- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Εκρηξη τιμών στα τρόφιμα την περίοδο της κρίσης

18/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πεδίο κερδοσκοπίας λαμπρό βρήκαν οι μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου μετά
τον εξοβελισμό των μικρότερων επιχειρήσεων

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

 

50 [1]

 

 

 

Πεδίο κερδοσκοπίας με τις τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα άνοιξε η κρίση για τις μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου, που εκμεταλλεύτηκαν τον εξοβελισμό των μικρότερων εταιρειών από την αγορά και έθρεψαν με απανωτές ανατιμήσεις την ακρίβεια.

 

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των τροφίμων, από το 2008 μέχρι σήμερα οι τιμές στην Ελλάδα ανεβαίνουν σταθερά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ανατρέποντας την τάση που διήρκεσε περίπου μια δεκαετία (2000-2008), στη διάρκεια της οποίας τα τρόφιμα ήταν φτηνότερα στην Ελλάδα απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το γάλα, το τυρί, τα αυγά, το λάδι και άλλα προϊόντα, τα οποία εμφανίζουν και το υψηλότερο μεικτό περιθώριο κέρδους για τις βιομηχανίες, είναι σταθερά πιο ακριβά στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ αρκετά χρόνια νωρίτερα η Ελλάδα είχε ξεπεράσει σε ακρίβεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε είδη όπως τα ψάρια, τα αλκοολούχα ποτά κ.ά.

 

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι αυξήσεις που έχουν γίνει στις λιανικές τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αυξήσεις στις τιμές παραγωγού ή τις τιμές των εμπορευμάτων στις διεθνείς αγορές, κάτι που σημαίνει ότι πίσω από την ακρίβεια βρίσκεται η κερδοσκοπία των βιομηχανιών. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, για το 2012 η μέση ετήσια μεταβολή σε τιμές παραγωγού για το σύνολο των τροφίμων ήταν μόλις 1%, ενώ το ίδιο έτος οι τιμές καταναλωτή βασικών προϊόντων αυξήθηκαν πολύ περισσότερο.

 

Ακόμη ένα στοιχείο που αποδεικνύει την τάση αύξησης των τιμών των τροφίμων σε μια περίοδο που τα εισοδήματα κατέρρευσαν και η συνολική κατανάλωση μειώθηκε σημαντικά (-4,1% στα 14.200 ευρώ ανά κάτοικο), είναι ότι η δαπάνη για αγορά τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα παρέμεινε σταθερή στα 2.300 ευρώ μεταξύ 2008 και 2011. Είναι προφανές ότι σε καιρό κρίσης οι Ελληνες δεν κατανάλωσαν περισσότερα τρόφιμα, αλλά αναγκάστηκαν να πληρώσουν ακριβότερα τα ίδια ή και λιγότερα προϊόντα. Στην Ευρώπη η δαπάνη ανά κάτοικο ανέρχεται σε 1.800 ευρώ για αγορά τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών.

 

Το μεγαλύτερο πλήγμα στη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα έχουν υποστεί, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών κάτω των 10 εργαζομένων. Στις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα τόσο στη βιομηχανία τροφίμων (95%) όσο και στα ποτά (90%), καταγράφηκε την τετραετία 2008-2011 μεγάλη μείωση απασχόλησης, πωλήσεων, επενδύσεων και ακαθάριστης αξίας παραγωγής.

 

Στον κλάδο των τροφίμων χάθηκαν περίπου 19.000 θέσεις εργασίας μεταξύ 2010-2012 ενώ συνολικά στον κλάδο τροφίμων και ποτών, όπου σήμερα απασχολούνται 106.488 εργαζόμενοι, οι απώλειες ξεπέρασαν τις 11.000 θέσεις σε σχέση με το 2008.

 

……………………………………………………………

 

Ελεγχοι εν όψει Πάσχα

 

Εντατικούς ελέγχους στην αγορά εν όψει Πάσχα ξεκινάει το ΣΔΟΕ σε ολόκληρη τη χώρα. Οι έλεγχοι, που θα διενεργηθούν από 26 Απριλίου έως 8 Μαΐου, θα εστιάσουν σε επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων, πτηνοτροφικών προϊόντων, τροφίμων, λαχανικών και αρτοσκευασμάτων. Το ΣΔΟΕ πρόκειται να κάνει εμφανή την παρουσία του σε χώρους λιανεμπορίου, λαϊκές αγορές, κεντρικές αγορές Αθηνών, Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων. Ελεγχοι θα γίνουν επίσης σε διόδια, λιμάνια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων, αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς που εμφανίζουν παραδοσιακά μεγάλη κίνηση το Πάσχα, καθώς επίσης και στα κέντρα διασκέδασης.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=41841