- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η Αριστερά της υπέρβασης

05/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής με “όπλο” τις προτάσεις ενάντια στο Μνημόνιο που αφορούν όλη την κοινωνία

 

Tου Νίκου Σβέρκου

 

[1]Στην «αντεπίθεση» περνά η Κουμουνδούρου για την επικείμενη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής με τίτλο «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Τότε και tώρα». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διαβλέπουν προσπάθεια μερίδας αναλυτών ΜΜΕ να δημιουργήσουν θέμα «εκεί που δεν υπάρχει» και σημειώνουν ότι η παρουσία Τσίπρα στην εκδήλωση πιθανότατα δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στον πρωθυπουργό, με αφορμή άλλα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να αποτρέψει ή να υποβαθμίσει την ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούν δε ότι ο πρωθυπουργός έχει «ενοχληθεί» από τα όσα έχει υποστηρίξει πρόσφατα η Κουμουνδούρου, αλλά και στελέχη της Ν.Δ., σχετικά με την εγκατάλειψη της ιδρυτικής φυσιογνωμίας της Ν.Δ. και την ολίσθηση σε ακροδεξιά χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής αριστερού κόμματος παρίσταται σε εκδήλωση πολιτικού ιδρύματος άλλου κόμματος, και σημειώνουν ότι «ο πολιτικός πολιτισμός της Αριστεράς επιβάλλει σεβασμό προς τους πολιτικούς της αντιπάλους». Υπενθύμιζαν, δε, ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαδραμάτισε «σημαίνοντα ρόλο στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών» σε αντίθεση με τη στάση του προδικτατορικά. «Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Αριστερά ιστορικά βρέθηκε απέναντί του με διαφορετικές προτάσεις και θέσεις», έλεγαν χτες χαρακτηριστικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Κύκλοι της Κουμουνδούρου, πάντως, σημείωναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα μιλήσει στην εκδήλωση με “όπλο” τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο Μνημόνιο», οι οποίες «αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, ακόμα και πολίτες που μέχρι σήμερα δήλωναν νεοδημοκράτες».

 

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν αποτελεί πρωτοτυπία, αφού ηγέτες της Αριστεράς έχουν παρευρεθεί επανειλημμένως στο παρελθόν σε εκδηλώσεις φορέων προσκείμενων στη Ν.Δ., σπάζοντας τα σχετικά «ταμπού», αλλά και προκαλώντας συζητήσεις στις βάσεις των κομμάτων τους.

 

Στις 24 Απριλίου του 2002, ο Χαρίλαος Φλωράκης παρέστη σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή της Ν.Δ., με κεντρικό ομιλητή τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γάλλο ακαδημαϊκό Μορίς Ντρουόν. Ηταν η εποχή που ο τότε αρχηγός της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής πραγματοποιούσε «άνοιγμα» στην Αριστερά, ενώ είχε προλογίσει τον δεύτερο τόμο της πολιτικής βιογραφίας του εμβληματικού ηγέτη του ΚΚΕ με τίτλο «Χαρίλαος Φλωράκης – Ο λαϊκός ηγέτης». Ο ίδιος ο Χαρίλαος Φλωράκης, μετά την εκδήλωση, σε συνομιλία με δημοσιογράφους για το τι είπε κατ' ιδίαν με τον Κώστα Καραμανλή, είχε απαντήσει «Θα τα πούμε όταν γίνει πρωθυπουργός», εκτιμώντας ότι θα εισέλθει στο Μαξίμου «εκατό τοις εκατό».

 

Στις 14 Νοεμβρίου του 2004, εν μέσω της πληθώρας σεναρίων για την ανάληψη της προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ καλείται και συμμετάσχει σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, προκαλώντας θύελλα εσωκομματικών αντιδράσεων. Στην εκδήλωση, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είχε ανταλλάξει χειροκροτήματα με τον τότε πρωθυπουργό, έναν μήνα πριν από το 4ο Συνέδριο του ΣΥΝ, ενώ η Νεολαία ΣΥΝ είχε εκδώσει ανακοίνωση αποδοκιμασίας της κίνησης Κωνσταντόπουλου. «Η συμμετοχή του προέδρου αποτελεί μία ατυχή επιλογή, την ευθύνη της οποίας φέρει το κόμμα, ενώ διεκδικούμε να μην υπάρξουν αντίστοιχες στο μέλλον» σημείωνε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της νεολαίας του κόμματος, ενώ η «Αυγή» είχε σχολιάσει ότι «οι νέοι έχουν πάντα δίκιο».

 

Δυόμισι χρόνια αργότερα, βέβαια, και συγκεκριμένα στις 20 Μαρτίου του 2007, τα στελέχη του ΣΥΝ περίμεναν με αγωνία τι θα πει ο Αλέκος Αλαβάνος στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή της Ν.Δ. «Ενας ηγέτης κρίνεται από τη σφραγίδα που άφησε στις εξελίξεις της χώρας», είχε δηλώσει ο τότε πρόεδρος του ΣΥΝ, ενώ, περιγράφοντας την πολιτική συμβολή του Καραμανλή, είχε συμπεριλάβει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και «την ικανότητά του να φεύγει από τα στερεότυπα της παράταξης που ανήκει».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=28969