- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τα σκουπίδια ξεχειλίζουν…

12/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν 82 χωματερές, από τις οποίες οι 26 πρέπει να κλείσουν μέχρι το 2016 για να προλάβουν δεύτερη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Σε νέες συσκέψεις, που προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα (19-22/3) στην Τρίπολη, θα αναζητηθεί λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την πιο προβληματική στο σύνολο της χώρας. Στα όριά της μετρήθηκαν 82 χωματερές, από τις οποίες οι 26 χρησιμοποιούνται από δήμους και πρέπει να κλείσουν το αργότερο ώς τα τέλη του 2015, αφού εκκρεμεί η δεύτερη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και αυτή τη φορά θα συνοδεύεται από δυσβάσταχτα πρόστιμα.

 

Ως προσωρινή λύση εξετάζεται η δημιουργία νέων χώρων για δεματοποιητές, μέτρο που έχει τεθεί σε μερική εφαρμογή το 2010, απλώς για να μεταθέσει χρονικά το πρόβλημα. Τέτοιες εγκαταστάσεις λειτούργησαν σε Ερμιονίδα, Πύλο και Μολάους, με τους δύο πρώτους χώρους να έχουν κορεστεί από μήνες και τον τρίτο να έχει ελάχιστα περιθώρια χρήσης. Στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη, με την παρουσία του περιφερειάρχη Π. Τατούλη και δημάρχων των πιο προβληματικών περιοχών, τονίστηκε η ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή ο σχεδιασμός και να γίνει η διαχείριση των σκουπιδιών μέσα στα όρια της περιφέρειας. Είναι πιθανόν να αντιμετωπιστεί το θέμα με χώρους προσωρινής αποθήκευσης. Δεν αποκλείεται όμως να δοθεί η άδεια για… εξαγωγή τους σε άλλες περιοχές, ακόμη και στη Φυλή!

 

Το υπουργείο υποσχέθηκε ότι θα προωθηθούν άμεσα όλες οι αδειοδοτήσεις για να λειτουργήσουν οι προσωρινοί χώροι συγκέντρωσης σκουπιδιών, καθώς και τα έργα υποδομής, κυρίως οι δρόμοι σύνδεσης. Εχει ήδη διαθέσει 32 εκατ. στην περιφέρεια για αποκατάσταση παλιών χωματερών.

 

Ο διαγωνισμός, που προωθείται από την περιφέρεια και τη γενική γραμματεία ΣΔΙΤ, βρίσκεται σε εξέλιξη και, όπως είπε ο Π. Τατούλης, στο τέλος Ιουνίου θα υπάρχει προσωρινός ανάδοχος. Να σημειωθεί ότι δεν έχει καθοριστεί ο χώρος διαχείρισης των σκουπιδιών και θα υποδειχθεί από τους εργολάβους που μετέχουν στη διαδικασία!

 

Εκρηκτικές διατάσεις έχει πάρει το πρόβλημα και στην Ερμιονίδα, όπου ο δεματοποιητής έχει υπερκορεστεί και τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους εδώ και 30 ημέρες. Υπολογίζεται ότι στις εγκαταστάσεις έχουν σωρευτεί 5.000-6.000 τόνοι απορριμμάτων, ενώ άλλοι 1.500 παραμένουν στους δρόμους. «Εχουμε ζητήσει να κηρυχθεί η Ερμιονίδα σε περιοχή εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Δ. Καμιζής, επικαλούμενος το έγγραφο της διεύθυνσης Υγιεινής.

 

Για το θέμα του δεματοποιητή είναι κατηγορηματικός: Δεν επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία η δεματοποίηση απορριμμάτων που δεν έχουν υποστεί ανακύκλωση ή άλλη επεξεργασία. «Είναι δέματα χωρίς αποδέκτη», επισημαίνει, αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν έχει προβλεφθεί ούτε χώρος εναπόθεσης των δεμάτων, όπου πάντως δεν μπορούν να διατηρηθούν πάνω από δύο χρόνια.

 

…και οι αρμόδιοι ερίζουν

 

ΤΡΙΠΟΛΗ

 

Ενώ οι αρμόδιοι (δημοτική αρχή και Περιφέρεια) δεν κινητοποιούνται για να βρεθεί εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών της Τρίπολης, τα οποία ξεχειλίζουν στους δρόμους εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, οι φορείς της πόλης κινητοποιούνται για να υποχρεώσουν τις αυτοδιοικητικές αρχές να καθίσουν στο τραπέζι, αφήνοντας εγωισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες, για να δοθεί λύση στην υγειονομική κρίση που απειλεί τους 50.000 κατοίκους της καρδιάς του Μωριά!

 

Οι υγειονομικοί σύλλογοι του νομού, Ιατρικός, Οδοντιατρικός και Φαρμακευτικός, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Μηχανικών, τον ΕΟΣ Τρίπολης, τον Σύλλογο Ορειβατών και Οικολόγων και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Μαντινεία», μπήκαν μπροστά και σε λίγο θα πλαισιωθούν και από τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο του νομού, ανακοινώνοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση. Σε κοινή τους ανακοίνωση, χθες, τονίζουν πως «πρέπει να γίνει κάτι άμεσα πριν θρηνήσουμε θύματα λοιμωδών νοσημάτων λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης. Οι φορείς θα προσφύγουν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης, στηρίζοντας τη μήνυση του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας με την οποία αιτείται τη διερεύνηση τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων και την απόδοση ποινικών ευθυνών για τα σκουπίδια και την έκθεση σε μέγιστο κίνδυνο της δημόσιας υγείας, αλλά και στον Εισαγγελέα Περιβάλλοντος Αρείου Πάγου, ζητώντας να κινητοποιήσει με τη διαδικασία του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ όλο τον κρατικό μηχανισμό».

 

Χθες, επίσης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου, Δημ. Παυλής, σε συνέντευξη Τύπου θύμισε πως εδώ και οκτώ μήνες έχει προσφύγει στην Εισαγγελία Τρίπολης, ζητώντας να διερευνηθεί η σκανδαλώδης υπόθεση της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Τρίπολης, και κατηγόρησε τον δήμαρχο Γιάννη Σμυρνιώτη πως εδώ και έναν χρόνο έχει διασπαθίσει 1,4 εκατ. ευρώ σε εργολαβική αποκομιδή των σκουπιδιών εκτός της Αρκαδίας και της Περιφέρειας.

 

Νίκος Θεοδωράκης

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=31034