- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μέσα σε δεκαπέντε χρόνια, τρίτο στην Ευρώπη

13/03/13 ART,Αρχείο Άρθρων

15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες τού 21ου αιώνα (15-24 Μαρτίου)

 

Χωρίς τον Χιλιανό Πατρίτσιο Γκουσμάν, που έσπασε το πόδι του, αλλά με 161 ταινίες, ελληνικές και ξένες, που διάλεξε ο Δημήτρης Εϊπίδης, η φετινή διοργάνωση είναι ένας πραγματικός άθλος εν μέσω κρίσης

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

getFile (10) [1]Το μέλλον του σινεμά, ένα τυφλό πρόβατο και το σπασμένο πόδι του Πατρίσιο Γκουσμάν – έτσι θα μπορούσε κάλλιστα να τιτλοφορείται το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 ώς τις 24 Μαρτίου περιλαμβάνοντας συνολικά 196 ταινίες.

 

Οι θεματικές των ταινιών ανιχνεύουν σύγχρονα προβλήματα: τα διαφορετικά πρόσωπα της κρίσης, τη φύση και την παράδοση ως διέξοδο, τη μετανάστευση. Υπάρχουν πορτρέτα προσωπικοτήτων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά και πολιτικών. Τα μουσικά ντοκιμαντέρ δίνουν και πάλι το «παρών». Μυστικά, ταμπού καμουφλαρισμένα σε πουριτανικές κοινωνίες αναδεικνύονται. Και, βέβαια, δεν λείπουν οι καθιερωμένες ενότητες, αφιερώματα σε δημιουργούς και μάστερκλας.

 

«Το μέλλον του σινεμά είναι το ντοκιμαντέρ. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση», ξεκαθάρισε χθες στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Δημήτρης Εϊπίδης. Ο διευθυντής του φεστιβάλ φέτος έχει να παρουσιάσει 161 νέες ταινίες, τις λιγότερες από κάθε άλλη χρονιά, κάτι που όμως… ακούγεται «λογικό» εν μέσω οικονομικής κρίσης.

 

«Θα προβληθούν 111 ταινίες στο διεθνές πρόγραμμα – με 17 ελληνικές συμμετοχές – 41 στο ελληνικό πανόραμα, 9 του Πατρίσιο Γκουσμάν, 35 στο επετειακό αφιέρωμα (δηλαδή, ταινίες που έχουν προβληθεί σε παλιότερες διοργανώσεις) και 16 ταινίες για τα παιδιά», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η φετινή διοργάνωση προβλέπει την παρουσίαση μιας επιλογής ταινιών σε 40 πόλεις της Ελλάδας και σε 20 σωφρονιστικά καταστήματα, δηλαδή φυλακές(!), καθώς και ταυτόχρονη ψηφιακή μετάδοση (live-streaming) σε οκτώ διαφορετικές πόλεις. Το επετειακό αφιέρωμα θα μεταφερθεί και στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μεταξύ 28 Μαρτίου και 7 Απριλίου.

 

Τα… «κακά νέα» είναι ότι ο πολυαναμενόμενος Χιλιανός ντοκιμαντερίστας Πατρίσιο Γκουσμάν, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ, τελικά δεν θα έρθει. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Εϊπίδη, «είχε ένα ατύχημα, έσπασε το πόδι του και, δυστυχώς, δεν θα είναι παρών». Ωστόσο, θα παρουσιάσει τις ταινίες του μέσα από βιντεογραφημένα μηνύματα.

 

Ο διευθυντής του φεστιβάλ χαρακτήρισε «άθλο εν μέσω κρίσης να καταφέρουμε μια τέτοια διοργάνωση», αποδίδοντας την επιτυχία του κυρίως στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Ανέφερε ότι μια απλή διοργάνωση που ξεκίνησε δειλά πριν από 15 χρόνια έχει πλέον γίνει ένας διεθνής θεσμός, κατέχοντας την 3η θέση πανευρωπαϊκά… «Και αυτό δεν είναι τυχαίο», τόνισε με νόημα.

 

Σημαντικό ενδιαφέρον προσελκύει και το εμπορικό κομμάτι της διοργάνωσης. Στη φετινή Agora θα υπάρχουν 55 αγοραστές και 520 ταινίες, ενώ μια σύμβουλος ενημέρωσης των δημιουργών θα δίνει πληροφορίες για συμμετοχή σε προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

 

Το τυφλό πρόβατο

 

Η αφίσα του φεστιβάλ έχει κλέψει τα βλέμματα των Θεσσαλονικέων που τη βλέπουν στους δρόμους της πόλης. Ενα πρόβατο με τα μάτια δεμένα μ' ένα μαύρο μαντίλι. Προκαλεί ενδιαφέρον αλλά και εύλογη απορία. Η απάντηση για την έμπνευση του δημιουργού-γραφίστα Βασίλη Ανδρεάδη συνοψίζεται στα εξής: «Ο θεατής βομβαρδίζεται καθημερινά από απόψεις και ιδέες που συχνά επιχειρούν να του κλείσουν τα μάτια, να τον χειραγωγήσουν. Να τον μετατρέψουν σε “πρόβατο” που ακολουθεί πιστά τη μάζα. Είναι στο χέρι του να απεγκλωβιστεί από αυτήν την παγίδα. Μια καλή αρχή είναι η σκέψη. Και το ντοκιμαντέρ τροφοδοτεί με τον καλύτερο τρόπο τη σκέψη, προβληματίζει, ευαισθητοποιεί, αφυπνίζει».

 

Πόσο το… μαλλί;

 

Ο προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης ανέρχεται σε 700 χιλιάδες ευρώ, ποσό το οποίο κατά κύριο λόγο προέρχεται από το ΕΣΠΑ και από ευρωπαϊκούς πόρους. «Χωρίς αυτούς, το Φεστιβάλ δεν θα υπήρχε, αφού το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αδυνατεί να μας στηρίξει», εξήγησε ο Δημήτρης Εϊπίδης.

 

Από τη μεριά του ο δήμος της πόλης θεωρεί το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «ισάξιο με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου». Ετσι είπε χθες ο εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Σπύρος Πέγκας. «Είναι το αγαπημένο μου φεστιβάλ, το βλέπω από την αρχή του. Παρακολουθεί τις αλλαγές που βιώνουμε στην πόλη, γι' αυτό και ο δήμος το στηρίζει με κάθε τρόπο», τόνισε.

 

 ΙNFO: 15 μέχρι 24 Μαρτίου, στις αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας» και στις αποθήκες του ΟΛΘ: «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη».

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=31221