- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η ευθυνοφοβία θα παραλύσει το Δημόσιο
24/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπουργοί και πρόεδροι δικαστικών και ελεγκτικών αρχών φοβούνται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των ποινών λόγω της συζήτησης που διεξάγεται για τους επίορκους, θα αποφεύγουν να υπογράψουν οτιδήποτε
[1]Φαινόμενα παράλυσης του Δημοσίου υπό τη δαμόκλειο σπάθη των ποινών λόγω της υπερβολικής συζήτησης που διεξάγεται για τους επίορκους φοβούνται οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης καθώς και οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστικών και ελεγκτικών αρχών, όπως ειπώθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε η Κεντρική Ενωση Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ), με θέμα «Αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, δικαιοσύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «όσο επικίνδυνη είναι η ατιμωρησία, άλλο τόσο είναι και η απόλυτη τιμωρητικότητα», διευκρινίζοντας ότι πλέον οι «υπεύθυνοι φοβούνται να υπογράψουν οτιδήποτε και είναι τριπλάσιο το κόστος της μη υπογραφής από μια κακή απόφαση».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, ο οποίος, αν και ανέφερε ότι σε δήμους- «κάστρα» κομματισμού και αδιαφάνειας, υπήρξε μεγάλη σπατάλη, ωστόσο σημείωσε ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν πρέπει να δυναστεύουν την Τ.Α. Πρέπει να παρεμβαίνουν λειτουργικά». Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του με τον όρο «επίορκος», που, όπως είπε, προβάλλεται εμβληματικά «για να δημιουργήσει ένα ψυχολογικό κλίμα που δεν βοηθάει τη νομιμότητα». «Μπορεί να βοηθάει άλλες σκοπιμότητες» συμπλήρωσε.
«Φόβοι για υπερβολές»
«Είμαστε χώρα των άκρων» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκος, υπογραμμίζοντας πως η αυξημένη αίσθηση ευθύνης πλέον στους δημάρχους καταλήγει σε ευθυνοφοβία, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες υποστήριξε πως «υπάρχει φόβος για υπερβολές και σκληρότητα» γιατί «η Δικαιοσύνη δέχεται πιέσεις από την κοινωνία για εντατικοποίηση των τιμωρητικών μηχανισμών ως μέσο καθάρσεων του δράματος της οικονομικής κρίσης».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Χ. Αθανασίου τόνισε πως «βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη διαμορφώθηκε έτσι ώστε να ζητά αίμα». Μάλιστα ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε σε έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου που έγινε στους πολίτες οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με το ποια υπηρεσία του Δημοσίου ή ποιο επάγγελμα γενικότερα θεωρούν περισσότερο «διεφθαρμένο». Στην κορυφή βρέθηκαν οι Πολεοδομίες (78,9%), η Βουλή (78,3%), τα ΜΜΕ (76,6%), οι εφορίες (75,2%) και ο συνδικαλισμός (71,9%). Ακολουθούν οι δήμοι (69,4%), οι γιατροί (67,4%) και, τέλος, η Δικαιοσύνη (57%).
Ο πρόεδρος τη ΚΕΔΕ, τέλος, Κ. Ασκούνης χαρακτήρισε παραπλανητική την εντύπωση ότι «οι αιρετοί εν πολλοίς ευθύνονται για την κρίση της χώρας». Οπως ξεκαθάρισε, οι αιρετοί λένε ναι στους ελέγχους αλλά απορρίπτουν την εκ των προτέρων καχυποψία εις βάρος τους.
Γ.Σ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=44222
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε