- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για την ντροπολογία

12/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΩΣ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ Γ. ΠΕΠΟΝΗ, ΣΠ. ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

 

Των Χάρη Ιωάννου – Κατερίνας Κατή

 

Εκθετη παραμένει η κυβέρνηση για την τροπολογία – σκάνδαλο που απαλλάσσει από τις ευθύνες τους τις διοικήσεις τραπεζών για τα «θαλασσοδάνεια» σε κόμματα και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει πως θα επανέλθει εκ νέου, προκειμένου να καταργηθεί «αυτό το ρουσφέτι στους τραπεζίτες».

 

Παρ' όλο που η διάταξη έγινε δεκτή την Τετάρτη μέσα από κοινοβουλευτικές ακροβασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε εκπρόθεσμα τροπολογία που την ακυρώνει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών (για την ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. το 2014).

 

H… πρόφαση

 

Ο υφυπουργός Δημ. Κούρκουλας ανακοίνωσε χθες πως η τροπολογία δεν γίνεται δεκτή γιατί είναι… άσχετη με το νομοσχέδιο (σ.σ. για να γίνει συζήτηση ή ψηφοφορία για μια τροπολογία, πρέπει να την αποδεχτεί η κυβέρνηση). «Αυτό είναι ομολογία ενοχής γιατί πριν μία εβδομάδα δεχτήκατε τη σκανδαλώδη τροπολογία στον αναπτυξιακό νόμο», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «σιωπά και κρύβεται».

 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του Σώματος Απ. Κακλαμάνης παρατήρησε, ωστόσο, πως δεν έχει νόημα αυτή η τροπολογία, γιατί δεν έχει καν ακόμη δημοσιευτεί ο νόμος που περιέχει τη διάταξη, και πρότεινε προς την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρει διάταξη, μόλις δημοσιευτεί ο νόμος, που να λέει «καταργείται από τότε που ίσχυσε». Υπογράμμισε ακόμη πως η επίμαχη διάταξη αφορά και εκατοντάδες δημόσιους οργανισμούς, δημοτικές επιχειρήσεις ή ακόμη και θυγατρικές πρώην δημόσιων τραπεζών.

 

Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα στην πράξη είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη μεγάλη εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων των κομμάτων, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 και βρίσκεται μια ανάσα πριν από την άσκηση κακουργηματικών διώξεων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, που έχουν εξετάσει δεκάδες υπόπτους για την τέλεση αδικημάτων, από τον χώρο τόσο των τραπεζών (ανώτατα στελέχη τουλάχιστον τριών πιστωτικών ιδρυμάτων) όσο και των κομμάτων (ταμίες ή οικονομικούς διευθυντές που υπέγραψαν τις σκανδαλώδεις συμβάσεις) έχουν ήδη καταλήξει στα πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις για την άσκηση ποινικών διώξεων. Μετά την ψήφιση όμως της «φωτογραφικής τροπολογίας», έγκυροι δικαστικοί και νομικοί κύκλοι επισήμαιναν ότι η εισαγγελική έρευνα «ακυρώνεται», καθώς η «αμνήστευση» των στελεχών των τραπεζών οδηγεί την υπόθεση σε αδιέξοδο.

 

Αποφασισμένοι

 

Οι ίδιοι οι οικονομικοί εισαγγελείς τηρούν σιγήν ιχθύος για το θέμα, πηγές όμως του Εφετείου έλεγαν ότι δεν προτίθενται να κάνουν πίσω και οι ποινικές διώξεις θα ασκηθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, προς πάσα κατεύθυνση.

 

Οι διαστάσεις της υπόθεσης που κλήθηκαν να διερευνήσουν προέκυπταν και από πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος για τις δανειοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων, και δη των κομμάτων εξουσίας την περίοδο 2000-2011.

 

Καταστρατηγώντας κάθε έννοια ισονομίας και τήρησης ορθής πιστοδοτικής πολιτικής, έξι κρατικά και ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν χορηγήσει πακτωλό χρημάτων σε χρεωμένους πολιτικούς σχηματισμούς με μοναδική διασφάλιση τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι και το 2020!

 

Από το πόρισμα της ΤτΕ προκύπτει ότι ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ακολούθως ΚΚΕ και Συνασπισμός έχουν λάβει δάνεια ύψους 272, 5 εκατομμυρίων ευρώ με μοναδικά εχέγγυα τις κρατικές επιχορηγήσεις, εκτός του ΚΚΕ, το οποίο έχει υποθηκεύσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της «πίτας» των δανείων έχει λάβει η Νέα Δημοκρατία με 132,4 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ με 120,7 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 10,9 εκατ. ευρώ και ο Συνασπισμός με 8,2 εκατ. ευρώ.

 

Το 98,1% των δανείων των κομμάτων (δηλαδή 269 εκατ ευρώ) έχει συναφθεί με εγγύηση τις εν λόγω κρατικές χρηματοδοτήσεις μέχρι και το 2020, ενώ σύμφωνα με το πόρισμα οι κίνδυνοι αυξάνουν λόγω «της μεγάλης χρονικής απόστασης».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=39852