- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πιέσεις Βενιζέλου για ανασχηματισμό

06/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεγαλύτερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση επιδιώκει ο πρόεδρός του. Δεν αποκλείεται να αναλάβουν κυβερνητικά πόστα και πολιτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ

 

Tων Αλίκης Μάτση - Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

[1]Θέμα ανασχηματισμού και μάλιστα εντός του Μαρτίου θέτει πλέον το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα διά στόματος του προέδρου του, Ε. Βενιζέλου, ασκώντας πίεση στο μέγαρο Μαξίμου για ανασύνταξη του τρικομματικού σχήματος, προφανώς μετά την αποχώρηση της τρόικας.

 

Ο ανασχηματισμός ήταν ούτως ή άλλως στα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά, όπως αφήνουν να διαρρεύσει εδώ και περίπου ένα μήνα από το μέγαρο Μαξίμου. Λέγεται μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός έδωσε χρόνο στον εταίρο του Ε. Βενιζέλο προκειμένου να ολοκληρωθεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να «απελευθερωθούν» οι κινήσεις του προέδρου του Κινήματος.

 

Το συνέδριο πράγματι έδωσε το πράσινο φως στον Ε. Βενιζέλο με την ξεκάθαρη απόφαση ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ισχυροποιήσει τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση και με πολιτικά στελέχη. Ετσι, άμα τη λήξει, ο αρχηγός του δήλωσε (σε συνέντευξή του στο Mega) ότι χρειάζονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ώστε να ανεβάσει ρυθμούς και να γίνει αποτελεσματικότερο.

 

Βεβαίως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να αποσείσει εκ προοιμίου σχόλια ότι θέλει να αναδιανεμηθεί η κυβερνητική πίτα, φρόντισε να θέσει προϋποθέσεις. Πρώτη εξ αυτών, η δέσμευση των τριών εταίρων ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα – κάτι στο οποίο προφανώς συμφωνούν τόσο το μέγαρο Μαξίμου όσο και η ΔΗΜΑΡ, λογαριάζοντας πάντως χωρίς την τρόικα. Δεύτερη προϋπόθεση, η επίτευξη συμφωνίας των τριών εσωτερικών εταίρων επί εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας. Αλλως πώς, υιοθέτηση του σχεδίου που έχει ήδη παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως τη μόνη δυνατή λύση εξόδου της χώρας από την κρίση. Κι επειδή στη δεύτερη προϋπόθεση είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία, η λύση θα βρεθεί με την «επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας» των τριών εταίρων του περασμένου Ιουνίου.

 

Επικαιροποίηση που τουλάχιστον για τη ΔΗΜΑΡ έως χθες δεν σήμαινε και πιο ενεργό συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα. Χθες κάτι φάνηκε να αλλάζει, καθώς στελέχη του κόμματος, κοντά στον Φ. Κουβέλη, έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δεν απέκλειαν δηλαδή τη συμμετοχή και πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση, με τη διευκρίνιση μάλιστα για πρώτη φορά ότι οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης και Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης δεν είναι πολιτικά στελέχη. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Φ. Κουβέλη να διατηρεί τις αποστάσεις του, μη αποδεχόμενος θέση αντιπροέδρου, εάν του προταθεί.

 

Κάτι που θα συμπαρασύρει και τον Ε. Βενιζέλο. Εξ αρχής οι πληροφορίες ήθελαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μετέχει μόνο αν αποδεχόταν και ο Φ. Κουβέλης. Ανεξαρτήτως της συμμετοχής του ιδίου πάντως, λέγεται ότι θα προτείνει στον πρωθυπουργό στελέχη της νέας γενιάς κυρίως. Τα ονόματα που ακούγονται είναι του κ. Γ. Μανιάτη, νυν γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε υπουργείο που έχει σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα. Επίσης των Ο. Κωνσταντινόπουλου, Π. Κουκουλόπουλου (εξαρτάται ωστόσο από το αν θα «παίξει» για τη θέση του γραμματέα του κόμματος), αλλά και της «έμπειρης» Εύης Χριστοφιλοπούλου.

 

Τι θα αποδεχθεί και τι όχι ο κ. Σαμαράς, ουδείς γνωρίζει. Οι πληροφορίες πάντως από τους δικούς του επιτελείς λένε ότι έχει ήδη αποφασίσει πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης) θα παραμείνει στις θέσεις του, όπως και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός του Ν. Μηταράκης. Οι Α. Τσαυτάρης και Μ. Χαρακόπουλος φαίνεται να διασφάλισαν τις θέσεις τους στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, το ίδιο και ο Κ. Αρβανιτόπουλος στο υπουργείο Παιδείας. Επισφαλές ακούγεται ότι είναι το επιτελείο του υπουργείου Υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της υποστηριζόμενης από τη ΔΗΜΑΡ υφυπουργού Φωτεινής Σκοπούλη.

 

Αργά το βράδυ, ως όφειλε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου διέψευσε τα σενάρια λέγοντας «δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. Τελεία και παύλα».

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=29123