- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Καλύτερα να μας βρίζουν, παρά να κινδυνεύουν οι θεατές»
27/03/13 ART,Αρχείο Άρθρων
Τι ακριβώς συμβαίνει με τα θέατρα που κλείνει ο Δήμος Αθηναίων;
Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Αναγνωστόπουλος αναγνωρίζει ότι χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο νόμο που να ρυθμίζει τη λειτουργία των θεάτρων, είναι υπέρ των νέων σκηνών σε απόμερες περιοχές, αλλά ενδιαφέρεται, όπως λέει, κυρίως για την ασφάλεια μικρών και μεγάλων θεατρόφιλων
Της Εφης Μαρίνου
[1]Δεν φτάνει η κρίση που μαστίζει τον χώρο των ηθοποιών, έρχεται τώρα και το κλείσιμο ογδόντα τριών θεάτρων και χώρων πολιτισμού, όπως απειλεί η Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων. Υστερα από καταγγελία που έκανε ονομαστικά για ένα απ' αυτά το Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, βρέθηκαν να λειτουργούν χωρίς άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας θεάτρου. Τέσσερα έχουν ήδη λάβει επιστολές για σφράγισή τους: τα Κnot Gallery, Vault Theatre Plus, Rabbit και Θεμέλιο.
Οι φήμες -εφόσον η αρμόδια διεύθυνση του δήμου δεν θεωρεί σκόπιμο να προβεί σε υπεύθυνη ενημέρωση προς τα θέατρα, τον Τύπο και τους πολίτες- μιλούν για μια έτοιμη λίστα τριάντα τεσσάρων χώρων που άμεσα αναμένουν την απόφαση για το σφράγισμά τους. Οι φήμες πάλι λένε ότι στη λίστα-φάντασμα βρίσκονται κεντρικά θέατρα, ιστορικά όπως το Θέατρο Τέχνης -και οι δύο Σκηνές- (η άδεια είναι στο όνομα του Γιώργου Λαζάνη), το Μουσούρη, αλλά και το Κάτια Δανδουλάκη.
Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο: «Βαφτίζουν θέατρα πολιτιστικούς χώρους και λειτουργούν χωρίς άδεια. Η αποστολή επιστολών για σφράγισή τους θα συνεχιστεί. Δεν ξέρω πώς διέρρευσαν “λίστες”, αλλά κάποιοι κακόπιστοι αναφέρουν και νόμιμα θέατρα».
«Υποτίθεται ότι δεν έχουμε άδειες, δεν τηρούμε τις προϋποθέσεις. Μας αναγκάζουν να ακολουθούμε τις δεσμεύσεις ενός νόμου του ’37, ο οποίος μιλά για ύψος, πάχος των κτιρίων κ.λπ.» λέει ο Θέμελης Γλυνάτσης, ιδρυτικό μέλος της Knot Gallery. «Ομως εμείς με τρεις παραστάσεις ετησίως δεν λειτουργούμε με όρους θεάτρου αλλά ως χώρος που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις».
Πάντως ο αναχρονιστικός νόμος 446/37, που αφορά τη λειτουργία των θεάτρων, πρέπει να αλλάξει. Αναφέρεται σε ρυθμίσεις που δεν ισχύουν πια, όπως ο τρόπος ανεβάσματος των έργων και η λογοκρισία, μέχρι κατασκευαστικούς όρους και μέτρα ασφαλείας.
Καταφέραμε να συνομιλήσουμε με τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο, αντιδήμαρχο Αθηναίων και επικεφαλής της Διεύθυνσης Εμπορίου και Ανάπτυξης: «Στις υποχρεώσεις της Δημοτικής Αρχής είναι η αδειοδότηση και ο έλεγχος των θεάτρων. Στα πλαίσια του νόμου η δημοτική αστυνομία προχώρησε σε ελέγχους και κατέγραψε μια σειρά προβλημάτων. Ηταν καθήκον μας, όταν μάλιστα έχουν γίνει το τελευταίο δίμηνο καταγγελίες από το Σωματείο Τεχνικών στο θέατρο – αν υπάρχει θέμα αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, δεν μας αφορά. Η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι λάθος να μιλάμε για δίωξη του θεάτρου και των ανθρώπων του. Πρόκειται μόνο για την ασφάλεια μικρών και μεγάλων θεατών, που επισκέπτονται αυτούς τους χώρους. Καλό θα ήταν να έχουμε έναν σύγχρονο νόμο, αλλά αυτό είναι υπόθεση της πολιτείας, των κομμάτων. Είμαι υπέρ της λειτουργίας θεάτρων σε κεντρικούς και απόμερους χώρους γιατί η παρουσία εργαζομένων και επισκεπτών δίνει ζωντάνια άρα και ασφάλεια στην περιοχή. Αλλά πώς να δεχτούμε ότι μια δραματική σχολή ή ένας πολυχώρος μπορούν να λειτουργούν χωρίς άδεια ως θέατρα κόβοντας εισιτήρια; Αν αδιαφορήσουμε και γίνει κάποιο ατύχημα, όλοι εσείς που τώρα μας κατηγορείτε θα στραφείτε εναντίον μας -και δικαίως- επειδή ακριβώς δεν μεριμνήσαμε για την ασφάλεια, δεν ελέγξαμε έγκαιρα τους όρους ασφαλείας. Το θέμα είναι ευαίσθητο. Προσωπικά με ενοχλεί η λογική “ο δήμος κλείνει τα θέατρα». Το ορθό είναι: «Ο δήμος κλείνει τα επικίνδυνα θέατρα». Προτιμώ να μας βρίζουν έστω και άδικα οι άνθρωποι του θεάτρου, παρά να κινδυνεύουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι θεατές».
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε παραστάσεις σε διαμερίσματα, αποθήκες, γκαράζ, τουαλέτες κ.λπ. Οι πάμπολλοι θεατρικοί χώροι που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σπάνια πληρούν βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας. Αν θυμηθούμε τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσε ο κατά τ' άλλα δημιουργικότατος Εξώστης του Αμόρε, νιώθουμε ένα ρίγος…
Να βρεθεί η χρυσή τομή
Το πρώτο κόμμα που αντέδρασε στο κλείσιμο θεάτρων και πολυχώρων είναι το ΠΑΣΟΚ εκδίδοντας ανακοίνωση: «Είμαστε υπέρμαχοι της νομιμότητας και της εφαρμογής των νόμων, στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως διακρίνουμε έναν υπερβάλλοντα ζήλο, μια τυπολατρία η οποία μάλιστα βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, σε προπολεμικές νομοθετικές διατάξεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε μια εποχή κρίσης, σαν αυτή που βιώνουμε, ο πολιτισμός αποτελεί έναν πνεύμονα ουσιαστικής ελπίδας και ότι ζούμε σε μια χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους ηθοποιούς σημειώνει σταλινικά ποσοστά. Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθεί η “χρυσή τομή” που θα προστατεύσει το ελληνικό θέατρο και τους ανθρώπους του».
Οι θιγόμενοι από την επιχείρηση «σκούπα» του Δήμου Αθηναίων είχαν χθες μαραθώνια συνέλευση με τη συμμετοχή του ΣΕΗ και της Ενωσης Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών στο Θέατρο. Επί τόπου ιδρύθηκε η Ενωση Εναλλακτικών Σκηνών Αθήνας, που δραστηριοποιήθηκε άμεσα. Θα αποσταλούν επιστολές σε υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργείο Πολιτισμού και Δήμο Αθηναίων με αίτημα την αναστολή της απόφασης για το κλείσιμο των χώρων και την αναπροσαρμογή του μεταξικού νόμου. Στόχος είναι να συσταθεί ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο που θα αντικατοπτρίζει τις σύγχρονες ανάγκες του θεατρικού τοπίου έτσι όπως διαμορφώθηκε την τελευταία δεκαετία στην Αθήνα. Η δεύτερη ανοιχτή συνέλευση της Ενωσης Εναλλακτικών Σκηνών Αθήνας θα γίνει την Πέμπτη στις 2 μ.μ. στο θέατρο Ολβιο.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=34867
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε