- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Προεξόφλησαν» το «ΟΧΙ» τα ξένα ΜΜΕ
20/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Γιώργου Τσιάρα
«Ρεπορταζιακά» και χωρίς πανικό, σαν να την είχαν προεξοφλήσει, υποδέχτηκαν την είδηση της καταψήφισης του πακέτου διάσωσης από την κυπριακή Βουλή τα περισσότερα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ. Στην πλειονότητά τους είχαν άλλωστε «προλάβει» το κυπριακό «ΟΧΙ» με το μπαράζ δημοσιευμάτων και άρθρων γνώμης των προηγούμενων 24ώρων, όπου κατακεραύνωναν την απόφασή του Eurogroup ως άδικη, κακοσχεδιασμένη και δυνάμει καταστροφική όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη.
Ετσι, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ εξακολουθεί να σιωπά για το κυπριακό δράμα, η γαλλική Le Monde φιλοξένησε χθες δισέλιδο αφιέρωμα για τα επακόλουθα του πακέτου διάσωσης και άρθρο του αναλυτή Ερικ Ντελανουά, σύμφωνα με το οποίο το «κούρεμα» που υιοθετήθηκε στην Κύπρο είναι «μέτρο υπερβολικό, μέτρο κατάσχεσης αφού πλήττει όλους τους καταθέτες, ακόμη και αυτούς που δεν συμμετείχαν στην κρίση. Δείχνει για μια ακόμη φορά ότι τα συμφέροντα των Ευρωπαίων ηγετών δεν είναι ίδια με τα συμφέροντα των πολιτών».
Στο κυρίως ρεπορτάζ της, η Monde αναφέρει πως η «βάναυση μέθοδος» που υιοθέτησε το Eurogroup για την Κύπρο βιώνεται ως ταπείνωση από τους πολιτικούς και την κοινωνία. Κύπριοι πολίτες εκφράζουν τις ανησυχίες τους πως τώρα οι Ρώσοι θα βάλουν τα χρήματά τους σε ασφαλέστερους προορισμούς, για παράδειγμα στη Γερμανία, αλλά και ότι η Κύπρος «τιμωρείται» εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Στη σχέση Κύπρου-Ρωσίας εστιάζει και το βρετανικό BBC, δίνοντας έμφαση στις ρωσικές καταθέσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπάρχουν στη Μεγαλόνησο! Το δημοσίευμα του BBC επισημαίνει ότι η στενή χρηματοπιστωτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, όταν νεόπλουτοι ολιγάρχες αναζητούσαν μέρη για να τοποθετήσουν το ρευστό τους. Παράλληλα, το BBC αναφέρεται και στα προνόμια που λάμβαναν μέχρι τώρα οι ρωσικές εταιρείες που ήθελαν να εγκατασταθούν στην Κύπρο, τονίζοντας το κυπριακό φορολογικό καθεστώς που προβλέπει χαμηλή φορολόγηση των ρωσικών εταιρειών.
Και τα αμερικανικά μίντια εξακολουθούν να δίνουν μεγάλη σημασία στο κυπριακό δράμα, με κύρια άρθρα, αναλύσεις και ανταποκρίσεις, τα αμερικανικά ΜΜΕ δίνουν μεγάλη προβολή στις εξελίξεις σχετικά με την Κύπρο και τις επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές, επισημαίνοντας τις ανησυχίες για αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ακόμη και σενάρια για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, χαρακτήρισε «λανθασμένη» την απόφαση της Ευρωζώνης και σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επισημαίνοντας ότι «μια τέτοια απόφαση, που έχει την έγκριση του ΔΝΤ και της Ε.Ε., πλήττει την εμπιστοσύνη για την ικανότητά τους στη διαχείριση κρίσεων. Πρόκειται για μια γκάφα μέσα σε ένα κενό στρατηγικής».
Στο κύριο άρθρο τους, οι «New York Times» τάσσονται υπέρ της αλλαγής της δανειακής συμφωνίας της Ε.Ε. για την Κύπρο. Μεταξύ άλλων, στο άρθρο επισημαίνεται ότι «οποιαδήποτε επιβολή φόρου σε λογαριασμούς μικρότερους των 100.000 ευρώ θέτει ένα τρομακτικό προηγούμενο, καθώς οι καταθέτες σε δοκιμαζόμενες Οικονομίες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, έχουν, πλέον, κάθε λόγο να ανησυχούν ότι οι αποταμιεύσεις τους κάποια στιγμή ίσως πάψουν να χαίρουν τραπεζικής προστασίας».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=32950
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε