- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Eπίκαιρη η μνήμη του Ολοκαυτώματος
13/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαντικές δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου κ. Μοσέ Καντόρ εν όψει των εκδηλώσεων μνήμης στη Θεσσαλονίκη, στις 15 και 16 Μαρτίου, που είναι αφιερωμένες στα πρώτα θύματα του Ολοκαυτώματος με τίτλο «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη – Αουσβιτς. 70 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».
Στο πλαίσιο αυτό ο Μοσέ Καντόρ έκανε δηλώσεις ειδικά για το θέμα της Χρυσής Αυγής, αλλά και για την άνοδο του αντισημιτισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη. Είπε μεταξύ άλλων: «τα φαινόμενα αυτά έχουν βρει ένα ισχυρό πολιτικό σπίτι στη Χρυσή Αυγή. Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες, ένα κόμμα που απαιτεί από τα μέλη του να έχουν «άρια καταγωγή», χρησιμοποιεί συγκεκριμένο χαιρετισμό (με προτεταμένο το χέρι) και το λογότυπό του μοιάζει με σβάστικα, έχει κατακτήσει σημαντική δύναμη σε ένα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Ας μη γελιόμαστε, το κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα δεν είναι ένα ακροδεξιό κόμμα… Εκπροσωπεί ένα νεοναζιστικό όραμα που πολλοί υπέθεταν πως περιοριζόταν σε συναντήσεις και συζητήσεις κλειστού κύκλου. Αυτό είναι ένα κόμμα που ανέγνωσε τα αντισημιτικά Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών στο Κοινοβούλιο, αρνείται το Ολοκαύτωμα και μόλις πρόσφατα απείλησε να κάνει σαπούνια τους μετανάστες και να τους βάλει στους φούρνους. Έχει ξεπεραστεί κάθε όριο και γυρνάμε σε μία πολύ σκοτεινή εποχή, όπου οι μειονότητες έπεφταν θύματα ξυλοδαρμού στους δρόμους και διεξάγονταν πορείες με πυρσούς στο κέντρο των πόλεων. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση αποδοκιμασία από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο κ. Καντόρ τόνισε ότι η κρίση απαιτεί επαγρύπνηση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την έξαρση φαινομένων βίας και ρατσισμού.
«Γνωρίζουμε από την Ιστορία ότι οι εξτρεμιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές ανησυχίες για την εξυπηρέτηση της ρατσιστικής κι εξτρεμιστικής τους «ατζέντας». Ωστόσο, η κατάσταση της οικονομίας δεν επιτρέπεται να αποτελεί δικαιολογία. Είναι ακριβώς κατά τη διάρκεια των οικονομικών κρίσεων που πρέπει να επαγρυπνούμε περισσότερο».
Α.Ψ
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=31277
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε