- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
H CIA τα «ακούμπαγε» στον Καρζάι
30/04/13 Αρχείο Άρθρων,ΚΟΣΜΟΣ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ Σάλο έχει προκαλέσει η αποκάλυψη των «New York Times» πως αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες -παρότι οι ίδιες το αρνούνται- έστελναν σακούλες με δολάρια στον αφγανό πρόεδρο για να τον έχουν του χεριού τους, αλλά μάταια, αφού τα λεφτά εξανεμίστηκαν λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς στην οικονομικά χειμαζόμενη χώρα
Του Δημήτρη Φαναριώτη
[1]Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια της CIA «έβρεχε» ο ουρανός του Αφγανιστάν την τελευταία δεκαετία, όπως αναφέρει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μάθιου Ρόζενμπεργκ στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, πακτωλοί δολαρίων της CIA, πακεταρισμένα σε βαλίτσες, τσάντες, σακίδια, ακόμη και σε πλαστικές σακούλες σκουπιδιών έπεφταν από τον ουρανό του Αφγανιστάν σχεδόν κάθε μήνα στα γραφεία του Αφγανού προέδρου, σύμφωνα με μαρτυρίες στενών πρώην και νυν συμβούλων του, τις οποίες επικαλείται ο ρεπόρτερ.
Εμείς το αποκαλούσαμε «χρήμα-φάντασμα, ερχόταν κρυφά, έφευγε κρυφά», αποκάλυψε μιλώντας στους «NYT» ο Χαλίλ Ρομάν, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου Καρζάι από το 2002 έως το 2005.
Η ίδια η αμερικανική αντικατασκοπία, η οποία δεν σχολίασε το επίμαχο άρθρο, είχε επί μακρόν παράσχει στήριξη σε συγγενείς και στενούς συνεργάτες του Αφγανού προέδρου, ο οποίος συμπληρώνει 11 χρόνια στην εξουσία. Ωστόσο, οι νέες πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα για το χρήμα-φάντασμα, το οποίο πήγαινε απευθείας στο γραφείο του Καρζάι, δείχνει ότι οι πληρωμές γίνονταν σε ευρύτερη απ' ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί κλίμακα και με τεράστιες τελικώς επιπτώσεις σε επίπεδο καθημερινής διακυβέρνησης.
Αμφίβολα αποτελέσματα
Το τραγελαφικό της όλης ιστορίας είναι ότι ελάχιστες αποδείξεις υπάρχουν για το εάν τελικώς ο πακτωλός αυτός των χρημάτων κατάφερε να εξαγοράσει την επιρροή που επεδίωκε η αμερικανική αντικατασκοπία.
Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει μερίδα Αμερικανών αξιωματούχων, επετεύχθη μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα: το αόρατο «ρευστό» ενδυνάμωσε τους πολέμαρχους, υποβαθμίζοντας έτσι τη στρατηγική εξόδου της Ουάσινγκτον από το Αφγανιστάν.
«Η μεγαλύτερη πηγή διαφθοράς στο Αφγανιστάν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε μία από τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.
Τόσο η CIA όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν μέχρι στιγμής να σχολιάσουν το δημοσίευμα, ενώ η εφημερίδα δεν δημοσίευσε επίσης σχόλιο του γραφείου του Χαμίντ Καρζάι. Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζανάν Μοσαζάι δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ή έστω ενδείξεις οι οποίες να υποστηρίζουν το δημοσίευμα.
Μισή… αποδοχή
Από την πλευρά του, ο Ναχίντ Φαρίντ, μέλος του Κοινοβουλίου από την επαρχία Χενάν, ο οποίος θεωρείται σύμμαχος του Καρζάι, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι τα όσα υποστηρίζει η εφημερίδα αποτελούν «σοβαρό ζήτημα».
Τα τεράστια αυτά κονδύλια δεν υφίσταντο τους ελέγχους και τους περιορισμούς που προβλέπονται για την επίσημη αμερικανική οικονομική βοήθεια στη χώρα ή για τα επίσημα προγράμματα βοήθειας της CIA, όπως είναι η χρηματοδότηση των αφγανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, και δεν φαίνεται να παραβιάζουν την αμερικανική νομοθεσία, σύμφωνα πάντα με τους «NYT».
Αμερικανοί και Αφγανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι κύριος στόχος των πληρωμών ήταν η διατήρηση της πρόσβασης προς τον Καρζάι και τον στενό του κύκλο και η εξασφάλιση της επιρροής της CIA στο προεδρικό μέγαρο, βασικό φορέα εξουσίας του αφγανικού συστήματος διακυβέρνησης.
Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών κατέληξε σε πολέμαρχους και πολιτικούς, πολλοί από τους οποίους έχουν σχέση με το εμπόριο ναρκωτικών και σε ορισμένες περιπτώσεις με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Θυμίζουμε ότι, πριν από τρία χρόνια, ο Καρζάι δήλωσε ότι το γραφείο του έλαβε χρήματα από το Ιράν σε σακούλες, αλλά αυτό έγινε με διαφανή τρόπο και η χρηματική βοήθεια είχε ως προορισμό την κάλυψη των αναγκών του προεδρικού μεγάρου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους «New York Times», το μεγαλύτερο μέρος των ιρανικών χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για πληρωμές σε πολέμαρχους και πολιτικούς.
Πεταμένα λεφτά
Στο μεγαλύτερο διάστημα της 11ετούς εξουσίας του Καρζάι, λίγα έγιναν για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην αφγανική αστυνομία και τον στρατό. Οι δύο ισχυρότεροι θεσμοί της χώρας λαμβάνουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως υπό μορφή βοήθειας, αλλά δεν κατορθώνουν να επανδρώσουν και να διατηρήσουν σώματα που πλήττονται μεταξύ άλλων από διαφθορά και μεγάλα ποσοστά λιποταξίας.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=46216
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε