- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κατεβάζουν ρολά και στην Ελλάδα
19/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη
Κλειστά παραμένουν σήμερα και αύριο τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών και στην Ελλάδα, δηλαδή της Τράπεζας Κύπρου, της CPB (Λαϊκή Τράπεζα, πρώην Μarfin) και της Ελληνικής Τράπεζας, σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών αρχών.
Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να μη δημιουργηθεί πανικός στα γκισέ των τραπεζών και να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των 330 κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα, προτού αυτά καταρρεύσουν από ένα κύμα μαζικών αναλήψεων. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος δήλωναν χθες ότι η ελληνική πλευρά είναι καθ΄ όλα έτοιμη να προχωρήσει στην απόκτηση του ενεργητικού και του παθητικού των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα και αναμένεται το «πράσινο φως» από την Κύπρο.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν την ευχή να προλάβει η κυπριακή πλευρά εντός της ημέρας (σ.σ. σήμερα δηλαδή) ψηφίσει το νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται η απόφαση του Eurogroup και να εκδώσει το σχετικό διάταγμα για τη διάσωση των τραπεζών.
Ειδικότερα θα πρέπει να προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, που είναι ιδιωτικές, χωρίς την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, κάτι που δεν ισχύει για την κρατική CPB (Λαϊκή Τράπεζα).
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, ιδανική θα είναι η μεταβίβαση απ’ ευθείας σε ελληνική τράπεζα και όχι μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο δεν διευκρινίζουν αν αυτή η λύση προκρίνεται για λόγους… ταχύτητας ή για να μην επωμιστεί το Ταμείο τη συμμετοχή του στο κόστος απορρόφησης που αντιστοιχεί σε 500 εκατ. ευρώ επί συνόλου 1,4 δισ. ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Εθνική, η Alpha και η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο πρώτες θέλουν μόνο τις δραστηριότητες της Τράπεζας Κύπρου, ενώ η τρίτη επιθυμεί να αποκτήσει το συνολικό «πακέτο».
Το οικονομικό επιτελείο ωστόσο προσανατολίζεται στην πώληση-πακέτο, δηλαδή την απόκτηση των υποκαταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών, και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση το «Σχέδιο Β» του υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ είναι η απόκτηση των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζικών δραστηριοτήτων από το νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι τρεις κυπριακές τράπεζες διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δισ. ευρώ, ενώ απασχολούν 5.000 εργαζόμενους.
Επί του παρόντος η μόνη επίσημη διαβεβαίωση είναι αυτή που αφορά τις καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ότι δεν πρόκειται υποστούν «κούρεμα», ωστόσο η κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κυβερνώντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι δεδομένη.
«Διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τους Ελληνες καταθέτες, είτε έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες, είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα. Το ζήτημα των καταθέσεων στην Κύπρο αποτελεί μια μοναδική περίπτωση. Αυτό έχει τονιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επομένως δεν υπάρχει απολύτως κανένας φόβος για τον Ελληνα καταθέτη», δήλωσε μετά το χθεσινοβραδινό έκτακτο Eurogroup (τηλεδιάσκεψη) ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Ωστόσο παραμένει ανοικτό το τι μέλλει γενέσθαι με τις καταθέσεις στα υποκαταστήματα των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, καθώς κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει αν θα «κουρευτούν» ή όχι.
Τέλος, αναμένεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ανακοινώσει την αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών για τις δύο κυπριακές τράπεζες (Cyprus Popular, Τράπεζα Κύπρου).
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=32411
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε