- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Το κινητό μας έκλεισε τα 40
14/04/13 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ,Αρχείο Άρθρων
Το «τούβλο» ζύγιζε 1,1 κιλό, είχε οθόνη LED μιας γραμμής και η μπαταρία του χρειαζόταν 10 ώρες για να φορτιστεί. Είχε 20 μεγάλα πλήκτρα, μια μακριά λαστιχένια κεραία και κόστιζε 3.995 δολάρια.
Γράφει η Βάλια Καιμάκη
[1]Πριν από 40 χρόνια, πραγματοποιήθηκε η πρώτη τηλεφωνική κλήση με κινητό τηλέφωνο από τον Μάρτι Κούπερ της Motorola, τον εφευρέτη του, με το μοντέλο DynaTAC. Περπατώντας στην 6η λεωφόρο της Νέας Υόρκης, σε ποιον έκανε, άραγε, το πρώτο αυτό τηλεφώνημα; Στον μεγάλο του ανταγωνιστή, Τζόελ Ενγκελ, επικεφαλής των Bell Labs. Κι όλοι μπορούμε να φανταστούμε, αν όχι τις λέξεις που ανταλλάχθηκαν, τουλάχιστον το κλίμα της συνομιλίας, εκείνη την 3η Απριλίου του 1973. Η συσκευή ήταν, βεβαίως, πρωτότυπη, έγινε γνωστή ως «τούβλο» και μετά από ένα χρόνο βγήκε στην αγορά ως το πρώτο κινητό.
Βέβαια, η μεγάλη έκρηξη της κινητής τηλεφωνίας έγινε τη δεκαετία του ’90. Χρειάστηκε να υπάρξουν δίκτυα, πληθώρα συσκευών για να επιλέξει ο χρήστης και φυσικά να έχουν πέσει οι τιμές. Δεν θα ξεχάσω τη φράση του Ουμπέρτο Εκο που είχα διαβάσει τότε: Τα κινητά τηλέφωνα είναι για τους δημοσιογράφους, τους γιατρούς και τους παράνομους εραστές. Πόσο δίκιο είχε… κι αν το καλοσκεφτεί κανείς, ακόμα γι’ αυτούς είναι. Οι υπόλοιποι θεωρητικά δεν έχουν δουλειά να είναι μονίμως στον δρόμο. Και η φράση αυτή με βοήθησε να κρατήσω αγαστή και όχι σχέση εξάρτησης με το κινητό μου.
Γιατί στα χρόνια που πέρασαν, το κινητό τηλέφωνο διευκόλυνε, φυσικά, τη ζωή μας, αλλά και τη σκλάβωσε. Είμαστε αναγκασμένοι να δηλώνουμε παρών για τους άλλους 24/24. Οσοι έχουν το bonus του πληρωμένου κινητού από την εργασία τους, καταλαβαίνουν σύντομα ότι η τιμή των δωρεάν τηλεφωνημάτων είναι ανυπολόγιστη. Ο ελεύθερος ή ο προσωπικός χρόνος εκμηδενίζονται.
Αλλά δυστυχώς, για τους περισσότερους είναι μια κατάσταση που τους ευχαριστεί. Αλλιώς πώς να εξηγήσεις τους αριθμούς: ένας στους πέντε χρήστες τσεκάρει το τηλέφωνό του κάθε 10 λεπτά. Τέσσερις στους πέντε χρήστες «έξυπνων κινητών» ελέγχουν το τηλέφωνό τους μέσα στο πρώτο τέταρτο μετά το πρωινό ξύπνημα. Το δε 80% από αυτούς παραδέχεται ότι είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν μόλις ανοίξουν τα μάτια τους.
Τι αγαπάμε στο κινητό μας λοιπόν: Την αίσθηση της ελευθερίας που μας δίνει. Την ίδια την τεχνολογία. Το κοινωνικό status που προσδίδει ένα ακριβό μοντέλο. Τη μόνιμη σύνδεση στο Ιντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα.
Και τι μισούμε; Τον τύπο στο διπλανό τραπέζι στο εστιατόριο που ουρλιάζει στο κινητό. Τον ξεχασιάρη που το άφησε ανοιχτό στον κινηματογράφο ή το θέατρο. Τον οδηγό του λεωφορείου που (εννιά φορές στις δέκα) δεν έχει hands free. Το bulling στα σχολεία με τη βοήθεια της κάμερας του κινητού.
Το κινητό ήρθε με πολυσέλιδα manuals αλλά χωρίς κανέναν οδηγό ορθής πρακτικής. Κάθε φορά που ταξιδεύω στη βόρεια Ευρώπη μου κάνει εντύπωση όχι μόνο το ότι δεν ακούω τους άλλους να ουρλιάζουν στο κινητό, αλλά δεν ακούω ΚΑΝ κουδούνισμα κινητού. Είναι όλα στη δόνηση ή σε πολύ διακριτικές συχνότητες. Και σε μια παρέα οι περισσότεροι δεν σηκώνουν το τηλέφωνο, αν είναι σημαντικό, ζητούν συγγνώμη από την ομήγυρη, σηκώνονται και πάνε παραδίπλα να μιλήσουν.
Κανονικά, για να γιορτάσουν τα 40 χρόνια του, οι εταιρείες θα έπρεπε να μας προσφέρουν δωρεάν μαθήματα τηλεφωνικού σαβουάρ-βιβρ. Να μας μάθουν να το κλείνουμε. Αν τις συμφέρει; Φυσικά και τις συμφέρει. Διότι αν δεν μάθουμε πώς και πότε να το κλείνουμε, απλώς κάποια στιγμή θα το σπάσουμε. Και δεν θα φτάσει τα 80.
……………………………………………………………………
ΠΑΙΧΝΙΔΙ
[2]Μικροσκοπικά και μυστηριώδη, τα Invizimals ζουν γύρω μας αλλά μόνο η παιχνιδομηχανή σας μπορεί να τα ανακαλύψει. Ενα συναρπαστικό παιχνίδι –και δεν το λέει κάποια εταιρεία αυτό, το λέει μια μητέρα που έχει δει τα πιτσιρίκια να κάνουν το σπίτι άνω-κάτω κραυγάζοντας χαρούμενα, ψάχνοντας για τα μικρά τέρατα. Αγαπήθηκε στην PSP και πλέον κυκλοφορούν νέες εκδόσεις για PS Vita και PSP3.
Για τη νέα φορητή κονσόλα κυκλοφορεί το The Alliance. Ο παίκτης πρέπει να βοηθήσει τα Invizimals να χτίσουν ένα νέο χωριό και να αντιμετωπίσουν την άφιξη ενός καινούργιου αντιπάλου. Παράλληλα, με την αξιοποίηση των λειτουργιών του PS Vita, όπως η οθόνη αφής, η οπίσθια επιφάνεια αφής, ο αισθητήρας κίνησης και η οπίσθια κάμερα, το παιχνίδι σάς επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) προκειμένου να κυνηγήσετε και να αιχμαλωτίσετε τα Invizimals. Μπορείτε επίσης να εξελίξετε τα Invizimals και να ενισχύσετε τις δυνατότητές τους, δημιουργώντας μια συλλογή από 150 πλάσματα, τα οποία μπορείτε να κυνηγήσετε, να αιχμαλωτίσετε αλλά και να χρησιμοποιήσετε στις μάχες σας.
Για το PSP3 το νέο παιχνίδι λέγεται The Lost Kingdom. Οι παίκτες ανακαλύπτουν το Χαμένο Βασίλειο μέσα από τα μάτια του Χίρο, ενός νέου εξερευνητή που αποκαλύπτει μια μυστική πύλη, μέσω της οποίας τους τηλεμεταφέρει σε έναν φανταστικό, νέο κόσμο. Οι παίκτες μεταμορφώνονται σε ένα από τα αγαπημένα τους Invizimals και καλούνται να χρησιμοποιήσουν τις μοναδικές δεξιότητές τους προκειμένου να νικήσουν ένα πανίσχυρο ρομπότ, αλλά και να επιλύσουν γρίφους την ώρα που εξελίσσεται το ταξίδι τους σε έξι εξωτικούς κόσμους στη στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα.
Και οι δύο τίτλοι υποστηρίζουν τη λειτουργία Cross-play. Είτε παίζετε με τα Invizimals στην έκδοση για PS Vita είτε εξερευνάτε τον μαγικό τους κόσμο στο PS3, μπορείτε να συνδεθείτε με τους φίλους σας και να μεταφέρετε τους χαρακτήρες μεταξύ των δύο συστημάτων.
Τα συγκεκριμένα παιχνίδια απευθύνονται σε παιδιά 7 ετών και άνω. Και μην γκρινιάζετε ότι σας ωθούμε στην κατανάλωση γιατί δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα.
………………………………………………………..
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
[3]Η ιστορία και η φιλοσοφία διασταυρώνονται με την τεχνολογία και τις επιστήμες στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, προκειμένου να θέσουν ερωτήματα και να αναζητήσουν απαντήσεις σε μερικά από τα πιο γοητευτικά και επίκαιρα ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Και όλα αυτά σε μια εποχή όπου ο κριτικός στοχασμός για την ανθρώπινη κατάσταση, η οποία ορίζεται όλο και περισσότερο από την «ορμή» των τεχνολογικών καινοτομιών και την εξουσία του επιστημονικού λόγου, είναι ιδιαίτερα επίκαιρος. Οι «Διασταυρώσεις» αποτελούν μια σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα, με διαφορετικό κάθε φορά θέμα, το οποίο θα αποτελεί ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο.
Στην πρώτη συνάντηση, ο Γιώργος Στείρης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας των Μέσων Χρόνων και της Αναγέννησης στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζει το θέμα «Από τη μαγεία στην τεχνολογία: Το ταξίδι της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής επιστήμης αλλιώς».
Η μαγεία χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης ως εναλλακτικός τρόπος μελέτης της φύσης. Μέσω αυτής οι άνθρωποι επιχείρησαν να αποκαλύψουν εκείνα τα μυστικά της τα οποία δεν προσφέρονταν στην εμπειρία. Μια τόσο βαθιά γνώση δεν έπρεπε να περιέλθει σε αμύητους και απαίδευτους ανθρώπους, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί δυσμενώς τόσο για την ίδια τη φύση όσο και για την ανθρωπότητα.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 8.30-15.30).
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου, με θέμα «Κριτική θεωρία της τεχνολογίας» και εισηγητή τον Χαράλαμπο Κόκκινο.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=40142
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε