- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Kλείνουν τώρα το μάτι στην Κύπρο για το «άβατο» των 100.000 ευρώ

19/03/13 Άρθρα,Αρχείο Άρθρων

Το κούρεμα των καταθέσεων φαίνεται να είναι η αρχή. Κοινοτικοί κύκλοι έχουν θέσει στο τραπέζι και το ζήτημα των υπεράκτιων εταιρειών

 

Tων Κώστα Μοσχονά – Μάριου Χριστοδούλου

 

Σας αφήνουμε να κάνετε ό,τι θέλετε με τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίσετε τα 5,8 δισ. ευρώ, ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εταίροι στη Λευκωσία χθες μέσω της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurοgroup.

 

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε μετά το Συμβούλιο ότι «Η πολιτική συμφωνία της 16ης Μαρτίου στα βασικά σημεία του προγράμματος προσαρμογής για την οικονομική βοήθεια στην Κύπρο αντανακλά τη συναίνεση μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και κυβερνήσεων ευρωζώνης». Και προσέθεσε: «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ευημερία στην Κύπρο και για τους πολίτες της στο μέλλον». Για τον «αχυράνθρωπο» του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλγκανγκ Σόιμπλε, η εισφορά σταθερότητας στις καταθέσεις αποτελεί εφάπαξ μέτρο και, όπως τόνισε, «Εν απουσία του μέτρου, η Κύπρος αντιμετώπιζε σενάρια που θα άφηναν τους καταθέτες σε πολύ χειρότερη κατάσταση».

 

Ο κίνδυνος

 

Το Eurοgroup κλείνει το μάτι από την Παρασκευή στη Λευκωσία, αφήνοντάς την να καθορίσει το μείγμα της πολιτικής για τη φορολόγηση των μικρών καταθέσεων. Αλλά τόσο το Eurogroup όσο και η Κύπρος είναι προφανές ότι αποφεύγουν να επιβάλουν υψηλό συντελεστή φορολόγησης στις μεγάλες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, καθώς –όπως διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα- υπάρχει ο κίνδυνος «φυγής» των καταθέσεων και δη των ξένων καταθέσεων, που αποτελούν και τα 2/3 των χρημάτων που υπάρχουν στις κυπριακές τράπεζες.

 

Το «αμφιλεγόμενο» σχέδιο της φορολόγησης των κυπριακών καταθέσεων είναι ένα σημαντικό βήμα προς την απομάκρυνση ή τον περιορισμό της συστημικής στήριξης στις πιστώτριες τράπεζες όλης της Ευρώπης τόνιζε χθες η Moody’s Investors για να προσθέσει πως δεν είναι «credit negative» μόνο για τις κυπριακές πιστώτριες τράπεζες, αλλά και για τις ευρωπαϊκές και να μιλήσει ευθέως για πρόθεση των φορέων χάραξης πολιτικής να διακινδυνεύσουν αναταραχές στην ευρωζώνη και να αποφύγουν κρατικές χρεοκοπίες.

 

Το κούρεμα των καταθέσεων είναι μόνο η αρχή. Κοινοτικοί κύκλοι έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα των υπεράκτιων εταιρειών. «Δεν συμφέρει τα άλλα κράτη η Κύπρος να φορολογεί τις επιχειρήσεις με 10% και σε άλλες χώρες να ξεπερνάει το 30%» έλεγε χαρακτηριστικά κοινοτικός παράγοντας και προσέθετε πως το κυπριακό μοντέλο φορολόγησης «προσιδιάζει σε off shore».

 

Επισήμως, το Εurogroup «εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροί καταθέτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τους μεγάλους καταθέτες και επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ». Συνεπώς, «οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και δεν θα επηρεάσει τη συνολική οικονομική βοήθεια των 10 δισ. ευρώ».

 

Ο σχεδιασμός

 

Το Eurogroup αναμένει άμεσα την απόφαση της κυπριακής Βουλής «για την τάχιστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων». Σύμφωνα με κυπριακές πηγές των Βρυξελλών, η Λευκωσία προτίθεται να απαλλάξει από τη φορολογία τις καταθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ και να επιβάλει φόρο 6,75% στις καταθέσεις από 20.000 μέχρι 100.000 ευρώ, παρέχοντας εγγυημένες αντισταθμίσεις για τις απώλειες… Θα διατηρήσει, όμως, το «κούρεμα» του 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ χωρίς αντιστάθμιση.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=32419