- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ωρες αγωνίας για την Κύπρο
24/03/13 Άρθρα,Αρχείο Άρθρων
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές βρίσκεται από τις 3 το απόγευμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και όπως όλα δείχνουν η έκτακτη σύνοδος των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι μαραθώνια. Μοσχοβισί και Σόιμπλε τάσσονται υπέρ μιας λύσης, αλλά δείχνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν καμία απολύτως υποχώρηση.
Το απόγευμα της Κυριακής ο Νίκος Αναστασιάδης μετέβη κατ' ευθείαν από το αεροδρόμιο στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών , όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ. Στις 4 το απόγευμα, η συνάντηση έγινε 6μελής με την προσθήκη της Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), του Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρέν.
Οι διαβουλεύσεις είναι δύσκολες και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία. Τα προβλήματα είναι πολλά και μέχρι την έναρξη του Eurogroup ήταν εμφανές ότι υπήρχε σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών, ιδίως ως προς τις τύχες των δύο τραπεζών (Λαϊκή και Κύπρου) και το ύψος του κουρέματος για τους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ. Πάμε, λοιπόν, για ξενύχτι… Απόδειξη των δυσκολιών η καθυστέρηση κατά δύο ώρες της έναρξης της συνόδου. Το Γιούρογκρουπ είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 9.00 το βράδυ ώρα Αθηνών αντί τις 7 που ήταν η αρχική ώρα έναρξης.
«Πρέπει να βρούμε σήμερα μία συνολική και δίκαιη λύση. Μια λύση με την οποία η Κύπρος θα εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα» δήλωνε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσχοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup και συμπλήρωνε «Θα απαιτηθούν βαθιές αναδιαρθρώσεις, εξονυχιστικοί έλεγχοι και επιμερισμός της προσπάθειας. Η ευρωζώνη έχει αναλάβει τις ευθύνες με το δάνειο των 10 δισ. ευρώ. Το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι Κύπριοι άρα η προσπάθεια πρέπει να είναι συνολική και δίκαιη».
Ο κ. Μοσχοβισί τόνισε ότι η Γαλλία ζήτησε εξαρχής να μη θιγούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Επισημαίνοντας ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι υπερτροφικός -περίπου 6 ή 7 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ με το 45% των καταθέσεων να προέρχονται από το εξωτερικό- μίλησε για συνθήκες «οικονομίας καζίνο». Αναφερόμενος δε στην αρχική απόφαση του Eurogroup μίλησε για «σύγχυση» και πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν παράμετροι μιας λύσης, αλλά… ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Η Κύπρος, πάντως, καλείται να συμπληρώσει 7 δις. στα 10 δις. ευρώ που βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, για την επίλυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Την πρόθεση του για επίτευξη συμφωνίας εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, λέγοντας χαρακτηριστικά «Είμαστε έτοιμοι για την επίτευξη συμφωνίας , αλλά η Κύπρος θα πρέπει από την πλευρά της να δει την κατάσταση ρεαλιστικά. Θα κάνω τα πάντα για την επίτευξη λύσης.».
…………………………………………………………….
Υποκαταστήματα Αθήνας
Στάση αναμονής κρατούν στην Αθήνα περιμένοντας τις αποφάσεις του Eurogroup πριν το τελικό «ΟΚ» για την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Κύπρου και της Λαϊκής από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στο πακέτο μπορεί να ενταχθεί και η Ελληνική Τράπεζα. Δεν αποκλείεται δε τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα να είναι μέρος μιας συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=33819
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε