- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κυβερνήσεις, Eurostat και ΔΝΤ συνένοχοι για τη φτωχοποίηση της χώρας
13/03/13 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ,Αρχείο Άρθρων
Του Μανόλη Γ. Δρεττάκη*
Πρόσφατα ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το «φούσκωμα» του δημόσιου ελλείμματος του 2009. Το ύψος του ελλείμματος αυτού σε συνδυασμό με το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος –για τη δημιουργία του οποίου την αποκλειστική ευθύνη έχουν τα δύο κόμματα εξουσίας που επί 35 χρόνια μέχρι το 2009 κυβέρνησαν τη χώρα– αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για την υπογραφή από τις κυβερνήσεις των διαβόητων Μνημονίων, τα οποία τις μετέτρεψαν σε εκτελεστικά όργανα των εντολών της τρόικας των δανειστών.
Υπέρ του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ –ο οποίος ήταν ο εκλεκτός του τότε υπουργού Οικονομικών για να ηγηθεί μιας δήθεν ανεξάρτητης αρχής– τάχθηκε με ανακοίνωσή της η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε., η Eurostat. Σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή το «φουσκωμένο» έλλειμμα είναι σύμφωνο με τις οδηγίες της. Ποιες, όμως, οδηγίες και πότε άρχισαν να εφαρμόζονται οι οδηγίες αυτές; Και το σπουδαιότερο, ποιες είναι οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της επιλογής του χρόνου, του τρόπου και της έκτασης της εφαρμογής τους; Απάντηση στα ερωτήματα αυτά δεν πρέπει, φυσικά, να περιμένει κανείς από τη Eurostat.
Η αναπροσαρμογή που έγινε για το έλλειμμα του 2009, επεκτάθηκε και σε προηγούμενα έτη. Για τα έτη, όμως, αυτά είχαν γίνει έλεγχοι από τη Eurostat πριν από το 2009, και έπειτα από υποδείξεις της, έγιναν ορισμένες αναπροσαρμογές. Το ερώτημα που γεννιέται είναι γιατί στις αναπροσαρμογές, που είχαν γίνει πριν από το 2009, δεν προστέθηκαν και εκείνες που έγιναν μετά τις εκλογές του 2009;
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι, εκτός από την κύρια ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και για την εξαθλίωση ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού της, ευθύνη έχει και η Eurostat. Δυστυχώς, όμως, ακόμα και σήμερα η υπηρεσία αυτή, προκειμένου να συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική των Μνημονίων, ανέχονται διάφορες μεθοδεύσεις όπως, π.χ. η επίτευξη ισχνών δήθεν «πρωτογενών πλεονασμάτων», τα οποία, όμως, προκύπτουν τη στιγμή που τα ανεξόφλητα χρέη του Δημοσίου ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.
Πριν από λίγους μήνες προέκυψε ένα νέο πρόβλημα, μετά την παραδοχή από την πλευρά του ΔΝΤ ότι στην περίπτωση της Ελλάδας εφαρμόστηκε ένας πολλαπλασιαστής που στηριζόταν σε αναλύσεις εμπειριών άλλων χώρων, σύμφωνα με τον οποίο περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ή αύξηση των φόρων ίσες με 1% του ΑΕΠ, θα προκαλούσε ύφεση 0,5%. Στην περίπτωση, όμως, της χώρας τα μέτρα που επέβαλε η τρόικα, με καθοδήγηση του ΔΝΤ, είχαν συνέπεια ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής να ανέλθει στο 1,7%. Τα μέτρα δηλαδή των Μνημονίων προκάλεσαν υπερτριπλάσια ύφεση σε σχέση με εκείνη στην οποία υπολόγιζαν αυτοί που τα επέβαλαν.
Προσπαθώντας να αποσείσει τις ευθύνες του ΔΝΤ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ολιβιέ Μπλανσάρ –που ήταν ο πρώτος που παραδέχτηκε δημόσια το λάθος του Οργανισμού στον οποίο εργάζεται– σε άρθρο του στην «Καθημερινή» της 10/2/13, απέδωσε τη διαφορά στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας (διπλές πολιτικές εκλογές, μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων κλπ). Και σαν να μην έφταναν αυτά, δήλωσε ότι:
«Με δεδομένη τη θέση του χρέους της Ελλάδας και τις υφιστάμενες πηγές χρηματοδότησης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική συρρίκνωση, όπως έχει σχεδιαστεί, όπου η χώρα έχει ήδη πετύχει σημαντική πρόοδο».
Τις απόψεις αυτές, για ευνόητους λόγους, υιοθέτησε αμέσως και ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν. Η «σημαντική πρόοδος», όμως, που έχει «πετύχει» η Ελλάδα φάνηκε 3 μέρες μετά το άρθρο του Ολιβιέ Μπλανσάρ, με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι η συνέχιση της ύφεσης το 2012, ανάμεσα στα άλλα, είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας στο 27% ή τους 1.350.000 ανέργους, με την ανεργία των νέων να ξεπερνά το 60%, «ανεβάζοντας» την Ελλάδα στη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε. για την ελληνική οικονομία, η ύφεση θα συνεχιστεί για έκτη συνεχή χρονιά, προκαλώντας συνολική καθίζηση του ΑΕΠ τα έτη 2009-2013 ίση με το 23,6%, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της χώρας σε σταθερές τιμές να υποχωρήσει στο επίπεδο που ήταν το 2002!
Εκτός, όμως, από τα πρωτοφανή οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας –στη συνέχιση της οποίας επιμένει τόσο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ όσο και η τρόικα– έχει αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω της ύφεσης, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε., από 129,7% του ΑΕΠ το 2009 αναμένεται εκτιναχθεί στο 175,6% (!!) το 2013.
Είναι προφανές ότι όλες οι κυβερνήσεις από τα τέλη του 2009 μέχρι σήμερα, η Eurostat και ΔΝΤ είναι συνένοχοι για τη φτωχοποίηση της χώρας μας. Η τρικομματική κυβέρνηση, αντί να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να απολογηθεί στον λαό, κομπάζει για τις εικονικές «επιτυχίες» της. Ο λαός όμως, που βιώνει «στο πετσί του» τη σκληρή πραγματικότητα, θα έλθει η στιγμή, και αυτή μπορεί να μην αργήσει, που θα πει, όπως είπαν οι Ιταλοί, «μέχρις εδώ, η κατάσταση δεν πάει άλλο». Το τι θα επακολουθήσει, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει αυτή τη στιγμή.
__________
*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως: Αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=31506
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε