- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κυβερνητικό… sudoku στη Ρώμη

27/03/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ

ΙΤΑΛΙΑ Με φόντο την ασθμαίνουσα οικονομία, ο Μπερσάνι μπλοφάρει γιά το σχηματισμό κυβέρνησης, ερχόμενος σε επαφή με όλαβλέποντας όλα τα κόμματα με τη Μπερλουσκονική δεξιά να εκβιάζει γιά μεγάλο συνασπισμό η εκλογές

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

[1]«Ή συνεργάζεσαι ή φεύγεις»! Ακολουθώντας το… προσφιλές μότο των ημερών, η ιταλική Κεντροδεξιά προσπάθησε, ακόμη μία φορά, να ρίξει το «δόλωμα» στον εντολοδόχο κι εν αναμονή πρωθυπουργό, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, παζαρεύοντας μεταξύ άλλων την εκλογή του νέου προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Το εάν ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς τελικά θα «τσιμπήσει» -πιθανόν με πολιτικά… αυτοκτονική διάθεση- θα φανεί αργά σήμερα το βράδυ, όταν θα έχει ολοκληρώσει τον γύρο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τελευταίο πλην όχι έσχατο τον αντισυστημικό κωμικό-ακτιβιστή-ρυθμιστή του νέου πολιτικού σκηνικού στη Ρώμη, Μπέπε Γκρίλο…

 

Δεδομένης της μέχρι σήμερα κατηγορηματικής άρνησης του ηγέτη του Κινήματος των 5 Αστέρων-M5S να στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση υπό τα υφιστάμενα κόμματα της Ιταλίας, οι επιλογές του Μπερσάνι όχι μόνον είναι ελάχιστες, αλλά ώρα με την ώρα -εν όψει της αυριανής, καταληκτικής συνάντησής του με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο για την αποτίμηση του αποτελέσματος των αγωνιωδών προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης- τα περιθώρια ελιγμού στενεύουν.

 

Αυτό κατέδειξε γλαφυρά και η χθεσινή συνάντησή του με τον γραμματέα του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας-PDL, Αντζελίνο Αλφάνο (προωθείται στην αντιπροεδρία της επόμενης κυβέρνησης από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος με τη σειρά του έχει τώρα επικεντρωθεί στην καθυστέρηση πάση θυσία δύο εν εξελίξει εις βάρος του δικών), και τον ηγέτη της αυτονομιστικής Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Μαρόνι.

 

«Δεν πρέπει να υπάρξει αρνητική διάθεση από την Κεντροαριστερά, από τη στιγμή που κέρδισε τις εκλογές με διαφορά μόλις 0,3%», είπε νέτα-σκέτα ο Αλφάνο, εμμένοντας στον εκβιασμό «ή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού ή νέα προσφυγή στις κάλπες». Θέση που ήλθε να ενισχύσει νέα δημοσκόπηση του δικτύου SkyTg24, βάσει της οποίας η Κεντροδεξιά:

 

- έχει πάρει κεφάλι στην πρόθεση ψήφου για τη Βουλή, με 31,3% (+2,1%) έναντι 29,3% που συγκεντρώνει η Κεντροαριστερά (-0,2%) και 26,2% το M5S (+0,6%), και

 

- ενισχύεται στην πρόθεση ψήφου για τη Γερουσία, φτάνοντας το 29,2% (+2,6%), αλλά εξακολουθεί να έπεται της Κεντροαριστεράς, που διατηρεί τα πρωτεία με 31,4% (-0,2%), ενώ το M5S παραμένει τρίτο με 24,5 (+0,7%).

 

Μικρές αλλά σημαντικές επισημάνσεις: το κεντρώο μπλοκ του Μάριο Μόντι (με τον οποίο επίσης συναντήθηκε χθες ο Μπερσάνι, χωρίς να αποσπάσει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση κυβερνητικής συνεργασίας) πλέον «φλερτάρει» με τον πολιτικό του αφανισμό, ενώ σχεδόν 1 στους 3 Ιταλούς δηλώνει σήμερα είτε αναποφάσιστος είτε ότι δεν σκοπεύει καν να πάει στην κάλπη…

 

«Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Μπερσάνι ίσως ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να του επιτραπεί να επαληθεύσει με μια ψηφοφορία στη Γερουσία αν εξασφαλίζει την αναγκαία υποστήριξη του σώματος», έγραφε χθες το ΑΠΕ. «Ομως ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζητεί βέβαιες κι εξασφαλισμένες πλειοψηφίες. Κάτι που σημαίνει ότι η συναίνεσή του πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένη». Πόσο μάλλον τώρα που η ιταλική οικονομία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, μεσούσης της νέας -ένεκα και της Κύπρου- ευρωκρίσης!

 

Οι νέες προβλέψεις που ήλθαν τις τελευταίες ώρες στο φως της δημοσιότητας σκιαγραφούν μια μελανή δημοσιονομική εικόνα στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, με αναθεωρήσεις επί τα χείρω. Το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,3% μέσα στο 2013 (αντί των αρχικών προβλέψεων για συρρίκνωση 0,2%!). Η ανεργία αναμένεται να φτάσει φέτος στο 11,6% και 11,8% του χρόνου.

 

Μέσα στη διετία 2013-2014, στο δυσθεώρητο δημόσιο χρέος των περίπου 2 τρισ. ευρώ αναμένεται να προστεθούν άλλα 40 δισ., προκειμένου να παρασχεθεί ρευστότητα στην ασθμαίνουσα ιταλική οικονομία. Κι αυτό, ενώ ο στόχος για το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 1,8% το 2013, φέρνοντας έτσι την Ιταλία ένα βήμα πιο κοντά στην αθέτηση του ευρωπαϊκού ορίου (3%) κι αρκετά βήματα πιο μακριά από τον τερματισμό της επιτήρησης από την Κομισιόν (βάσει των προηγούμενων εκτιμήσεων προβλεπόταν για τον Απρίλη).

 

Ηδη -αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Reuters- ο καλός μαθητής της γερμανικού τύπου λιτότητας, Μάριο Μόντι (νυν υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας κι από χθες και υπηρεσιακός ΥΠΕΞ, μετά την παραίτηση του Τζούλιο Τέρτσι, εξαιτίας διπλωματικής διένεξης με την Ινδία), βρίσκεται σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, καθώς όλα δείχνουν ότι θα παραδώσει «άνθρακες» στον όποιο διάδοχό του. Προοπτική που επεσήμανε χθες και το ΔΝΤ, δημοσιοποιώντας έκθεση για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

 

«Ακόμη κι εάν αποδεικνύεται σταθερό, το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ιταλίας δεν είναι απρόσβλητο απέναντι στους κινδύνους: η εντεινόμενη αδυναμία της πραγματικής οικονομίας και οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στον χρηματοπιστωτικό τομέα και το χρέος της χώρας εξακολουθούν να παραμένουν οι κυριότεροι κίνδυνοι», επισημαίνεται στην έκθεση. Αν και έχει επιδείξει «αξιοσημείωτα δείγματα» ανθεκτικότητας, καταλήγει, συνεχίζει να απειλείται από την ύφεση, στην οποία έχει βυθιστεί εδώ και δύο χρόνια η χώρα…

 

[email protected]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=34460