- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
7 χρόνια φαγούρα στην Ε.Ε.
27/11/12 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
«Αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή σύνοδος, είναι ανατολίτικο παζάρι!», εξεμάνη ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ, μεσούσης της ενδοκοινοτικής διαμάχης για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Οι εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες και μήνες δεν θα τον διαψεύσουν…
Επί του παρόντος, δεν έχει ακόμη οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για το επόμενο «ραντεβού» των 27 ηγετών της Ε.Ε., μετά το ναυάγιο της τελευταίας συνόδου κορυφής, με θέμα την επίτευξη συμφωνίας στη διαμόρφωση του λεγόμενου Πολυετούς Οικονομικού Πλαισίου (MFF) για την περίοδο 2014-2020.
Οι επόμενες προγραμματισμένες σύνοδοι κορυφής είναι για τις 13-14 Δεκεμβρίου, 7-8 Φεβρουαρίου και 14-15 Μαρτίου.
Για τον Δεκέμβριο, έχει ήδη αποφασιστεί ότι το θέμα θα μείνει εκτός ατζέντας. Με… προφητικές διαθέσεις, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «δεν θα ήταν τραγωδία να καταλήξουμε σε μια συμφωνία την άνοιξη».
Η παράδοση πράγματι θέλει την Ε.Ε. να επιλύει τις οικονομικές της εκκρεμότητες στις εαρινές συνόδους. Ο «κύκλος» εκτιμάται τώρα ότι θα «τετραγωνιστεί» προς τον Φεβρουάριο. Και μέχρι τότε -μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, δηλαδή- το πεδίο θα παραμένει ανοιχτό για πυρετώδεις, πολυποίκιλες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις…
Ο γρίφος του «7ετούς, ύψους 1 τρισ. ευρώ, προϋπολογισμού της Ε.Ε. δεν επιλύθηκε ποτέ στη διάρκεια μόνο μιας συνόδου», αναφέρει η διαδικτυακή ευρωπαϊκή επιθεώρηση ΕuΟbserver.
Ομως, «η έκπληξη», επισημαίνει, «ήταν η αλλαγή συμμαχιών πριν και κατά τη διάρκεια της συνόδου, καθώς και το γεγονός ότι η Βρετανία δεν βρέθηκε απομονωμένη – αν και όλα τα «συστατικά» ήταν πάνω στο τραπέζι. Κατά τη σύνοδο κορυφής, η Γερμανία διασφάλισε ότι δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο».
Οι δυο τους συγκρότησαν μαζί με την Ολλανδία και τη Σουηδία (όσοι, δηλαδή, καλούνται να βάλουν το χέρι… βαθύτερα στην τσέπη) ένα κοινό μέτωπο κατά της πρότασης για έναν 7ετή προϋπολογισμό ύψους 973 δισ. ευρώ, που -αν και αντιστοιχεί μόλις στο 1,01% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ε.Ε.- τους φάνηκε «φουσκωμένος».
Φαίνεται, ωστόσο, να πρόκειται για φτηνά προσχήματα της πολιτικά ραδιούργας Ανγκελα, όπως γράφει το EurActiv.
«Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία για τον επόμενο ευρω-προϋπολογισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά η έγκριτη ευρωπαϊκή ιστοσελίδα, «δίνει στη Γερμανία μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ επί της Βρετανίας, για την κρίσιμη σύνοδο γύρω από την τραπεζική ένωση, που θα γίνει τον Δεκέμβριο (…).
Προσφέροντας στον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, την υποστήριξή της για περαιτέρω περικοπές στον προϋπολογισμό, μετά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να «χρυσώσει» μια σύμφωνη γνώμη του Λονδίνου για την εποπτεία των τραπεζών».
«Η Μέρκελ παίζει ένα επιδέξιο παιχνίδι, πατώντας σε δύο βάρκες», εξηγεί ανωνύμως Ευρωπαίος αξιωματούχος. Τουλάχιστον επί του παρόντος! «Η άλλη μεγάλη μεταστροφή της συνόδου ήταν η απουσία του γαλλο-γερμανικού άξονα», σχολιάζει ο EuObserver.
Το Παρίσι -συνεπικουρούμενο από την Ιταλία και την υπόλοιπη προβληματική περιφέρεια του ευρωπαϊκού Νότου- δεν θέλει να μπει «ψαλίδι» στα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ταμείο Συνοχής.
«Ομως η Γερμανία», επισημαίνει ο αρθρογράφος Ονορ Μαχόνι, «δίνει μεγαλύτερο βάρος στη μείωση του συνολικού «λογαριασμού».
Οι σχέσεις μεταξύ της συντηρητικής καγκελαρίου Μέρκελ και του σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου Ολάντ δεν είναι ιδιαίτερα θερμές (…). Το Βερολίνο αντιμετωπίζει πλέον το Παρίσι ως έναν από τους ασθενείς της Ευρώπης».
«Η Γερμανία δεν θέλει να βάλει στην απομόνωση τη Βρετανία και η Γαλλία δεν θέλει να απομονώσει τις χώρες που έχουν λαμβάνειν από το Ταμείο Συνοχής», είπε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ στην τελευταία σύνοδο.
Οι όροι του «παιχνιδιού» στην επόμενη σύνοδο, τονίζουν αναλυτές, φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν πάνω σε αυτή τη βάση…
Μέχρι τότε, εξάλλου, θα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας παράλληλος οικονομικός «εμφύλιος» στους κόλπους της Ευρώπης. Μέχρι τα τέλη του έτους, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2013, ύψους 137 δισ. ευρώ.
Ζητούμενο και εδώ είναι το ύψος των προτεινόμενων περικοπών. Ομως, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν (και αυτές) στις αρχές Νοεμβρίου, μετά την άρνηση των κρατών-μελών να χρηματοδοτήσουν το κλείσιμο της «τρύπας» 8,9 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012 (που έχει οδηγήσει σε τέλμα πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα, μεταξύ αυτών το εκπαιδευτικό Erasmus και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
Χθες, η Κομισιόν παρουσίασε μία νέα -όπως την ονόμασε- πρόταση, που κατά παραδοχή της όμως είναι πανομοιότυπη κατά 99% με εκείνη που απέρριψε το Ευρωκοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό, Γιάνους Λεβαντόφσκι, διεμήνυσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός πριν από την έναρξη του επόμενου οικονομικού έτους, ήτοι στις 28 του μήνα.
Οποιαδήποτε συμφωνία, εξάλλου, θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η επόμενη έχει προγραμματιστεί παραμονές της ερχόμενης συνόδου κορυφής, για τις 10-13 Δεκεμβρίου…
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=3337
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε