- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Χωρίς δελτίο ταυτότητας
05/04/13 ART,Αρχείο Άρθρων
Φωτογραφικά πορτρέτα από τον Παναγή Χρυσοβέργη
[1]Είναι άντρες και γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων. Πρόσωπα όμορφα, νεανικά ή χαραγμένα από τη ζωή που κοιτάζουν απ' ευθείας τον φακό και τον φωτογράφο πίσω του. Το φως παίζει το δικό του παιχνίδι, με ανταύγειες και σκιές. Είναι τα «Αγνωστα πρόσωπα», τα φωτογραφικά πορτρέτα του Παναγή Χρυσοβέργη, που τα εκθέτει από σήμερα και για τρεις μόνον ημέρες, στο πλαίσιο της δέκατης επετειακής διοργάνωσης Photovision 2013, στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Ξιφασκίας στο Ελληνικό.
Απαλλαγμένα από οποιαδήποτε χαρακτηριστικά, από όνομα και εθνικότητα, τα πρόσωπα δίνουν τον πρώτο λόγο στον Ανθρωπο. «Αν προτείνω σήμερα τα πορτρέτα αυτών των ανθρώπων, είναι για να υπενθυμίσω την πρωταρχική έννοια του ουσιαστικού Ανθρωπος μέσα από το βλέμμα. Το δικό τους και το δικό μας», σημειώνει ο Παναγής Χρυσοβέργης.
Aπάνθρωπες ιδεολογίες
«Αναρωτήθηκα κατ' αρχάς πώς, και αν, το βλέμμα των φωτογραφιζόμενων -μέσα από τις ποικίλες αποχρώσεις του- θα μπορούσε να μας κάνει να αισθανθούμε ομογάλακτοι της ζωής, κι αν ίσως θα μπορούσε να μας κάνει να νιώσουμε συνυπεύθυνοι μιας κοινωνίας που διαχωρίζει το ίδιο της το σώμα, επιτίθεται σε κάποια μέλη του, και εν τέλει το κατασπαράζει χρησιμοποιώντας απάνθρωπες ιδεολογίες περί βιολογικής ή πνευματικής ανωτερότητας», εξηγεί ο φωτογράφος τον τρόπο δουλειάς του.
«Ετσι, άρχισα να αφαιρώ πληροφορίες, όπως όνομα, καταγωγή, επάγγελμα, καθώς και επιθετικούς προσδιορισμούς, όπως πρόσφυγας, μετανάστης, αλλοδαπός. Ηθελα να μείνει το πρόσωπο γυμνό, το βλέμμα ατόφιο, ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες, κληρονομικές ή επίκτητες. Αντ' αυτών, κατονομάζω τον τόπο και τον χρόνο της φωτογράφισης, που αφορούν στη δική μου συνάντηση με τον “Αλλον”. Ο χρόνος και ο χώρος της φωτογραφίας αποτέλεσαν ζώνες αξιολογικά “ουδέτερες”. Τα ερωτήματα αυξήθηκαν. Πότε ένας άνθρωπος είναι άγνωστος; Πότε ο άγνωστος μετατρέπεται σε ξένο; Πότε ο ξένος σε εχθρό; Αφού τα αφαίρεσα όλα, κατάλαβα πως οι “επιθετικοί” προσδιορισμοί συνιστούν μια επιθετική χειρονομία απέναντι στον άλλον σκεπάζοντας το ανθρώπινο πρόσωπό του. Ετικέτες, που μετατρέπουν τον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και ιστορικό χρόνο από “ουδέτερη ζώνη” σε “εμπόλεμη”. Καταπίνουν το όνομα, την καταγωγή και όλες τις ιδιότητες του προσώπου του, μέχρι να καταπιούν τον άνθρωπο στο σύνολό του, προκειμένου να χτίσουν απέναντί μας τον “εχθρό”» καταλήγει ο Παναγής Χρυσοβέργης.
INFO: «Αγνωστα πρόσωπα», Ολυμπιακό Συγκρότημα Ξιφασκίας Ελληνικού, πρώην δυτικό αεροδρόμιο Ελληνικού, 5 – 8 Απριλίου
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=37347
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε