεμη. Πάντα υπήρχαν προστριβές και επεισοδιακές διαμάχες.

 

Εχει μείνει στην Ιστορία η περίφημη φράση της Μάργκαρετ Θάτσερ «Θέλω τα λεφτά μου πίσω», βγαίνοντας σε έξαλλη κατάσταση από την αίθουσα συνεδρίασης των ηγετών. Ετσι και αυτή τη φορά η συζήτηση των «27» για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 προμηνύεται επεισοδιακή και δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέα σύνοδος κορυφής .

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει για την κάλυψη των δαπανών κατά την περίοδο 2014-2020 ένα ποσό της τάξης του 1,407 τρισ. ευρώ. Ενώπιον των αντιδράσεων Μ. Βρετανίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Ολλανδίας και Γερμανίας, που επιθυμούν δραστικές περικοπές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε μειώσεις της τάξης των 85 δισ. ευρώ.

 

Οι μειώσεις αυτές αφορούν κυρίως τις χρηματοδοτήσεις για τη συνοχή (30 δισ.) και τη γεωργία (23 δισ. ευρώ). Φυσικά αντέδρασαν αμέσως οι χώρες της συνοχής που είδαν την πίτα να μικραίνει, αλλά και η ομάδα των «τσιγκούνηδων», η οποία με επικεφαλής τη Μ. Βρετανία ζήτησε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές…

 

Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απειλεί με βέτο αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του και δεν διατηρηθούν οι περίφημες επιστροφές των άλλων εταίρων προς τη Μ. Βρετανία, για τις οποίες είχε δώσει μάχη η Μ. Θάτσερ.

 

Πρόκειται για 3 δισ. ευρώ τον χρόνο που καταβάλλουν οι εταίροι στη Μ. Βρετανία, εκ των οποίων 100 εκατ.ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα… Η Δανία, όμως, απειλεί ότι εάν διατηρηθούν οι επιστροφές στη Μ. Βρετανία θα ζητήσει και αυτή επιστροφή χρημάτων. Επίσης,η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ιταλία απειλούν και αυτές να ασκήσουν βέτο εάν περικοπούν αγροτικές δαπάνες. Μύλος…

 

Το πρόβλημα της Ελλάδας δημιουργήθηκε όταν αποφασίστηκε να γίνει η κατανομή των χρηματοδοτήσεων στα κράτη-μέλη με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα της περιόδου 2007-2009, που η χώρα δεν είχε ακόμη πληγεί από την ύφεση.

 

Αποτέλεσμα: Οι ελληνικές περιφέρειες εμφανίζονται πλούσιες και μειώνονται σε σημαντικό βαθμό οι χρηματοδοτήσεις των Βρυξελλών. Ετσι, ενώ στο προηγούμενο «πακέτο» 2007-2013 το ποσό που δεσμεύθηκε για την Ελλάδα ανήλθε σε 20,2 δισ. ευρώ (το γεγονός ότι έχουν απορροφηθεί μόνο 6 δισ. ευρώ είναι άλλη, θλιβερή, ιστορία), στο νέο πακέτο προβλέπεται ένα ποσό των 11,2 δισ. ευρώ. Σχεδόν το 50 %…

 

Η Αθήνα γνώριζε το πρόβλημα από το 2009, αλλά το άφησε να λιμνάζει και ξύπνησε κατόπιν εορτής. Ο υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης βρέθηκε σχεδόν ενώπιον ενός τετελεσμένου γεγονότος. Και προσπαθεί τώρα να σώσει ό,τι μπορεί και να αυξηθεί το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα κατά 1 ή 2 δισ. ευρώ.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=2866