- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Στόχος και οι επόμενοι απείθαρχοι της ευρωζώνης
19/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Η Κύπρος είναι, μετά την Ελλάδα, το νέο «πειραματόζωο» της νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής ηγεσίας (Μέρκελ και δορυφόροι, Μπαρόζο, Ρεν…), η οποία, δεχόμενη τελευταία έντονες επικρίσεις για την αποτυχημένη πολιτική λιτότητας που έχουν επιβάλει στην Ε.Ε., βρήκε διέξοδο και, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, νέο θύμα… Στόχος, να γενικεύσει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα το «κούρεμα» των καταθέσεων. Να υποχρεωθεί ένα κράτος να «ληστέψει» τους πολίτες του στην ίδια την τράπεζα. Τι πιο εύκολο! Η αρχή έγινε με την Κύπρο και αναμένεται συνέχεια. Ως προς την «αλληλεγγύη» των εταίρων, αποδείχθηκε ακόμη μια φορά ότι στη σημερινή Ευρώπη της Α. Μέρκελ ισχύει όλο και περισσότερο το «ο καθένας για τον εαυτό του»…
Κανείς Ευρωπαίος ηγέτης δεν τολμούσε να θέσει θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων μιας χώρας της ευρωζώνης. Αυτό ίσχυε μέχρι το περασμένο Σάββατο που συμφωνήθηκε η «διάσωση» της Κύπρου. Ο αριβισμός της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και η εξουσιομανία του Γερμανού Βόλγκανγκ Σόιμπλε, σε συνδυασμό με την παθητική στάση της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και την αλαζονεία του Ολλανδού «αχυρανθρώπου» και προέδρου των 17 Γερούν Ντέιζελμπλουμε, τη γραφειοκρατική μυωπία του Ολι Ρεν, την κουτοπονηριά του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον ευνουχισμό των «φτωχών συγγενών» του Νότου, έδωσαν το νέο μήνυμα: Δεν θέλετε μέτρα λιτότητας, περικοπές μισθών και συντάξεων; Σας πετσοκόβουμε τις καταθέσεις! Αρχίζουμε με τους Κυπρίους. Και θα τους ακολουθήσουν σύντομα οι Ελληνες, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί. Είναι ενδεικτικό ότι η ισπανική κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι το επίμαχο μέτρο αφορά μόνο την Κύπρο και όχι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ποιος κοροϊδεύει ποιον…
Απαράδεκτος ήταν και ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε ο «βιασμός» της Κύπρου, όπως χαρακτήρισε Ευρωπαίος διπλωμάτης το άγριο σφυροκόπημα που δέχθηκε στην αίθουσα συνεδρίασης η κυπριακή αντιπροσωπεία. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα: απειλές, μπλόφες, αλαζονική συμπεριφορά, κυνική επίδειξη ισχύος, λες και απέναντί τους δεν καθόταν ισότιμος εταίρος, αλλά ο κλητήρας τους… Φυσικά, ο Μιχάλης Σαρρής δεν περίμενε τέτοια αντιμετώπιση, όταν, μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες, οι περισσότεροι εταίροι διαβεβαίωναν τη Λευκωσία ότι θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης και δεν πρόκειται να τεθεί στο τραπέζι θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων. Με τον τρόπο αυτό, «κοιμήθηκε» η Λευκωσία και όταν ξύπνησε ήταν πολύ αργά. Ο Μ. Σαρρής πέρασε χειρότερη δοκιμασία από αυτήν που υπέστη ο Ευάγγελος Βενιζέλος -το κατσάδιασμα που δέχθηκε με σκυμμένο το κεφάλι από τον Β. Σόιμπλε θα το θυμάται σε όλη του τη ζωή– αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος το περασμένο Σάββατο θα προτιμούσε να μπει κάτω από το τραπέζι…
Χθες, η εκπρόσωπος του «χαμαιλέοντα» Ζοζέ Μπαρόζο ζήτησε να μην γίνουν από τους δημοσιογράφους «πολιτικά σχόλια», εφόσον δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί η συμφωνία από την κυπριακή Βουλή. Πάντως, τα αρνητικά σχόλια του διεθνούς Τύπου για τη συμφωνία του Σαββάτου κάπως έχουν προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι «οι κυπριακές αρχές μπορούν να προτείνουν διαφοροποίηση φόρου στις καταθέσεις». Ακουσε αμέσως τη φωνή του Κυρίου του (Β. Σόιμπλε)! Ενώπιον, λοιπόν, των αντιδράσεων, οι εταίροι φαίνεται ότι είναι ανοικτοί σε μια διαφοροποίηση του ποσοστού του «κουρέματος» στις καταθέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή το φορολογικό έσοδο θα ανέλθει στο ποσό των 5,8 δισ. ευρώ… Αυτό, τουλάχιστον, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Φιλανδού, διευκρινίζοντας ότι οποιαδήποτε τροποποίηση πρέπει να επικυρωθεί από το Eurogroup! Βέβαια, φρόντισε να προσθέσει: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη και του κυπριακού λαού για την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω διαφοροποίηση θα περιλαμβάνει 3 κλίμακες καταθέσεων. Η πρώτη μέχρι 100.000 ευρώ, η δεύτερη από 100.000 μέχρι 500.000 και η τρίτη άνω των 500.000 ευρώ.
Πηγές της Επιτροπής έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι δεν παραβιάζεται η κοινοτική οδηγία περί εγγύησης των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ. Με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για εφάπαξ φορολογικό μέτρο που επιβλήθηκε από μια χώρα και συνεπώς δεν ενεργοποιεί την οδηγία. Η Κύπρος, λοιπόν, επέβαλε το μέτρο για την Επιτροπή…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=32614
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε