- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κατηγορώ ΣΥΡΙΖΑ για μεθοδεύσεις στις καταθέσεις πολιτικών προσώπων

06/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Της Ελενας Βαρίνου

 

Στοχευμένη διερεύνηση της υπόθεσης Λαγκάρντ υπονοεί η αξιωματική αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλευρά ότι αποκλείει από την προκαταρκτική εξέταση της Βουλής ουσιώδεις μάρτυρες, μεθοδεύοντας έτσι το έργο της προανακριτικής επιτροπής.

 

Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση των βουλευτών να παραπέμψουν, διά ψηφοφορίας, στους εισαγγελείς το σύνολο σχεδόν των πολιτικών που είχαν προταθεί ως μάρτυρες από τα κόμματα (εξαιρουμένου του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου) και των πρώην υπουργών Οικονομικών (εξαιρουμένου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου) αλλά και έμμεσα εμπλεκομένων με την υπόθεση προσώπων, οι βουλευτές που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή εξέδωσαν το απόγευμα ανακοίνωση πέντε σελίδων, με την οποία κάνουν λόγο ανοιχτά για «συσκότιση».

 

Οι Θεόδ. Δρίτσας, Στ. Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου επιρρίπτουν ακέραιη την ευθύνη στους εκπροσώπους κυρίως της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Χρ. Μαρκογιαννάκη ) ότι ενεργούν «μεθοδευμένα προς περιορισμό του έργου της επιτροπής», αναφερόμενοι στον κατάλογο των προσώπων που αποφάσισαν οι βουλευτές να παραπέμψουν στους εισαγγελείς. Αναφέρονται συγκεκριμένα, εκτός από τους Γ. Ραγκούση, Φ. Σαχινίδη και Αλ. Παπαχελά που αποφασίστηκε προ ημερών να παραπεμφθούν για κατάθεση στον εισαγγελέα: Στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου, τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη αλλά και τον πρώην υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη (το όνομα του οποίου, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται στις σημειώσεις που κατέθεσε στην επιτροπή ο Ελληνας πρέσβης στο Παρίσι Κ. Χαλαστάνης). Επίσης γίνεται αναφορά στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών Κρις Πιγκάλ (στον οποίο είχε προσφύγει κλιμάκιο του ΥΠΟΙΚ για τη συνδρομή του στη διαχείριση της λίστας) και στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Δημ. Κανελλόπουλο που προσκόμισε το USB του Διώτη στον ΣΔΟΕ. Στη λίστα των ονομάτων υπάρχει και αυτό του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Π. Νικολούδη, ο οποίος, κατά την πρόσφατη ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, «άστραψε και βρόντηξε» για την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών κατά της φοροδιαφυγής.

 

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως «με την ίδια απαράδεκτη διαδικασία» αφαιρέθηκε από τις καταθέσεις τόσο στην προανακριτική επιτροπή όσο και στον εισαγγελέα, εκείνη του πρώην πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου.

 

Σημειώνεται, πάντως, πως αντίστοιχη πρόταση εξαίρεσης για τον Γ. Παπανδρέου (από τον βουλευτή της Ν.Δ. και αντιπρόεδρο της επιτροπής Μιλτ. Βαρβιτσιώτη) δεν πέρασε, οπότε, εκτός απροόπτου, ο πρώην πρωθυπουργός θα καταθέσει.

 

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν επίσης το γεγονός ότι «πρόσωπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση σπεύδουν να υποβάλουν μη ζητηθέντα υπομνήματα προ πάσης κλητευσεώς τους», υποστηρίζοντας ότι αυτά «διοχετεύονται στο Διαδίκτυο προς δημιουργία εντυπώσεων». Τέλος, προειδοποιούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται «να συμπράξει ούτε να νομιμοποιήσει καμία διαδικασία συγκάλυψης, υπόθαλψης και αποσπασματικής διερεύνησης».

 

Κατά τα λοιπά, η προανακριτική επιτροπή περιμένει την αναφορά που συντάσσει πυρετωδώς αυτές τις μέρες ο ΣΔΟΕ για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου και για τον λόγο αυτό μετατοπίζει χρονικά την κρίσιμη, για τις ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών στη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, κατάθεσή τους στη Βουλή.

 

Οπως έγινε γνωστό, αποδόθηκαν από τις τράπεζες τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να διενεργήσει ο ΣΔΟΕ τη σύγκριση μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν οι Ελένη και Μαρίνα Παπακωνσταντίνου καθώς και οι σύζυγοί τους στην Ελλάδα, με το ύψος των καταθέσεών τους στην ελβετική HSBC. Μόλις ολοκληρωθεί η διασταύρωση, θα αποστείλει ο ΣΔΟΕ στην επιτροπή το σχετικό πόρισμα, από το οποίο και αναμένεται να προσδιοριστεί τυχόν σκοπιμότητα από πλευράς του πρώην υπουργού, η οποία και διερευνάται.

 

Πρέπει να αναφερθεί, τέλος, πως προγραμματίστηκε η προσέλευση της Μαρίας Παντελή για τις 20 Μαρτίου – υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, στις 11 Μαρτίου, θα αποστείλει μέσω δικηγόρου τις έγγραφες «εξηγήσεις» στον ΣΔΟΕ μετά την αποστολή του σχετικού ειδοποιητηρίου. Οι βουλευτές αναζητούν τον τρόπο που θα εξασφαλίσουν την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, κατοίκου Τελ Αβίβ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται αυτό το διάστημα στις ΗΠΑ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=29118