- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Εξπρές «Αθηνά» για 22 ΑΕΙ, 14 ΤΕΙ
24/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ
Τι προβλέπουν τα 36 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που κατατέθηκαν χθες στο ΣτΕ με μεγάλη καθυστέρηση, προσδίδοντας στις διαδικασίες κατεπείγοντα χαρακτήρα καθώς πρόκειται για αλλαγές που πρέπει να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο. Ποια καταργούνται, ποια συγχωνεύονται
Της Αννας Ανδριτσάκη
[1]Κατατέθηκαν, χθες, στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα 36 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που απαιτούνται για την εφαρμογή του «Αθηνά» και αφορούν 22 Πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ. Η μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς υπουργείου Παιδείας προσδίδει στις διαδικασίες κατεπείγοντα χαρακτήρα καθώς πρόκειται για αλλαγές που πρέπει να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο. Ετσι, τα χωρίς εκπλήξεις Π.Δ. αναμένεται να εκδοθούν σύντομα.
Μεταξύ των παρεμβάσεων στα Πανεπιστήμια είναι:
-Η κατάργηση των Πανεπιστημίων Στερεάς Ελλάδας (όλα τα περιουσιακά του στοιχεία περιέρχονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Δυτικής Ελλάδας.
-Η «διάσωση» τελευταία στιγμή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο, ωστόσο, δεν εμφανίζεται ως «Συνομοσπονδιακό», όπως είχε εσχάτως γνωστοποιηθεί. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται άλλη νομική φόρμουλα για τον ίδιο στόχο, κάτι που θα επιδιωχθεί και για το Ιόνιο. Στο σχέδιο Π.Δ. προβλέπεται η μετονομασία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα (από την Καστοριά) την Κοζάνη και η συγχώνευση του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών με το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
-Η διατήρηση σχεδίου καταργήσεων και συγχωνεύσεων σε Πανεπιστήμια που προκάλεσαν αντιδράσεις, όπως του Αιγαίου. Οπως αναφέρεται, τα τμήματα Μαθηματικών και Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών συγχωνεύονται στο Τμήμα Μαθηματικών με έδρα το Καρλόβασι της Σάμου, ενώ καταργείται το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού.
-Η απόρριψη της πρότασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για Αρχιτεκτονική Σχολή. Υπήρχε στα χαρτιά, πλέον καταργείται και επισήμως.
-Η κατάργηση του γενικού τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, η συγχώνευση των τμημάτων Φυσικής Αγωγής και η μεταφορά του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη.
-Η κατάργηση των Γενικών Τμημάτων σε όλα τα Ιδρύματα.
Στα ΤΕΙ προβλέπονται:
-Οι συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων, όπως ΤΕΙ Πάτρας με ΤΕΙ Μεσολογγίου σε ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (με έδρα την Πάτρα προς ικανοποίηση του Ιδρύματος της πόλης που είχε αντιδράσει έντονα) και ΤΕΙ Λαμίας με ΤΕΙ Χαλκίδας σε ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
-Οι μετονομασίες ΤΕΙ, όπως το ΤΕΙ Λάρισας σε Θεσσαλίας, Σερρών σε Κεντρικής Μακεδονίας, Καβάλας σε Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Καλαμάτας σε Πελοποννήσου.
-Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ όπως αυτές είχαν αρχικά προβλεφθεί.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι εισήχθησαν σε τμήματα που καταργούνται, συγχωνεύονται ή μετονομάζονται, μέχρι και τη φετινή χρονιά (2012-2013), θα λάβουν τίτλο σπουδών που θα φέρει τον υφιστάμενο κατά τον χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα μεταπτυχιακά αυτών των τμημάτων.
Με τα προεδρικά διατάγματα καθορίζονται, ακόμα, λεπτομέρειες που αφορούν τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις διαδικασίες ανάδειξης και συγκρότησης των οργάνων διοίκησης των νέων τμημάτων.
…………………………………………………………….
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΟ ΑΠΘ
Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά
Αιτία… πολέμου η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, προειδοποιούν φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συντριπτική πλειονότητα των μεταπτυχιακών του ΑΠΘ, σήμερα, δεν προβλέπονται δίδακτρα, με εξαίρεση έξι διατμηματικά. Πρόσφατα όμως, σε τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών ελήφθησαν αποφάσεις για επιβολή διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά, γεγονός που έχει ξεσηκώσει πολλούς φοιτητές.
«Γίνεται προσπάθεια να περάσουν απόφαση για δίδακτρα μέσω της Συγκλήτου», κατήγγειλε ο υποψήφιος διδάκτορας του Φυσικού, Νίκος Μπάστας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το Συντονιστικό των Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
«Ηδη εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, κι επειδή το βασικό επιχείρημα ήταν και παραμένει ο ωμός εκβιασμός ότι χρήματα δεν υπάρχουν, η απόφαση υποτίθεται πως είναι προσωρινή και μόνο δυνητική, μέχρι να συνέλθει η Σύγκλητος και να αποφανθεί οριστικά και συνολικά», προειδοποίησαν, οργανώνοντας διαμαρτυρία για σήμερα, στις 9 το πρωί, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου, στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Στο πλευρό των μεταπτυχιακών φοιτητών τάχθηκε εξ αρχής το ΠΑΜΕ.
Θυμίζουμε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αριθμεί σήμερα 69 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και περίπου 10 χιλιάδες μεταπτυχιακούς φοιτητές.
Ν.Φ.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=44306
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε