- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Εκθεση για το ναυάγιο κυπριακών τραπεζών

05/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μικροσκόπιο των αρχών η επέκταση της Τράπεζας Κύπρου μέσω εξαγορών σε Ρωσία και Ρουμανία, η αγορά ελληνικών ομολόγων και η μετατροπή της Marfin-Egnatia σε κατάστημα της Λαϊκής

 

Λευκωσία Του Aκη Φάντη

 

Ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες διαπιστώνονται στην ογκώδη έκθεση του οίκου Alvarez & Marsal για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα ζήτησαν κρατική στήριξη, καθώς και για την αγορά των ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

 

Την έκθεση, που δόθηκε χθες στη Βουλή και τέθηκε υπόψη των πολιτικών αρχηγών, θα τη μελετήσουν ειδικοί σε θέματα τραπεζών, ενώ θα σταλεί και στην τριμελή ερευνητική επιτροπή για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία και τον γενικό εισαγγελέα .

 

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, ενώ υπάρχουν και δύο παραρτήματα με έγγραφα, πρακτικά, μηνύματα και εσωτερικά μνημόνια των δύο τραπεζών.

 

Η πρώτη ενότητα αφορά την αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την Τράπεζα Κύπρου. Η δεύτερη, την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της «Γιουνιάστρουμ». Η τρίτη, την επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποτελεί το πιο σημαντικό μέρος από πλευράς αποκαλύψεων. Η τέταρτη ενότητα αφορά τη μετατροπή, τον Μάρτιο του 2011, της Τράπεζας Marfin- Egnatia από θυγατρική σε κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας.

 

Αντικείμενο της έρευνας ήταν μόνο αυτές οι δύο τράπεζες, διότι, προς το παρόν, μόνο αυτές οι δύο χρειάστηκαν κρατική στήριξη και ουσιαστικά τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη. Διαπιστώνεται εξάλλου, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το ΡΙΚ, καταστροφή σημαντικού υλικού, σε ηλεκτρονική μορφή, από άτομα τα οποία ενδεχομένως να έχουν ποινικές ευθύνες για το τραπεζικό σκάνδαλο.

 

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Στυλιανίδης έδωσε στη δημοσιότητα σημείωμα της κυβέρνησης, όπου καταγράφεται «το τι πραγματικά συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση Χριστόφια με την Τρόικα στις 23 Νοεμβρίου. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν «να αποκαταστήσει την ευρωστία του κυπριακού τραπεζικού τομέα με την ενδελεχή αναδιάρθρωση, διάλυση και σμίκρυνση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την ενίσχυση της εποπτείας, την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας κεφαλαίων και τη βελτίωση της διαχείρισης της ρευστότητας». Στο μνημόνιο «Χριστόφια» επεξηγούνται τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, αναφέρεται πως θα ενισχυθεί «η φερεγγυότητα των βιώσιμων τραπεζών» και ότι «τα μη βιώσιμα ιδρύματα θα διαλυθούν». Ο Χρ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι η ύφεση πιθανόν να φτάσει το 13% το 2013.

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=37616