- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πολιτικό «OΧΙ» στην «Αθηνά»

13/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

Απορρίπτει το σχέδιο και η ΔΗΜΑΡ, το χαρακτηρίζει επιφανειακό και αναντίστοιχο με τα κριτήρια που έχουν τεθεί και προτείνει τροποποιήσεις – Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Δυναμώνουν οι κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση από τις παρατεταμένες και διογκούμενες αντιδράσεις στο σχέδιο «Αθηνά» τόσο από το σύνολο της κοινότητας της ανώτατης εκπαίδευσης όσο και από τους πολιτικούς εταίρους. Η ΔΗΜΑΡ οριστικά και αμετάκλητα απορρίπτει το σχέδιο.

 

Την ίδια στιγμή έχει ανάψει η αντιπαράθεση υπουργείου–ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάθεση σε ιδιώτες της καταγραφής των στοιχείων της ανώτατης εκπαίδευσης στην οποία βασίστηκε το σχέδιο. Σημειώνεται δε ότι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου και συζητήθηκε το σχέδιο, στην ίδια μελέτη αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας για σχέδιο που έγινε πίσω από κλειστές πόρτες. Το υπουργείο, με απάντησή του χθες, διευκρινίζει μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται για μελέτη που αφορά την εκπόνηση του «Αθηνά» αλλά «την ανάπτυξη ενός διαδραστικού, γεωπληροφοριακού συστήματος απεικόνισης και συσχέτισης στοιχείων της Ανώτατης Εκπαίδευσης». Για τη μελέτη αυτή δεν έγινε καμία απευθείας ανάθεση αλλά πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο σχετικό μητρώο εταιρειών τεχνικών συμβούλων, με αντικείμενο την αποτύπωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας. Ανάδοχος του έργου ανακηρύχθηκε η εταιρεία συμβούλων «EEO Group A.E.» με τίμημα 111.440 ευρώ πλέον ΦΠΑ, η οποία είναι και τεχνικός σύμβουλος του υπουργείου για το Eθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Eπαγγελματικής Eκπαίδευσης και Kατάρτισης (EΣΣEEKA) από το 2010 και μέχρι το 2015.

 

Το σκηνικό πολιτικής έντασης, πάντως, δεν αναμένεται να υποχωρήσει εύκολα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει ανά την Ελλάδα τις πρωτοβουλίες του ενάντια στην εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», ενώ στις 22 Μαρτίου θα συζητηθεί στη Βουλή σχετική επίκαιρη ερώτηση. Ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει έναν αρχικό εξορθολογισμό με την εφαρμογή της βάσης του 10 για τα τμήματα εκείνα στα οποία περισσότεροι από το 50% των εισακτέων είναι κάτω από τη βάση του 10 και ακολούθως τη δημιουργία κοινοπραξιών Πανεπιστημίων-ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων ανά περιφέρεια. Το παρόν σχέδιο, κατά τη ΔΗΜΑΡ, «είναι επιφανειακό και αναντίστοιχο με τα κριτήρια που έχουν τεθεί, χωρίς δημοσιονομικό όφελος, χωρίς να υπηρετεί την επιβίωση και την ανάπτυξη των ΑΕΙ», ενώ «χαριστική βολή για τα Ιδρύματα είναι ο νέος αριθμός εισακτέων τον οποίο ερήμην των δυνατοτήτων των Ιδρυμάτων προτείνει το «Αθηνά»».

 

Από την πλευρά των άμεσα ενδιαφερομένων, οι καταλήψεις, οι παραιτήσεις, τα συλλαλητήρια και άλλες μορφές αντίδρασης πληθαίνουν από μέρα σε μέρα, ενώ εκτός από τα ΤΕΙ εμφανίζονται όλο και πιο δυναμικά τα Πανεπιστήμια. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καταγγέλλοντας τη «σχεδιαζόμενη εξαφάνισή του μέσα στο συνομόσπονδο ΑΕΙ με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», προχωρά (και αυτό) σε συλλογή υπογραφών. Ακόμα, ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής από χθες, Τρίτη, μέχρι αύριο Πέμπτη αποφάσισε να αναστείλει το εκπαιδευτικό έργο της Σχολής. Διαμαρτύρεται όχι μόνο για το «Αθηνά» αλλά και για τη δραματική μείωση των εισακτέων (αγγίζει σχεδόν το 50%) που προβλέπει το σχέδιο για τα τμήματα της Σχολής.

 

Στον χώρο των ΤΕΙ, σήμερα διοργανώνεται παγκρήτιο συλλαλητήριο, η ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας είναι σε κατάληψη, η ΣΔΟ σε τριήμερη αναστολή λειτουργίας, ενώ χθες παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Λάρισας. Καταγγέλλοντας τη «διαστρέβλωση των κριτηρίων του σχεδίου «Αθηνά» και την ταυτόχρονη επικράτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων» ο κ. Μιχάλης Βλαχογιάννης με επιστολή του προς τον υπουργό εκτός από την παραίτησή του υποβάλλει και μερικά ερωτήματα. Μεταξύ άλλων, ρωτά:

 

-Πώς αφήνουν χωρίς Τμήμα Μηχανολογίας -μια ειδικότητα που καλύπτει όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας- ολόκληρη την Κεντρική και Στερεά Ελλάδα (από Σέρρες έως Χαλκίδα);

 

-Πώς κλείνουν δύο στελεχωμένα τμήματα (Μηχανολογία και Ηλεκτρολογία) με πλούσιο-σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις και διατηρούν τμήματα χωρίς όλα αυτά;

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=31184