- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΣΟΪΜΠΛΕ Με τη σωτηρία της Κύπρου απέφυγαν ευρωπαϊκό ντόμινο

19/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στο γερμανικό Κοινοβούλιο το πακέτο βοήθειας

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Tου Παντελή Βαλασόπουλου

 

Τη δική του θεώρηση σχετικά με την οικονομική κρίση ξεδίπλωσε χθες στο γερμανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην ψηφοφορία που διεξήχθη για την έγκριση του πακέτου βοήθειας στην Κύπρο, το οποίο και τελικά εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Και με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, εκτός από το κόμμα της Αριστεράς. Το πακέτο βοήθειας ψήφισαν 487 βουλευτές, 102 είπαν όχι και τρεις δήλωσαν παρόντες.

 

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από το Κοινοβούλιο να υπερψηφίσει το πακέτο, διότι όπως δήλωσε «αν δεν βοηθήσουμε, η Κύπρος θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, θέτοντας σε κίνδυνο άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα».

 

Παραδέχθηκε ότι η Κύπρος ύστερα από έκθεση της ΕΚΤ, αποτελεί συστημικό κίνδυνο και μια κατάρρευσή της θα επηρέαζε κι άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες βρίσκονται σε καλό δρόμο και είναι κοντά στο να βγουν στις αγορές.

 

Πρόσθεσε πως τα προγράμματα λιτότητας στις χώρες του Νότου αποδίδουν καρπούς κι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τη λιτότητα για να βγουν από την κρίση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς οι Γερμανοί, οι οποίοι δεν έχουμε ζήσει τόσο έντονα την κρίση, πρέπει να θυμόμαστε πως οι λαοί στην Ελλάδα και την Ισπανία περνούν δύσκολες ώρες, αλλά και οι λαοί εκεί πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις. Είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Παράλληλα προέβλεψε ότι οι υπό κρίση χώρες του Νότου –μέσα στο 2014- θα πάρουν «τη στροφή».

 

Ο Σόιμπλε εκτιμά ότι είναι απαραίτητη η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο για να είναι βιώσιμο το πρόγραμμα και τόνισε ότι στο μέλλον οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες «από το ευρωπαϊκό δίκαιο».

 

Για τις μελλοντικές διασώσεις

 

Σημείωσε δε ότι στις διασώσεις τραπεζών μελλοντικά θα συμμετέχουν πρώτα οι ιδιοκτήτες, μετά οι μέτοχοι και οι μεγαλοκαταθέτες και στο τέλος… οι φορολογούμενοι.

 

Η Κύπρος θα λάβει την πρώτη δόση της βοήθειας στις αρχές Μαΐου, εφόσον η τρόικα διαπιστώσει ότι έχει αρχίσει να εφαρμόζεται το Μνημόνιο.

 

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Κοινοβούλιο, Φρανκ Στανμάγερ, είπε ότι το κόμμα του στηρίζει το κυπριακό πρόγραμμα βοήθειας, καθώς εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι Σοσιαλδημοκράτες, λέγοντας: «Είμαστε αλληλέγγυοι με την Κύπρο, όχι όμως με το οικονομικό της σύστημα».

 

Σε διαμετρικά αντίθετη θέση κινήθηκε η ομιλία του ηγέτη του αριστερού κόμματος (Die Linke), Γκρέγκορ Γκίζι, ο οποίος –όπως και οι βουλευτές του- έδωσαν αρνητική ψήφο στο πακέτο βοήθειας. Ο Γκίζι δήλωσε πως με τα προγράμματα λιτότητας, οι χώρες του Νότου ποτέ δεν θα καταφέρουν να ξεχρεώσουν τα χρέη προς τους Γερμανούς φορολογουμένους, ενώ για την περίπτωση της Κύπρου ανέφερε ότι «τα σπασμένα τώρα θα πληρώσουν οι απλοί πολίτες, τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

 

……………………………………………………… 

 

Ο μυστικός νικητής της κρίσης

 

Σε άρθρο της με τίτλο «Ο μυστικός νικητής της κρίσης», η εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» αναφέρει –μεταξύ άλλων- ότι «η Γερμανία ανέλαβε πολλά ρίσκα, όμως στην πραγματικότητα επωφελήθηκε από την κρίση». Για παράδειγμα, «το γερμανικό κράτος πρέπει να καταβάλει 1,5% επιτόκια για τα δεκαετή δάνεια, ενώ προ κρίσης το ποσοστό ήταν 4%». Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, το γερμανικό κράτος θα έχει πλεόνασμα 10 δισ. ευρώ, καθώς θα πληρώσει λιγότερα τοκοχρεολύσια. Ενώ, φιλοξενούνται και δηλώσεις του συντηρητικού καθηγητή Οικονομίας, Βέρνερ Σιν, που λέει ότι η Γερμανία επωφελείται από τη μεγάλη εισροή κεφαλαίων και προσθέτει ότι «τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα για τη Γερμανία μέσα στην κρίση».

 

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=42616