- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Στο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας
23/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σοβαρά παράπονα έχουν οι Κύπριοι. Ο Σόιμπλε «καρφώνει» Σαμαρά και Στουρνάρα ότι το πακέτο του Εurogroup μπορούσε να αλλάξει εάν έβαζε 2 δισ. ευρώ η Ελλάδα
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
[1]Ο νέος ελιγμός της Λευκωσίας, με το σχέδιο Β για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ένα Ειδικό Ταμείο που αποφάσισαν ομόφωνα οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, αυξάνει κατακόρυφα τις πιέσεις που δέχεται η Αθήνα και φέρνει την κυβέρνηση Σαμαρά σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά, βρίσκεται και ο ίδιος στο επίκεντρο μίας μείζονος κρίσης, καθώς τις τρεις επόμενες μέρες δοκιμάζονται όχι μόνον οι ευρωκυπριακές σχέσεις, αλλά και η πολιτική της Ελλάδας στο παιχνίδι που έχει ανοίξει στην Ευρώπη με την απόφαση του Eurogroup.
Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών έχουν επιφέρει πολλαπλά τραύματα στην εικόνα της Αθήνας, ενώ τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα είναι ανοιχτά και τούτο επιτείνει την αίσθηση σύγχυσης και αδυναμίας.
-Οι σχέσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και κυπριακής βρίσκονται στο ναδίρ, με τον Α. Σαμαρά και το επιτελείο του, που είχαν γνώση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, να εκφράζουν δυσφορία για τους χειρισμούς του προέδρου Ν. Αναστασιάδη. Παρόμοια είναι όμως και η κατάσταση στη Λευκωσία, καθώς σε όλο το πολιτικό φάσμα διατυπώνονται, ευσχήμως επί του παρόντος, ερωτήματα για τη στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής και το Eurogroup.
-Το δεύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι η… διακριτική στάση που τήρησε μετά την κρίση του Eurogroup, αποφεύγοντας να πάρει ευθέως θέση δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τον φόβο ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε τη Γερμανία και θα επιβάρυνε την ατζέντα με την τρόικα, στο τέλος του μήνα.
-Το τρίτο και πιεστικότερο πρόβλημα προκύπτει από την ελαφρότητα με την οποία αντιμετώπισε το κυπριακό «όχι» η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι στο τέλος η Κύπρος θα συμβιβαστεί με μικρές παραλλαγές πάνω στο πακέτο του Eurogroup.
Οι ενέργειες της Λευκωσίας την τελευταία εβδομάδα έχουν αφήσει εκτός παιχνιδιού την Ελλάδα. Και τούτο είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μετά την κρίση του 1974. Ακόμα και στην τεταμένη περίοδο του σχεδίου Ανάν, το 2004, Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονταν σε ανοιχτή γραμμή, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα και προσπάθησε να αποκαταστήσει ο Κ. Παπούλιας. Η ελληνική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε με το «όχι» του κυπριακού Κοινοβουλίου, αιφνιδιάστηκε και με την αντιπρόταση που αποφάσισε το κυπριακό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Τα μόνα σχέδια που φαίνεται πως έχει η Αθήνα είναι τα σχέδια για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, που ήταν έτοιμα από τα ξημερώματα του Σαββάτου 16 Μαρτίου, από τον Γ. Στουρνάρα.
Στο κρίσιμο ερώτημα αν μπορούσε να βοηθήσει η Ελλάδα την Κύπρο, πολιτικά και οικονομικά, η απάντηση από τους κυβερνητικούς παράγοντες, που έχουν γνώση των ευρωπαϊκών συζητήσεων, είναι αρνητική. Ωστόσο, οι πληροφορίες που έρχονται από την Κύπρο, θέτουν στο κάδρο των πιέσεων που δέχθηκαν ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάσης και ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής και την ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το πακέτο του Eurogroup θα μπορούσε να αλλάξει, έτσι όπως τουλάχιστον είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, εάν η Ελλάδα αναλάμβανε μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, ύψους 2 δισ. ευρώ. Και μάλιστα αυτό ετέθη με το σκεπτικό ότι το άνοιγμά τους δημιουργήθηκε εν πολλοίς από την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα. Η απάντηση του Γ. Στουρνάρα ήταν αρνητική, μετά από διαβουλεύσεις με τον Α. Σαμαρά
Μια άλλη λύση που, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε να επιζητεί η κυπριακή κυβέρνηση ήταν η ολιγοήμερη αναβολή της απόφασης του Eurogroup, αίτημα που έθεσε ο Μ. Σαρρής αλλά δεν βρήκε την παραμικρή υποστήριξη. Αντιθέτως η τρόικα απείλησε ότι θα αφήσει να διαρρεύσει το σχέδιο κουρέματος, κάτι που θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημία από την επίσημη ανακοίνωση και την αναστολή λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών.
Υπό την πίεση των εξελίξεων με επίκεντρο την Κύπρο ο Α. Σαμαράς αναμένεται να συγκαλέσει αμέσως μετά τις ψηφοφορίες στο κυπριακό Κοινοβούλιο, κυβερνητική σύσκεψη, ενδεχoμένως και των πολιτικών αρχηγών.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=33426
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε