- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

ΚατεδαφίΣΤΕ το οχυρό

24/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΕΛΛΑΔΑ

Πράσινο φως από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο για τη μεταφορά οχυρού σε περιοχή της Κασσιόπης Κέρκυρας, που δόθηκε για εκμετάλλευση σε ιδιώτες

 

Της Μαρίας Δήμα

 

getFile (31) [1]«Το πράσινο φως» για τη μεταφορά σε νέα θέση του ναυτικού οχυρού του Αγίου Στεφάνου, στην περιοχή της Κασσιόπης Κέρκυρας, άναψε αυτή τη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς χθες έκρινε νόμιμο το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

 

Πρόκειται για το σχέδιο που αφορά «την τροποποίηση του ναυτικού οχυρού Αγίου Στεφάνου», σχέδιο το οποίο επανακατέθεσε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς πριν από περίπου ένα μήνα το ΣτΕ το είχε κρίνει παράνομο. Και αυτό γιατί η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση του οχυρού εκδόθηκε χωρίς τα μέλη του ΑΝΣ να γνωρίζουν την ακριβή νέα θέση (συντεταγμένες) του οχυρού.

 

To τοπογραφικό διάγραμμα

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ: «Κατά τον χρόνο λήψεως της εν λόγω γνωμοδοτήσεως, το ΑΝΣ δεν ήταν σε θέση να κρίνει αν με την εγκατάσταση του ναυτικού οχυρού στη νέα θέση εξασφαλίζεται ισοδύναμο αποτέλεσμα ως προς την εξυπηρέτηση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Περαιτέρω, όπως προκύπτει από το τοπογραφικό διάγραμμα και από το 12.12.2012 “μνημόνιο συνεργασίας”, στη νέα θέση του οχυρού τα όρια της απαγορευμένης ζώνης και της επιτηρούμενης ζώνης αυτού σχεδόν συμπίπτουν». Ετσι, το υπουργείο επανακατέθεσε το σχέδιο διατάγματος στο ΣτΕ, με νέα γνωμοδότηση του ΑΝΣ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

 

* Η κατάργηση του ναυτικού οχυρού Αγίου Στεφάνου συνοδεύεται από ταυτόχρονο χαρακτηρισμό σε νέα εγγύς θέση νέου ναυτικού οχυρού, όπως αυτή απεικονίζεται επακριβώς στο υπ’ αριθμ. σχέδιο Τα-2012/18/6/4 Απριλίου 2013 τοπογραφικό διάγραμμα, κλίμακας 1:500, της διεύθυνσης ΓΕΝ/Γ2.

 

* Οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) σε θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας καλύπτονται εξίσου αποτελεσματικά από τη νέα θέση του ναυτικού οχυρού και ως εκ τούτου δεν υφίσταται ζήτημα διαφοροποίησης της επιχειρησιακής παρουσίας του ΠΝ στην περιοχή.

 

* Η απόκρυψη και διασφάλιση των έργων αμύνης πραγματοποιείται σήμερα με συνδυασμό μέτρων και συγκεκριμένα με μεθόδους φύλαξης που υποστηρίζονται από μέσα σύγχρονης τεχνολογίας (ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και συναγερμού, κατάλληλη περίφραξη, μέσα απόκρυψης), τα οποία ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις του ΠΝ. Εν προκειμένω, λαμβανομένων υπόψη των παραμέτρων της συγκεκριμένης περιοχής, η θέσπιση επιτηρούμενης ζώνης πλάτους ενός μέτρου κρίνεται επαρκής για την απόκρυψη και διασφάλιση των έργων αμύνης του ναυτικού οχυρού στη νέα θέση.

 

Η εταιρεία NCH Capital

 

Οπως είναι γνωστό, η έκταση της Κασσιόπης έχει μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.), το οποίο με τη σειρά του την παραχώρησε για εκμετάλλευση στην εταιρεία NCH Capital. Το κόστος των κτιριακών εγκαταστάσεων (190 τ.μ.) του νέου οχυρού και το κόστος μετεγκατάστασης θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από το ΤΑΙΠΕΔ.


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=44351