- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αψιμαχίες για τις αποζημιώσεις

12/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύματα γερμανικής εφημερίδας για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις απαιτήσεις της χώρας μας για τις καταστροφές που υπέστη από το Τρίτο Ράιχ προκάλεσαν την οργή του Β. Σόιμπλε. Θα τεθούν σε κατάλληλο χρόνο δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

[1] [2]Τις πρώτες επικοινωνιακές αψιμαχίες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας προκάλεσε η ανακίνηση από την Αθήνα του θέματος των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να χαρακτηρίζει το θέμα «λήξαν» και να νουθετεί την ελληνική κυβέρνηση να μην αποπροσανατολίζει τον λαό από τον στόχο των μεταρρυθμίσεων και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να απαντά ότι τα δύο θέματα δεν συσχετίζονται και ότι η διαφορά περί τις αποζημιώσεις άπτεται του διεθνούς δικαίου.

 

Η σφαγή του Διστόμου 

 

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ελληνική Πολιτεία και αντέτεινε ότι «η Ελλάδα δεν “αποπροσανατολίζεται” από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν τους ώμους του ελληνικού λαού». Επίσης, σύμφωνα με έγγραφό του στη Βουλή, τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «όπως και με την παρέμβαση στο Δικαστήριο της Χάγης για το ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων, τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο». Παράλληλα, κάνει τη διάκριση της υπόθεσης του αναγκαστικού κατοχικού δανείου «το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής».

 

Το θέμα, πάντως, φαίνεται να αποκτά τη δική του δυναμική, καθώς εμπλέκεται τόσο στην εσωτερική όσο και στην ευρωπαϊκή συγκυρία. Χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου έχει διαβιβαστεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου «να γίνει η νομική αξιολόγηση και να στοιχειοθετηθούν οι αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου». Αυτά τα βήματα, όπως είπε, «επιβεβαιώνουν και την πολιτική βούληση που υπάρχει». Οσο για τον χρονικό ορίζοντα της γνωμοδότησης, απέφυγε να γίνει συγκεκριμένος, τονίζοντας ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τις εργασίες του Νομικού Συμβουλίου». Παράλληλα, ερωτηθείς για «το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να πάει το θέμα» και εάν η στόχευση φτάνει μέχρι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απάντησε: «Δεν θέλω να κάνω καμία υπόθεση, γιατί δεν θα ήταν υπεύθυνο. Θα μιλήσουμε μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου».

 

Στο θέμα κάνει αναφορά εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Tagesspiegel», στο οποίο ο συντάκτης διαπιστώνει ότι «η Γερμανία δεν κατέστρεψε καμία άλλη κατεχόμενη χώρα όπως την Ελλάδα». Παραθέτει μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία 130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών, 70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατάσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα, ενώ καταστράφηκαν το 50% των υποδομών και το 75% της βιομηχανίας της χώρας.

 

Πολιτικά ερωτήματα 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο έχουν τα πολιτικά ερωτήματα που θέτει η εφημερίδα και κυρίως το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο Αντώνης Σαμαράς: «Εάν η κυβέρνηση παραιτούνταν από τις αξιώσεις, θα ξεσπούσε στην Ελλάδα θύελλα οργής. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να επιβαρύνει με αξιώσεις δισεκατομμυρίων τις σχέσεις του με την Ανγκελα Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο μόλις αποκατέστησε. Η ιδέα να καλύψει η Ελλάδα μεγάλο μέρος του χρέους της με τις αποζημιώσεις μπορεί να είναι ελκυστική, εντούτοις όχι ιδιαίτερα ρεαλιστική». Και καταλήγει με ένα ενδεχόμενο το οποίο και πολλοί στην Ελλάδα θεωρούν αρκετά πιθανό: «Ο φάκελος παραδόθηκε τώρα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Και μάλλον αυτός είναι ο στόχος»!

 

Το ερώτημα, βέβαια, είναι εάν η τρικομματική και ο κ. Σαμαράς έχουν αυτή την πολυτέλεια του χρόνου.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=39711