- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
H κυβέρνηση ξορκίζει το θέμα των απολύσεων
05/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Την Πέμπτη, στη συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό, θα φανεί εάν θα απαιτηθούν και νέα μέτρα για τη διόρθωση των αποκλίσεων του Μνημονίου. Οι πρώτες επισκέψεις του κλιμακίου στα υπουργεία ήταν διερευνητικού χαρακτήρα, όπως τουλάχιστον μετέφεραν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. Τα επίμαχα θέματα, από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι και την κάλυψη των φορολογικών αστοχιών, μένουν λοιπόν εκκρεμή και οι συνεργάτες του Α. Σαμαρά θέλουν να πιστεύουν ότι θα κριθούν θετικά.
Θετική έκβαση των συνομιλιών δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για απομάκρυνση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013. Αυτό που θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι η συζήτηση για απολύσεις και επιμένει λοιπόν ότι το πρόγραμμα κινητικότητας-διαθεσιμότητας θα καλύψει τις προβλέψεις του Μνημονίου. Αυτό ήταν και το μήνυμα που βγήκε από τη χθεσινή επίσκεψη της τρόικας με τον Αντ. Μανιτάκη.
Ανάλογο αποτέλεσμα επιδιώκει η κυβέρνηση και στο ζήτημα του βασικού μισθού, δηλαδή να μην τεθεί ευθέως από την τρόικα θέμα περαιτέρω μείωσης και η συζήτηση να εστιαστεί στα δύο θέματα που έχει επιλέξει να προβάλει ο πρωθυπουργός: την ανάπτυξη με την προσέλκυση επενδύσεων και το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.
Η αίσθηση στο επιτελείο του Α. Σαμαρά είναι ότι «δεν μπορεί η τρόικα να μην αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των περιοριστικών προγραμμάτων στην περιφέρεια της ευρωζώνης» και δείχνουν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία αλλά και την ένταση των πρόσφατων διαδηλώσεων στην Πορτογαλία. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: Ο πρώτος είναι τα αποτελέσματα στο μέρος των δαπανών που της επιτρέπουν να γράφει πρωτογενές πλεόνασμα. Ο δεύτερος στην αλλαγή του πλαισίου των επενδύσεων και ο τρίτος είναι η βαθύτερη ύφεση από τις προβλέψεις και το πρωτοφανές ποσοστό ανεργίας που έχει επιφέρει. Εμμεσα δηλαδή να τεθεί η εσφαλμένη πρόβλεψη της τρόικας για τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή.
Στις εισηγήσεις που εξετάζει ο Α. Σαμαράς είναι να θέσει ο ίδιος και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, αφού προηγουμένως τεθούν υπ' όψιν της τρόικας τα δύο εναλλακτικά σενάρια που καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο για μείωση στο 19% και στο 13%. Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου, πάντως, είναι συγκρατημένη. Η τρόικα αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις τις προβλέψεις ότι η υστέρηση των εσόδων κατά τους δύο πρώτους μήνες θα διορθωθεί.
Ως προς τις επενδύσεις, ο Α. Σαμαράς επανέλαβε και στο ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό συνέδριο ότι «αυτό το διάστημα το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται δραστικά και με γοργούς ρυθμούς». Στην κυβέρνηση αναμένουν ότι θα συνεχιστούν οι εκδηλώσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά από τις εκδηλώσεις έως την υλοποίηση υπάρχει απόσταση. Και, μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους πολυεθνικών εταιρειών, υπάρχουν και επιχειρηματικές πιέσεις για περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους, χαμηλότερα από τον βασικό μισθό.
Τα μηνύματα αισιοδοξίας που προσπαθεί επίμονα να εκπέμψει ο πρωθυπουργός δεν βρίσκουν ανταπόκριση ούτε στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Για να μετριαστεί η κατήφεια την Τετάρτη προγραμματίζεται από την ηγεσία του κόμματος και τη γραμματεία των βουλευτών ενημερωτική συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο. Τους βουλευτές θα ενημερώσουν για την πορεία της οικονομίας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης. H συμμετοχή του Γ. Στουρνάρα θα εξαρτηθεί από τον φόρτο των συνομιλιών με την τρόικα.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=28843
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε