- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ «Τι είδα στην Αμυγδαλέζα»

16/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη στην Αντα Ψαρρά

 

getFile (8) [1]Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε άλλη μια πολυμελής επίσκεψη στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, μια και ίσως αυτή είναι η μόνη μέθοδος παροχής μιας στοιχειώδους ανθρώπινης συμπεριφοράς απέναντι σε καταδιωγμένους ανθρώπους έγκλειστους και απελπισμένους, με μόνο τους παράπτωμα την είσοδο στη χώρα χωρίς χαρτιά. Μιλήσαμε με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου που έχει επισκεφτεί αρκετές φορές το στρατόπεδο κι έχει μεταφέρει την αγωνία της με ερωτήσεις μέσα στη Βουλή.

 

- Ποιοι πήγατε την Κυριακή στην Αμυγδαλέζα;

 

«Αντιρατσιστικές οργανώσεις, εκπρόσωποι από οργανώσεις μεταναστών και ιδιώτες από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Επιτροπή Αλληλεγγύης Μενιδίου που φέρανε ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Εχουμε ήδη αναπτύξει μια σχέση εκεί και δεν έχουμε δυσκολία στην πρόσβαση».

 

- Μια ομάδα γιατρών προ ημερών επισκέφτηκε το στρατόπεδο «φιλοξενίας» και ο γιατρός του «Ευαγγελισμού» Ηλίας Σιώρας, που μίλησε στην «Εφ.Συν.», το χαρακτήρισε «στρατόπεδο συγκέντρωσης». Συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό;

 

Είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης με στοιβαγμένους εκατοντάδες ανθρώπους. Ενώ οι αστυνομικές αρχές περιγράφουν για παράδειγμα πολλές ώρες προαυλισμού, εντούτοις τους βγάζουν έξω μία ώρα το πρωί και μία το απόγευμα. Αυτό γίνεται διότι, όταν βρίσκονται στο προαύλιο, οι αστυνομικοί απασχολούνται με την περιφρούρηση, πράγμα που δημιουργεί γι' αυτούς πρόσθετες ώρες εργασίας και περισσότερα καθήκοντα. Μέσα στα κοντέινερ δεν χρειάζονται επιτήρηση. Οταν πήγαμε πριν από τρεις βδομάδες,είχαμε καταγγελίες για ψώρα και η ιατρική υπηρεσία που βρίσκεται εκεί μας είπε ότι είχαν γύρω στα 300 κρούσματα. Δεν υπήρχε σαπούνι ούτε και απορρυπαντικό για να πλυθούν και να πλύνουν τα ρούχα τους και τους δίνανε άλλα ρούχα να φορέσουν που έχουν συγκεντρωθεί από προσφορές.

 

Είναι μια αδιανόητη και ανορθολογική κατάσταση όπου ένα ξυραφάκι το μοιράζονται 8 άτομα. Καρτοτηλέφωνα που συνεχώς χαλάνε και δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους δικούς τους και με τους δικηγόρους τους».

 

- Πόσο καιρό τούς κρατάνε εκεί μόνο και μόνο γιατί δεν έχουνε χαρτιά;

 

«Τώρα μαθαίνουν ότι ενώ στην αρχή το διάστημα ήταν μέχρι 6 μήνες, θα τους κρατάνε ακόμα και 18 και γι' αυτό κάνουν όχι μόνο απεργίες πείνας αλλά και απόπειρες αυτοκτονίας. Ούτε και εθελοντική επιστροφή δεν τους επιτρέπουν να κάνουν. Οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση».

 

- Ανήλικοι υπάρχουν εκεί;

 

Αυτό είναι φυσικά παράνομο και τα ανήλικα θα πρέπει να βρίσκονται αλλού. Εμείς έχουμε βρει εκεί παλιότερα ανήλικους και τώρα καταγράψαμε δύο, αλλά δεν το έχουμε ελέγξει. Οσο για την αίτηση ασύλου, από την ώρα που θα την υποβάλουν, μπορεί να κρατηθούν ακόμα και 18 μήνες μέσα. Υπάρχουν στην Αμυγδαλέζα και άρρωστοι, ακόμα και πολύ βαριά άρρωστοι, που χρειάζεται ακόμα και να χειρουργηθούν και το μόνο που τους δίνουν είναι Depon. Τώρα, μετά τις καταγγελίες, τους δώσανε και σαπούνι. Οι επισκέψεις έχουν μεγάλο νόημα. Το καλό είναι ότι υπάρχει αλληλεγγύη από τους κατοίκους και αυτό τους εμψυχώνει κάπως. Πάντως στην Αμυγδαλέζα δεν υπάρχει η αστυνομική βία που καταγγέλλεται συνεχώς στην Κόρινθο και που έχω δει κι εγώ με τα μάτια μου.

 

- Η Ε.Ε. και οι αρμόδιοι φορείς τι κάνουν;

 

«Οι Ευρωπαίοι συνεχώς έρχονται, γράφουν εκθέσεις, καταγγέλλουν τη βία στην Ελλάδα, πληρώνουμε συνεχώς πρόστιμα, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Βέβαια η απόλυτη φρίκη είναι στα κρατητήρια. Τελειώνοντας, θέλω να πω για το αδιανόητο που βιώνουν οι Σύροι πρόσφυγες που φτάνουν εδώ μέσα από τη φρίκη του πολέμου και κρατούνται σε στρατόπεδα, ενώ κανονικά έπρεπε να προστατεύονται απολύτως».

 

Η κ. Βασιλική Κατριβάνου είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=41098