- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Σλοβενία: επόμενος στόχος για… διάσωση
26/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ
Της Ελλης Πάνου
[1]Επί ημέρες κι ενώ η κρίση τρόικας – Κύπρου κορυφωνόταν, η οικονομική και πολιτική ηγεσία της Σλοβενίας έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από το δράμα που παιζόταν στη Λευκωσία. Πάνω από τρεις φορές, μέσα σε λίγες ημέρες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Μάρκο Κράνιετς, θεώρησε καθήκον του να διαβεβαιώσει τις αγορές -ενδεχομένως τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο- ότι η Σλοβενία «δεν είναι Κύπρος». Το επανέλαβε και χθες, υποστηρίζοντας ότι «οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί» και είναι όλες διασφαλισμένες και ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ακολουθήσει τα βήματα της Κύπρου, αφού «όλα λειτουργούν φυσιολογικά στις τράπεζές της».
Παρά τις διαβεβαιώσεις, ωστόσο, γεγονός είναι ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Σλοβενίας φυλάνε στα συρτάρια τους «κόκκινα δάνεια« ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 20% του ΑΕΠ, τα οποία και συντηρούν την επίμονη κουβέντα ότι η χώρα μπορεί να ακολουθήσει τον Νότο της ευρωζώνης στον δρόμο των μνημονίων.
«Η Σλοβενία δεν θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης' μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματα των τραπεζών μας» δήλωσε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα η νέα πρωθυπουργός της χώρας, η κεντροαριστερή Αλένκα Μπράτουσεκ, υποσχόμενη όλα τα καλά στους πολίτες: ανάπτυξη, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.
Οι στόχοι όλα δείχνουν ότι είναι και φιλόδοξοι και δύσκολοι για τη Σλοβενία που νιώθει ήδη την καυτή ανάσα του ΔΝΤ. Σε έκθεσή του το Ταμείο εκτιμά ότι η Σλοβενία θα πρέπει να δανειστεί 3-4 δισ. ευρώ φέτος, προκειμένου να καταφέρει να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό, να ξεπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν μέχρι τις 6 Ιουνίου και να βοηθήσει τις τράπεζες της. Και η πρόσκληση προς τις αγορές -η πρώτη από τον Μάρτιο του 2011- πολλοί προβλέπουν ότι θα είναι μια οδυνηρή εμπειρία.
Για τους οικονομολόγους της Nomura, ο συνδυασμός της πολιτικής αστάθειας, του κινδύνου διάχυσης της κρίσης, της δυσκολίας χρηματοδότησης και της χαμηλής βαθμολόγησης από τους Οίκους Αξιολόγησης δημιουργούν συνθήκες «απόλυτης καταιγίδας», που τοποθετεί τη Σλοβενία στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων προς διάσωση χωρών. «Το πιθανότερο είναι ότι η Λουμπλιάνα θα ζητήσει χρήματα μόνο για τις τράπεζες της», εκτιμούν οι αναλυτές της Commerzbank, ωστόσο «οι υπουργοί του Εurogroup θα απαιτήσουν πλήρες μνημόνιο και μέτρα για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών και μεταρρύθμιση της Οικονομίας».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=33966
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε