- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κυβερνητικός εμφύλιος στην ΠΓΔΜ για το όνομα

18/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικιστική έξαρση στη σκιά των συνομιλιών – Την ονομασία «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας» περιλαμβάνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νέα πρόταση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Πολιτικός εμφύλιος μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ξέσπασε στα Σκόπια, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Ε.Ε. για την ΠΓΔΜ και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα πρωτοβουλία του Μάθιου Νίμιτς, με πρόταση, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιλαμβάνει την ονομασία «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας».

 

Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Πολ Γουόλερς, τονίζοντας την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει η χώρα ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.).

 

«Ολοι οι πολίτες της “Μακεδονίας” περιμένουν καλύτερες μέρες, περιμένουν ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κ. Αχμέτι, σημειώνοντας ότι το κόμμα του είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος μιας πάρα πολύ σημαντικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ.

 

Το αλβανικό στοιχείο

 

Ως γνωστόν, το αλβανικό στοιχείο της γειτονικής χώρας δεν «καίγεται» για ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», την οποία, αντίθετα, επιθυμούν διακαώς οι Σλαβομακεδόνες της χώρας, επιδιώκοντας να σφραγίσουν τον κυρίαρχο εθνοτικό τους ρόλο.

 

Σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι, το οποίο επιτέθηκε όχι μόνο στον κυβερνητικό του εταίρο, αλλά και στην Ελλάδα «Θα θέλαμε να επισημάνουμε στον κ. Αλί Αχμέτι ότι ναι μεν συμφωνούμε με τη σημασία της ένταξης της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ, το συντομότερο δυνατό, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι για τον “μακεδονικό” λαό είναι εξίσου σημαντική η διατήρηση της ταυτότητάς του, όπως αυτή εκφράζεται ή συνδέεται με τη γλώσσα, την εθνικότητα και το όνομα της χώρας», τονίζεται σε ανακοίνωση.

 

«Οι προσπάθειες για την εθνική ταυτότητα αυτές συνεχίστηκαν και τα τελευταία 23 χρόνια, από τότε που η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” κατέστη ανεξάρτητο κράτος. Η ίδια η χώρα δέχθηκε πολλά χτυπήματα, όπως εμπάργκο, παρεμποδίσεις κ.ά.», προστίθεται.

 

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Εμείς, το VMRO-DPMNE, δεν σκοπεύουμε να παραδοθούμε, έπειτα από πολλά χρόνια αγώνα, αποδεχόμενοι εκβιασμούς και υπαγορεύσεις εκ μέρους της Ελλάδας, ούτε απειλές οποιουδήποτε είδους και από οποιονδήποτε. Ο αγώνας μας για το “μακεδονικό ζήτημα” είναι αμετάκλητος, αδιαμφισβήτητος, χωρίς εναλλακτική και δεν υπάρχει τρόπος που θα μπορούσε να μας κάνει να υποχωρήσουμε από αυτόν.

 

Προτεραιότητα

 

Σε αυτό το πλαίσιο, το VMRO-DPMNE έχει θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του την ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., μόνο όμως υπό την προϋπόθεση αυτό να γίνει παράλληλα με τη διατήρηση της ταυτότητας που εκφράζεται μέσω των μορφών που αναφέρθηκαν παραπάνω και με έναν συμβιβασμό, ο οποίος δεν θα θέτει σε κίνδυνο αυτή την ταυτότητα και τον οποίο θα εγκρίνει η πλειονότητα των πολιτών της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και του “μακεδονικού” λαού. Ο κ. Αχμέτι λέει ότι τώρα είναι η ώρα. Εμείς λέμε ότι πάντοτε είναι η ώρα, αλλά όχι με τίμημα τη “μακεδονική” ταυτότητα».

 

Από την πλευρά του, ο Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η χθεσινή ενδιάμεση έκθεση προόδου της Ε.Ε. για την ΠΓΔΜ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα και εξέφρασε την ελπίδα να λάβει η χώρα του ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάντως, σημειώνει ότι η χώρα πρέπει να ξεπεράσει ολοκληρωτικά την πολιτική κρίση που σοβεί εδώ και μήνες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

 

……………………………………………………………………..

 

Η ελληνική πλευρά

 

Στην Αθήνα, τώρα, υπάρχει μεν σχετική δυσαρέσκεια για την τοποθέτηση του γεωγραφικού προσδιορισμού πριν από το πολίτευμα και όχι πριν από το «Μακεδονία», με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα, να έχει ξεκαθαρίσει ότι «ο γεωγραφικός προσδιορισμός αφορά γεωγραφική περιοχή». Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα της χρήσης του ονόματος και στην ερμηνεία τού «erga omnes» (για όλες τις χρήσεις), για την οποία η Ελλάδα επιδιώκει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά τηρεί στάση αναμονής και σ' αυτή τη φάση θεωρεί θετικό ότι η έκθεση δεν περιέχει εκφράσεις που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως πιέσεις προς την Αθήνα.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=41976