- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Κόκκινη κάρτα των αγορών στο σχέδιο για την Κύπρο
19/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απώλειες, όχι όμως δραματικές, σημειώθηκαν χτες στα διεθνή χρηματιστήρια. Στο κατώτερο σημείο του τελευταίου τριμήνου υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου
Του Μπάμπη Μιχάλη
[1]Τριγμούς και έντονη αστάθεια έφερε στις αγορές το αμφιλεγόμενο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου με τη φορολόγηση των καταθετών, οδηγώντας σε πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων, υποχώρηση του ευρώ και άνοδο του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Η απόφαση του περασμένου Σαββάτου επιδείνωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, καθώς τροφοδότησε ανησυχίες ότι οι ευρωπαϊκές αρχές ενδεχομένως να προχωρήσουν μετά την Κύπρο στη φορολόγηση των καταθέσεων και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες μετοχών βούτηξαν αρχικά, σημειώνοντας απώλειες μεγαλύτερες του 2%. Κατάφεραν, ωστόσο, να ανακάμψουν και να κλείσουν με μικρή πτώση 0,3%. Τα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού έκλεισαν με πτώση 0,5%, 0,4% και 0,5% αντίστοιχα. Ωστόσο, οι τίτλοι των τραπεζών της ευρωζώνης υπέστησαν μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας κατά 2,6%. Νωρίτερα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να υποχωρεί 2,7%.
Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών έναντι του δολαρίου, φθάνοντας έως τα 1,2882 δολάρια νωρίς το πρωί στις αγορές της Ασίας. Ανέκαμψε αργότερα, αλλά παρέμενε περίπου 1% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, στα 1,2950 δολάρια.
Από την άλλη πλευρά, ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως ο χρυσός, τα γερμανικά και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα πέταξαν, αφού η ζήτηση των επενδυτών γι' αυτές τις αξίες ήταν αυξημένη. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 1,2%, στα 1.610 δολάρια η ουγκιά, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 εβδομάδων. Ομοίως η αυξημένη ζήτηση οδήγησε την απόδοση των γερμανικών 10ετών bunds στο 1,37%, το χαμηλότερο επίπεδο για φέτος.
Παρότι η απόφαση διάσωσης της Κύπρου δεν προκάλεσε εκτεταμένο πανικό, ενίσχυσε όμως τους φόβους του επενδυτικού κοινού για μια μαζική απόσυρση καταθέσεων από μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης που θεωρούνται υποψήφιες για διάσωση, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του ισπανικού Δημοσίου να αυξηθούν κατά 8 μονάδες βάσης στο 5,01% ενώ των ιταλικών κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,67%. Αμφότεροι οι τίτλοι είχαν σημειώσει αρχικά πολύ μεγαλύτερη άνοδο.
Εν τω μεταξύ, στην εβδομαδιαία ανασκόπηση αγορών ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s ανέφερε χθες ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου είναι πιστωτικά αρνητικό για τους πιστωτές τραπεζών σε ολόκληρη την ευρωζώνη καθώς και ότι οι αξιολογήσεις των χωρών είναι αβέβαιες. Η Moody’s τονίζει ότι οι ζημιές που προκύπτουν από το κούρεμα των καταθέσεων, είναι πιστωτικά αρνητικές όχι μόνο για τους Κύπριους καταθέτες αλλά και τους καταθέτες της Ε.Ε., καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό ή την εγκατάλειψη της συστημικής στήριξης προς τους πιστωτές ολόκληρης της Ε.Ε.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=32424
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε