- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Χρυσοί Σκούφοι 2013

13/03/13 ART,Αρχείο Άρθρων

Γαστρονομία στό κλίμα τής λιτότητας

 

Της Μαριαλένας Σπυροπούλου

 

[1]Με μια τελετή που ταιριάζει στο πνεύμα των καιρών γιορτάστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» οι 20άχρονοι πλέον Χρυσοί Σκούφοι. Ο θεσμός που αναδεικνύει, τιμά και προάγει την τέχνη της γαστρονομίας έφτασε πλέον στη νεότητά του, αποδεικνύοντας ότι με την εδραίωσή του συνεχίζει να ανοίγει δρόμους στην ελληνική μαγειρική τέχνη αλλά και στον τομέα των εστιατορίων.

 

Φέτος το περιοδικό «Αθηνόραμα», που διοργανώνει κατά παράδοση τους Χρυσούς Σκούφους, επέλεξε τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, κριτικό κινηματογράφου, και τον γευσιγνώστη, συνεργάτη του περιοδικού Δημήτρη Αντωνόπουλο για να παρουσιάσουν την τελετή. Πλαισιωμένοι από τρία νέα παιδιά, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Κακλέα, οι δύο παρουσιαστές προσπάθησαν να είναι χαριτωμένοι, ανάλαφροι και χιουμορίστες. Δυστυχώς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, σε μερικά σημεία δεν το κατάφεραν. Επιπλέον η επετειακή τελετή, ενώ θα μπορούσε να αναδεικνύει περισσότερα από τα ουσιαστικά πράγματα που κατόρθωσε ο θεσμός τα τελευταία 20 χρόνια, έμεινε μόνο στην υπενθύμιση -μέσω βίντεο- σχολίων για τον θεσμό διάφορων ηθοποιών και πολιτικών, οι οποίοι πρωταγωνιστούσαν σε άλλες εποχές, ευμάρειας.

 

 

Είναι βέβαια άξιος συγχαρητηρίων ο τρόπος που κάθε χρόνο κατορθώνουν να συγκεντρώνουν ενδιαφέρουσες προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης, της μαγειρικής, των επιχειρήσεων και της πολιτικής. Φέτος, εκτός από ηθοποιούς, συγγραφείς κ.ά., παρέστη ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης αλλά και φορείς από τον ΣΕΤΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο δήμαρχος στην ομιλία του, λίγο πριν παραδώσει ένα από τα βραβεία, είπε ότι και οι χώροι εστίασης γενικά είναι κομμάτι της αθηναϊκής σύγχρονης ιστορίας και ότι στην ενασχόλησή μας συνεχώς με την αρχαία κληρονομιά μας προδίδουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ζώσας ιστορίας, που είμαστε εμείς. Επίσης στις ομιλίες του μέλους του ΣΕΤΕ και βραβευθείσης Τζίνας Μαμιδάκη αλλά και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Σεραφείμ Τσόκα, τονίστηκε η ανάγκη η ελληνική γαστριμαργική τέχνη να ταξιδέψει στο εξωτερικό και να γίνει αντικείμενο προώθησης του ελληνικού τουρισμού.

Στους βραβευμένους της βραδιάς, μεταξύ άλλων, ήταν τα εστιατόρια «Γαλάζια Hytra», «Funky Gourmet», «Σπονδή», «Squirrel», «Βαρούλκο», ενώ ο μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν ο Εκτορας Μποτρίνι με το κερκυραϊκό του «Etrusco». Στην ομιλία του ο γνωστός σεφ σχολίασε ότι οι πολιτικοί καλά τα λένε, αλλά δεν τα κάνουν καλά, ζήτησε μείωση του ΦΠΑ για τα εστιατόρια και έκλεισε την ομιλία του με την ευχή «του χρόνου να μην υπάρξουν απώλειες».

 

Η βραδιά έκλεισε με δοκιμή προτάσεων από τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν. Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη, διότι οι παριστάμενοι δοκίμασαν ελληνικές πρωτότυπες γεύσεις, έναντι της παράδοσης που ήθελε να μαγειρεύει μετά από κάθε τελετή ένας διάσημος ξένος σεφ. Και του χρόνου!

 

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=31230