- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Ασπίδα» στα μεταλλεία χρυσού

18/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

Το ΣτΕ απέρριψε αίτηση 29 κατοίκων της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις

 

Της Μαρίας Δήμα

 

[1]Την ώρα που στη Χαλκιδική μαίνεται ο αγώνας κατοίκων και φορέων για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος από την εξόρυξη χρυσού, με χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας συνεχίζονται οι εργασίες στα μεταλλεία της Κασσάνδρας.

 

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 1492/2013 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση 29 κατοίκων της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων Κασσάνδρας (Δήμοι Αρναίας, Παναγιάς και Σταγείρων – Ακάνθου και ήδη Δήμου Αριστοτέλη), καθώς επίσης εγκρίθηκε και η απομάκρυνση και αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων «Ολυμπιάδας» από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ» που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία.

 

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις παρεμβάσεις υπέρ της συνέχισης του έργου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ», του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Χαλκιδικής.

 

Οι δικαστές απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων και έκριναν ότι οι περιβαλλοντικοί όροι είναι σύμφωνοι με τις συνταγματικές επιταγές, τη δασική και αρχαιολογική νομοθεσία, τη νομοθεσία για την προστασία των ρεμάτων (λεκάνη Κοκκινόλακκα), αλλά είναι σύμφωνοι και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (ευρωπαϊκές οδηγίες για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας και των οικότοπων, τη διαχείριση των αποβλήτων εξορυκτικών βιομηχανιών, κ.λπ.).

 

Κατά τους δικαστές, η επίμαχη μελέτη είναι επαρκώς αιτιολογημένη ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τη μη ύπαρξη επιπτώσεων από τη ρύπανση που θα προκληθεί από τη λειτουργία του μεταλλείου, ενώ επισημαίνεται ότι τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης με τις δημόσιες αρχές και το κοινό.

 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακόμα αποφάνθηκαν ότι:

 

* Τηρήθηκαν η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία ως προς το κεφάλαιο της περιβαλλοντικής ευθύνης (πρόληψη μέτρων και αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς) την οποία έχει η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

 

* Από την επίμαχη επένδυση θα υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή και οφέλη στην τοπική κοινωνία, ενώ θα δημιουργηθούν άμεσα 1.300 νέες θέσεις εργασίας.

 

* Είναι ορθή η μέθοδος της ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) που επελέγη για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με τον παράλληλο αποκλεισμό της χρήσης κυανίου ή ενώσεών του κατά τη λειτουργία της μεταλλουργίας.

 

 

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=41869