- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Aρχίζουν τα δύσκολα για Σαμαρά

05/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι πέτυχαν την καλύτερη δυνατή λύση για το χαράτσι, ωστόσο γνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα θα πείσουν την τρόικα, ιδιαίτερα για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Η κυβέρνηση πήρε μια ανάσα με τη συμφωνία που πέτυχε ο Α. Σαμαράς με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη για το χαράτσι που αντικαθίσταται με τον νέο… φόρο, χάρη στην προθυμία των δύο κυβερνητικών εταίρων να σηκώσουν το βάρος αυτής της απόφασης. Ωστόσο, στο πακέτο που έχει ανοίξει η τρόικα, στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τα πράγματα δεν διαγράφονται τόσο εύκολα.

 

Η χθεσινή συζήτηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες προκαταρκτική. Πάντως τα μηνύματα κάθε άλλο παρά θετικά ή ευοίωνα μπορούν να θεωρηθούν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διατυπώθηκαν και πάλι επιφυλάξεις ως προς την αρτιότητα και την ακρίβεια των στοιχείων, ενώ η προσδοκία που είχε η κυβέρνηση για ολοκλήρωση των συνομιλιών μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, μάλλον πάει περίπατο.

 

Ο Α. Σαμαράς θέλει να κλείσουν όσο το δυνατόν συντομότερα οι συζητήσεις με την τρόικα και να απελευθερωθεί η εκκρεμής δόση στο επόμενο Eurogroup στις 12 Απριλίου. Την αίσθηση αυτή άλλωστε μετέφερε στις συνεντεύξεις του (ΝΕΤ, Mega, ANT1, Βήμα Fm) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι «έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία» και «η κυβέρνηση θα είναι πειστική σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα». Ωστόσο από την προκαταρκτική συζήτηση το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η τρόικα καλλιεργεί την αντίθετη εντύπωση.

 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι το πρόβλημα του νέου κύκλου των συνομιλιών με την τρόικα κρύβεται στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ειδικότερα στο μέρος που αφορά την Εθνική και τη Eurobank και το σχέδιο συγχώνευσης που έχει δρομολογηθεί. Το ζήτημα περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο των συνομιλιών και δεν αποκλείεται, στην περίπτωση που η τρόικα εμμείνει στις επιφυλάξεις της, να τραβήξει σε μάκρος τις διαπραγματεύσεις και για τις άλλες εκκρεμότητες, φέρνοντας την κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Το καλό σενάριο είναι να βγει το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης εκτός ατζέντας και να περάσει στην επόμενη διαπραγμάτευση στις αρχές του καλοκαιριού. Από την άλλη, παραδέχονται ότι υπάρχει ζήτημα αποτελεσματικότητας στη λειτουργία της κυβέρνησης, όχι κατ' ανάγκη λόγω της χαμηλής απόδοσης κάποιων υπουργών, αλλά και των τριβών που παρουσιάζονται στη συνεργασία με τους άλλους εταίρους. Εάν αυτή είναι και η πεποίθηση του πρωθυπουργού, τότε ο ανασχηματισμός αναμένεται να διαμορφώνει και νέους όρους συνεργασίας με τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα.

 

Σε ό,τι αφορά το χαράτσι, μετά την απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών, η κυβέρνηση εκτιμάει ότι πέτυχε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να εμφανιστεί έναντι της τρόικας με κοινή πρόταση, ενώ ακόμη καλύτερα είναι τα άμεσα αποτελέσματα στο επικοινωνιακό πεδίο, αφού το βάρος των εξηγήσεων υποχρεώνονται να σηκώσουν το ΠΑΣΟΚ και κυρίως η ΔΗΜΑΡ.

 

…………………………………………………………………………………

 

Εμπλοκή με τις τράπεζες

 

Η ανακεφαλαιοποίηση και η συγχώνευση Εθνικής και Eurobank δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από τη χθεσινή πρώτη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, δεδομένου ότι οι δανειστές φαίνεται να έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους – αν και ήταν αυτοί που είχαν προωθήσει το συγκεκριμένο σχέδιο.

 

Η διοίκηση της Εθνικής έχει ζητήσει την επικαιροποίηση του business plan από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο διευθύνων σύμβουλός της, Αλ. Τουρκολιάς, εμφανίζονταν να μην του αρκεί η μελέτη της BlackRock, ζητώντας κατ' ουσίαν περισσότερα κεφάλαια. Το ίδιο τονίζει και στην έκθεση διαχείρισης που συνοδεύει τα αποτελέσματα του 2012. Γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα ως προς το αν η Εθνική, μετά την απορρόφηση της Eurobank, θα παραμείνει αυτόνομη. Δεν είναι τυχαία και η αντίρρηση της τρόικας για τη νομική συγχώνευση των δυο τραπεζών.

 

Οι τράπεζες έχουν διορία μέχρι την επόμενη Παρασκευή, 15 Απριλίου, να γνωστοποιήσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τη στρατηγική κάλυψης του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ). Στο πλαίσιο αυτό, για σήμερα είχε οριστεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς και τη Δευτέρα της Alpha Bank, με τις κεφαλαιακές ανάγκες της πρώτης να ανέρχονται σε 7,3 δισ. και τη δεύτερη να προσδοκά την άντληση 550 εκατ. ευρώ.

Α. Σπηλιώτη

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=37297