- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Ναός της κλασικής μουσικής, ανοιχτός στους νεωτερισμούς
04/04/13 ART,Αρχείο Άρθρων
Αρχίζει η εποχή του Γιώργου Κουρουπού στο Μέγαρο Μουσικής
Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής μέσα σε λίγους μήνες σχεδίασε ένα πρόγραμμα, που δίνει έμφαση σε όλες τις τέχνες, χωρίς στεγανά, ενώ θέλει να το κάνει ακόμα περισσότερο φιλικό στο κοινό, ένα «σημείο ψυχικής ανάτασης και αποφόρτισης»
Της Μαρίνας Κουβέλη
[1]Οσοι πριν από μερικούς μήνες πανηγύρισαν όταν ο ο Γιώργος Κουρουπός δέχτηκε να αναλάβει την ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σίγουρα χθες ένιωσαν δικαιωμένοι. Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο συνθέτης, στην πρώτη του συνάντηση με τον Τύπο, εμφανίστηκε σίγουρος, ψύχραιμος, ρεαλιστής, ενημερωμένος, γεμάτος ιδέες και νέα σχέδια. Μία μόλις μέρα μετά τον θρίαμβο του Ζούμπιν Μέτα και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ισραήλ, μας μάζεψε στο Μέγαρο και επιστρατεύοντας το ανοιχτό του μυαλό αλλά και το γνωστό του χιούμορ παρουσίασε τις φιλοδοξίες, τους στόχους, τα πρώτα του συμπεράσματα αλλά και τις ανησυχίες του.
«Το Μέγαρο είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για να αρνηθώ την πρόταση που μου έγινε. Γιατί εγώ, που είμαι πιο παλιός, ξέρω καλά πώς ήταν το μουσικό τοπίο της χώρας πριν από την έλευσή του», ήταν τα πρώτα του λόγια. «Ο πολιτισμός είναι η διευρυμένη αντίληψη της παιδείας και το κράτος οφείλει να τον στηρίζει. Αυτό που συχνά λέγεται, ότι σε περιόδους τέτοιας βαθιάς ύφεσης δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τον πολιτισμό, μου θυμίζει το ψευτοδίλημμα: Αν πρέπει κάτι να θυσιάσω, τι να είναι αυτό; Το σώμα ή το πνεύμα;».
Ξεκινώντας την ομιλία του επισήμανε την υποχρέωση να παραμείνει ο οργανισμός «ένας ναός της κλασικής». Συγχρόνως, όμως, τόνισε πως είναι απαραίτητο σε αυτήν τη νέα εποχή και τις συνθήκες να βρουν τον τρόπο να συμπορευτούν με τις νεωτερικές και πρωτοποριακές παγκόσμιες τάσεις, να διευρύνουν το κοινό τους, να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους βάσει προϋπολογισμού, να συγκρατήσουν τα έξοδά τους, να συμβάλουν στην ανάδειξη των νέων δυνάμεων του τόπου, να ενισχύσουν τον εκπαιδευτικό τους ρόλο και να προχωρήσουν σε συμπαραγωγές (διότι βοηθούν στη μείωση του κόστους και στη βελτίωση της ποιότητας).
Πριν από τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του οργανισμού, Ιωάννης Μάνος, ο οποίος μίλησε για τη δική του μάχη να διατηρήσει όρθιο τον οργανισμό τα τελευταία τρία χρόνια που τον διοικεί. «Ο πρώτος χρόνος ήταν περίοδος μετάβασης. Ο 2ος και 3ος ήταν χρόνοι εμπέδωσης, κατά τη διάρκεια των οποίων κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και να κλείσουμε οριστικά μια σειρά ζητημάτων», είπε, τονίζοντας πως όλα αυτά έγιναν τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά περίπου 70% . «Την πρώτη μου χρονιά λάβαμε επιχορήγηση 13 εκατ. ευρώ, έπειτα πέσαμε στα 5 και σήμερα καλούμαστε να τα βγάλουμε πέρα με 3».
«Είναι ψέμα ότι ο πολιτισμός δεν χρειάζεται χρήματα. Υπάρχει πράγματι ένα τμήμα του που όντως μπορεί να πορευτεί με λιγότερα. Ωστόσο, στις πιο δυναμικές του εκφάνσεις χρειάζεται πολλά χρήματα», πρόσθεσε Γιώργος Κουρουπός. «Τουλάχιστον σε αυτήν τη δύσκολη εποχή υπάρχει μια κοινή πίστη στην ανάγκη για αλλαγή. Ηρθε η ώρα να αλλάξουμε, ακόμα κι αν οι περισσότεροι αναγνωρίζουν πρώτα την αλλαγή που πρέπει να κάνουν οι άλλοι».
Ο Γιώργος Κουρουπός διαδέχτηκε τον Νίκο Τσούχλο, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του. Αποχώρησε για προσωπικούς λόγους αλλά -προς τιμήν του- έθεσε ήδη τον εαυτό του και την εμπειρία του στη διάθεση του Γ. Κουρουπού και μάλιστα αμισθί. «Ο στόχος μου είναι ένα Μέγαρο ανοιχτό στον κόσμο και την τέχνη, ένα Μέγαρο φιλόξενο, πνευματικό καταφύγιο. Ενα κέντρο πολιτισμού-σημείο αποφόρτισης, ψυχικής ανάτασης και δημιουργικού προβληματισμού, ανοιχτό στους νέους και σε όλους», είπε ο Γ. Κουρουπός.
Κάνοντας, τέλος, ειδική μνεία στους συνεργάτες του και κυρίως τον αναπληρωτή του Θανάση Αποστολόπουλο θυμήθηκε την εποχή (προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70) που επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε ως αναπληρωτής διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος στο πλάι του Μάνου Χατζιδάκι. Τότε που για να συσκεφθούν με τους συνεργάτες τους, κατέφευγαν σε στέκια εκτός ΕΡΤ και μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο αναζητούσαν λύσεις στους όποιους σκοπέλους. «Ο πολιτισμός είναι μια συλλογική εργασία. Οπως και τότε έτσι και τώρα μέσα από πολλαπλές κουβέντες και διαπραγματεύσεις επιστρατεύουμε την εφευρετικότητα, την εξυπνάδα, τον συναγωνισμό και αυτοσχεδιάζοντας ετοιμάζουμε τα επόμενα βήματα. Πιστεύω πως τον Ιούνιο θα είμαστε έτοιμοι για ανακοινώσεις».
……………………………………………………………………………………….
Απο μουσικό θέατρο μέχρι ελληνική μπουάτ
[2]Παρόλο που οι τίτλοι -όπως επανειλημμένα διευκρίνισε- δεν είναι οριστικοί ο Γιώργος Κουρουπός παρουσίασε μια σειρά από εννέα νέους κύκλους και δραστηριότητες που πρόκειται να ενταχθούν σύντομα στο πρόγραμμα του Μεγάρου. Συγκεκριμένα:
* Σύγχρονο μουσικό θέατρο (παραστάσεις που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και συνδυάζουν ήχο, θέατρο και άλλες τέχνες).
* Μουσική δωματίου
* Βραδιές Lied (κλασικού τραγουδιού καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ.Κουρουπός, έχουμε αφθονία ερμηνευτών)
* «Καλωσόρισμα»: κύκλος στον οποίο θα ενταχθούν οι σειρές «Συνθέτες», «Rising star», «Ερμηνευτές νεαρής ηλικίας», «Νικητές Διεθνών Διαγωνισμών» και «Νέοι χορογράφοι»
* «Adagio» (με προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα)
* «Η άλλη νότα»: συναυλίες του παλιού και νέου ελληνικού τραγουδιού, που θα θυμίζουν ελληνική μπουάτ. Ενδεχομένως θα πραγματοποιούνται στον χώρο του Banquet συνοδεία ποτού και σνακ.
* «Μουσική και ποίηση» (η ποίηση απουσίαζε για καιρό από το πρόγραμμα)
* «Τζαζ και Λάτιν»
* «Μουσικά εργαστήρια»
Κατά τα άλλα: η σειρά «Γέφυρες» αναβαθμίζεται. Ο «Χορός« ανανεώνεται. Το «Megaron plus» ενισχύεται σημαντικά. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αναμορφώνονται. Ενώ, οι εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου θα διευρυνθούν χρονικά (Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο) κι ενδεχομένως ονομαστούν «Ο Κήπος της μουσικής». Σε αυτές θα ενταχθούν: ένα Μικρό Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ, Νυχτερινά προγράμματα, ειδικές εμφανίσεις και ένα Φεστιβάλ Εναλλακτικού Θεάτρου.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=37000
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε