- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Φτώχεια και των… Ευρωπαίων

27/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

[1]Η ανεργία τραβάει την ανηφόρα στην Ε.Ε. και η φτώχεια πλήττει όλο και περισσότερους Ευρωπαίους, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε χθεσινή έκθεσή της με βάση τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2012.

 

Από τη μία πλευρά, απαιτεί, ως μέλος της τρόικας, από την Ελλάδα και τις άλλες μνημονιακές χώρες απολύσεις εργαζομένων, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις εν μέσω βαθιάς ύφεσης και, από την άλλη, ζητεί από τα κράτη-μέλη αναπτυξιακές επενδύσεις και μέτρα για την αναθέρμανση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της φτώχειας. Οπως κάποιος που βάζει φωτιά στο σπίτι του και περιορίζεται στο να καταγράφει τις ζημιές…

 

Oι τρεις… διαπιστώσεις 

 

Οι βασικές, λοιπόν, διαπιστώσεις της Επιτροπής Μπαρόζο 2 είναι οι εξής:

 

1. «Η απασχόληση και η κοινωνική κατάσταση στην Ε.Ε. παρέμειναν κρίσιμες, καθώς η απασχόληση μειώθηκε γενικά και η ανεργία δεν έπαυσε να αυξάνεται, ενώ η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παρέμεινε σοβαρή. [...]

 

2. Οι δυσμενείς συνέπειες των δημοσιονομικών περικοπών και της αύξησης της φορολογίας στην απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο γίνονται όλο και πιο εμφανείς σε ορισμένα κράτη-μέλη.

 

3. Η κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα».

 

Για τον αρμόδιο Επίτροπο Λάζλο Αντόρ, «η κοινωνική κρίση στην Ευρώπη εξακολουθεί να επιδεινώνεται και σε ορισμένα κράτη-μέλη δεν προβλέπεται αισθητή βελτίωση της κατάστασης. Οι φτωχότεροι είναι πολύ συχνά αυτοί που πλήττονται περισσότερο. Οι κυβερνήσεις πρέπει να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για να επιτύχουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και να δώσουν στα άτομα μια πραγματική ευκαιρία ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση [...]».

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την Επιτροπή, «η ανεργία εξακολούθησε να αυξάνεται τον Ιανουάριο του 2013, πλήττοντας 26,2 εκατ. άτομα στην Ε.Ε. (19 εκατομμύρια στην ευρωζώνη) ή 10,8 % του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (11,9 % στη ζώνη του ευρώ). Το χάσμα ως προς το ποσοστό ανεργίας μεταξύ, αφενός, Νότου/περιφέρειας και, αφετέρου, Βορά της ευρωζώνης ανήλθε στο άνευ προηγουμένου μέγεθος των 10 εκατοστιαίων μονάδων το 2012. Το ΑΕΠ της Ε.Ε. συρρικνώθηκε κατά 0,5 % κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Σημείωσε, δηλαδή, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τις αρχές του 2009. Η συνολική απασχόληση στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 0,4 % το 2012, με θετικές εξελίξεις μόνον σε θέσεις εργασίας μερικού χρόνου [...]».

 

Επίσης, «οι δαπάνες για την κοινωνική προστασία μειώνονται ταχύτερα από ό,τι σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις. Οι περιορισμοί των δημόσιων προϋπολογισμών έχουν επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση τόσο άμεσα, μέσω της μείωσης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, όσο και έμμεσα, μέσω της συνολικά χαμηλότερης μακροοικονομικής ζήτησης».

 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «η μείωση των κοινωνικών δαπανών είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι κατά τις προηγούμενες υφέσεις και εκφράζει εν μέρει τις έκτακτες ανάγκες για δημοσιονομική εξυγίανση στο πλαίσιο της κρίσης του ευρώ. Εξουδετερώνει τη λειτουργία οικονομικής σταθεροποίησης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας σε πολλά κράτη-μέλη και ίσως οδηγεί σε επιδείνωση της ύφεσης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

 

……………………………………………………..

 

Ανεργία νέων 

 

«Οχι μόνον η ανεργία των νέων έφθασε ένα νέο ύψιστο σημείο σε όλη την Ε.Ε. (23,6 % των νέων σε ηλικία εργασίας ήταν άνεργοι τον Ιανουάριο του 2013), αλλά και οι περίοδοι ανεργίας των νέων τείνουν να διαρκούν περισσότερο. Ένα ποσοστό 7,1% των νέων σε ηλικία εργασίας ήταν άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος το τρίτο τρίμηνο του 2012, έναντι 6,3 % ένα έτος νωρίτερα. Η τάση αυτή δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τους νέους να αποσπαστούν από την αγορά εργασίας και από την κοινωνία στο σύνολό της. Η αύξηση του αριθμού των νέων κάτω των 25 ετών, οι οποίοι δεν έχουν απασχόληση ούτε παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση και ανέρχονται σήμερα περίπου σε 8 εκατομμύρια, αποτελεί επίσης μείζονα λόγο ανησυχίας».

 

……………………………………………………………….. 

 

Σταθεροποίηση γονιμότητας 

 

«Από το 2009 η γονιμότητα έχει σταματήσει να ανεβαίνει και έχει σταθεροποιηθεί σε μέσο όρο μόλις κάτω από 1,6 παιδιά ανά γυναίκα στην Ε.Ε. των “27”. Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών κατά τον τοκετό εξακολούθησε να ανεβαίνει και έφθασε το όριο των 30 ετών. Από την άλλη πλευρά, το προσδόκιμο επιβίωσης εξακολουθεί να αυξάνεται και έχει φτάσει σε 77,4 έτη για τους άνδρες και 83,1 για τις γυναίκες…»


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=34308